• BIST 9057.95
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Denizlili Girişimciden Yüzde 95 Su Tasarruflu Araç Yıkama Aracı

Denizlili Girişimciden Yüzde 95 Su Tasarruflu Araç Yıkama Aracı
Denizli'de yaşayan makine teknisyeni Oktay Karaarslan, Almanya'da gördüğü ve Türkiye'de yapmak için yıllardır çalıştığı yüzde 95 su tasarrufu sağlayan...

Denizli'de yaşayan makine teknisyeni Oktay Karaarslan, Almanya'da gördüğü ve Türkiye'de yapmak için yıllardır çalıştığı yüzde 95 su tasarrufu sağlayan tünel tipi araç yıkama sistemini tamamlayarak seri üretime geçecek hale getirdi. Karaarslan, bu sistem sayesinde araç yıkanırken kullanılan suyun temizlenerek yeniden kullanılabilir hale geldiğini ve bu sayede büyük su tasarrufu sağlandığını söyledi.

Denizli'nin Sümer mahallesindeki iş yerinde bir süredir yoğun bir şekilde çalışan Oktay Karaarslan (47), Almanya'da gördüğü tünel tipi araç yıkama sistemini tamamladı. 15 yıl Almanya'da yaşayan makine teknisyeni Oktay Karaarslan, burada araçların yıkanırken başka bir sistem kullanıldığını gördü. Bu sistemi çözebilmek için bu iş yerlerinde çalışan Karaarslan, sistemi tam olarak öğrendikten sonra Türkiye'ye gelerek tünel tipi araç yıkama sistemini yapmaya başladı. Tünel tipi araç yıkama sisteminin altına yapılacak 6 adet su tankerinde, suyun temizlenerek yeniden kullanılacak olmasıyla su tasarrufunu öngören sistemini tamamladığını kaydeden Karaarslan, seri üretime geçebilecek konumda olduklarını söyledi. Bu sistemi Türkiye'ye getirmenin maliyetinin 300 bin euro olduğunu ifade eden Karaarslan, kendi yaptıkları sistemin ise sadece 100 bin TL'ye mal olduğunu açıkladı.

'BİR ARACI YIKARKEN KULLANILAN SUYUN YÜZDE 95'İ BU SİSTEMDE GERİ DÖNÜYOR'

Sistemin Avrupa'da çok yaygın bir şekilde kullanıldığını belirten makine teknisyeni Oktay Karaarslan, "Avrupa'da araçlar bu sistemle yıkanıyor. Almanya'da yaşarken bu sistemi Türkiye'de yapabileceğimi düşündüm. Avrupa'da bu sistemin olduğu her yeri araştırdım. Ar-Ge çalışmalarını da bitirdikten sonra bu makineleri yaptım. Tünel tipi araç yıkama sisteminin birçok özelliği var. Saatte 100 araç yıkayabilir. En büyük özelliği ise su tasarrufu sağlıyor olmasıdır. Günümüzde küresel ısınma giderek artarken, bu sistemde su geri dönüşüm sistemi bulunuyor. Bir aracı yıkamak için 120 litre su kullanılırken, bu sistemde kullanılan suyun yüzde 95'i geri dönüyor. Bunu da yer altına koyulan su tankları ile yapıyoruz. Kullanılan su sistemin altındaki 6 su tankerinde belli arıtmalardan geçiriliyor. Son olarak da filtreden geçiriliyor. Su tamamen temizlendikten sonra yeniden kullanılabilir hale geliyor. Binlerce araç aynı suyla yıkanmış oluyor ve büyük oranlarda su tasarrufu sağlanıyor" dedi.

Tünel tipi araç yıkama sistemini Türkiye'de yayılması için ortak aradığını da ifade eden Karaarslan, şunları söyledi: "Bu sistemin makine imalatında herhangi bir sıkıntı yok. Seri imalata geçilebilmesi için tüm hazırlıklar yapıldı. Ancak bunun tüm Türkiye'ye yayılabilmesi için bazı ortaklara ihtiyacımız var. Denizli'de kurulacak 5 tesis tüm araçları yıkayabilecek kapasitede olur. Bu sistemi ülkeye yayabilirsek milyonlarca ton suyu geri dönüştürerek yeniden kullanabiliriz.'

Denizlili Girişimciden Yüzde 95 Su Tasarruflu Araç Yıkama Aracı

Denizlili Girişimciden Yüzde 95 Su Tasarruflu Araç Yıkama Aracı

Denizlili Girişimciden Yüzde 95 Su Tasarruflu Araç Yıkama Aracı

Denizlili Girişimciden Yüzde 95 Su Tasarruflu Araç Yıkama Aracı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim