• BIST 9710.62
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C

Denizli Sanayicisi 2016 Yılından Umutlu

Denizli Sanayicisi 2016 Yılından Umutlu
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, ülke içindeki ve çevrede yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Denizli sanayicisinin 2016 yılından umutlu olduğunu...

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, ülke içindeki ve çevrede yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Denizli sanayicisinin 2016 yılından umutlu olduğunu söyledi.

Denizli Sanayi Odası (DSO), üyeleri arasında gerçekleştirdiği "Denizli Sanayisi Genel Görünüm Anketi'nin sonuçlarını açıkladı. Marla Restaurant'taki basın toplantısına DSO Başkanı Müjdat Keçeci ve yardımcısı İsmail Yılmaz katıldı. DSO'nun bin 337 üyesi bulunduğunu ancak bu ankete sadece 284 sanayicinin katıldığını belirten Keçeci, bu konuda sanayicileri daha duyarlı olmaya çağırdı.

Denizlili sanayicinin yapılan ankete göre olumlu bir dönem beklentisi içinde olduğunu belirten Keçeci, "Anket Denizli sanayisini üretim, kapasite kullanımı, satış, sipariş, karlılık, yatırım, ihracat ve istihdam gibi çeşitli açılardan mercek altına alıyor. 2015 yılında bu alanda yaşanan gelişmeler ile 2016 yılının beklentilerine ışık tutuyor. Üretim, satışlar, karlılık ve yeni sipariş gibi performans kriterleri bakımından bakıldığında, sanayici açısından 2015 yılının 2014'e göre ya "iyi" ya da "kötü" geçtiği, bir önceki yılla benzer bir performans gösterenlerin oranının önceki on yılın anket sonuçlarının en düşük seviyelerine gerilediği görülüyor. Genel Görünüm Anketi, 2016 yılı beklentileri bakımındanda çarpıcı bir iyimserlik ortaya koyuyor. Üretim, iç satış, dış satış ve yeni sipariş beklentileri bakımından 2016 yılının geçen seneye göre daha iyi geçmesini bekleyenlerin oranındaki çarpıcı yükseliş dikkatleri çekiyor. Genel olarak tüm sektörler için 2016 yılı beklentileri geçen seneye göre olumlu sonuçlar verirken, özellikle metal eşya ve makine sektörünün 2016'ya en iyimser bakan sektör olduğu görülüyor" dedi.

"2016 YILINDA İSTİHDAMIN ARTACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR"

Denizlili sanayicilerin 2016 yılında istihdam artış beklediğini kaydeden Keçeci, "Sanayicilerin yüzde 82'si 2015'te "istihdamım arttı ya da aynı kaldı" diyor. Bu oran 2014 için yüzde 85'ti. Aynı soruya verilen yanıtlar sektörel bazda incelendiğinde, istihdamdaki en olumlu tablo, ankete yanıt veren firmaların yüzde 52'sinin "istihdamım arttı" dediği "Metal Eşya-Makine" sektöründe. 2016 yılının ise istihdam beklentileri bakımından 2015'ten daha olumlu bir yıl olacağı öngörülüyor. Bu iyileşme, 2016 yılında üretim, satışlar, ihracat gibi kriterlerde beklenen artışların sonucunda ortaya çıkan bir yükseliş öngörüsü olabilir. Her şeye rağmen 2016'da sanayicilerin yüzde 86'sı istihdamın artacağı ya da aynı kalacağı beklentisini koruyor. "İstihdamımız azalacak" diyenlerin oranı ise yüzde 14" ifadelerini kaydetti.

Denizlili sanayicilerin tahsilat vadelerinin uzadığına dikkat çektiğini belirten Keçeci, "Anketi yanıtlayan her 3 sanayiciden ikisi geçen seneye göre tahsilat vadelerinin uzadığına vurgu yapıyor. "Değişmedi" diyenlerin oranı ise yüzde 36 ile göz ardı edilemeyecek seviyede. Ankete katılan sanayicilerin sadece yüzde 3'ü tahsilat vadelerinin kısaldığını belirtiyor. Geçen sene de uzadığından şikayet edilen tahsilat vadelerinin 2015 yılında da aynı eğilimi gösterdiği anlaşılıyor. Ankete katılan sanayicilerin 2015'te hedeflediği satış miktarına erişme oranı yüzde 75. Bu oran geçen sene de yüzde 73 seviyelerinde iken, 2013 ve 2012 yıllarında ise yüzde 80'in üzerindeydi. Dolayısıyla son iki yılda bu oranın 10 puan aşağıda seyretmesi, her geçen yıl sene başında konan hedeflere ulaşmanın zorlaştığını gösteriyor" diye konuştu.

"2016 YATIRIMLAR AÇISINDAN UMUT VAAT EDİYOR"

Denizlili sanayicinin 2016 yılında yatırımlar açısından umutlu olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Keçeci şunları söyledi: "Sanayiciler 2016 yılı yatırımlar bakımından iyimser. Denizlili sanayicilerin yüzde 36'sı yurtiçinde yatırım yapmayı düşünüyor. Bu oranın 2014'teki yüzde 20, 2013'teki yüzde 28 seviyelerinden yükseldiği düşünülürse, sanayicinin yatırım iştahında kısmi bir iyimserliğin ortaya çıkmaya başladığı anlaşılıyor. Denizlili sanayiciler, 2016'da yüzde 22 ile teknoloji yenilemeye, yüzde 18 ile ürün geliştirmeye, yüzde 15 ile pazarlamaya yoğunlaşmaya ağırlık vermeyi planlıyor. Mevcut işi dışında farklı bir iş koluna 2015'te yatırım yapmayı düşünenlerin oranı sadece yüzde 24. Bu girişimcilerin yatırım planladığı sektörler arasında mermer-traverten, turizm ve sağlık gibi sektörlerin hiç yer almaması da oldukça dikkat çekiyor."

"ASGARİ ÜCRETTEKİ ARTIŞI SANAYİCLER VERİMLİLİĞİ ARTIRARAK ÇÖZMEYİ DÜŞÜNÜYOR"

Asgari ücretteki artışın da sorulduğu ankette Denizlili sanayicilerin verdiği cevapların ilginç olduğunu belirten DSO Başkanı Müjdat Keçeci, "Ankete katılan sanayicilerin yüzde 30'u, asgari ücretin artırılması sonucu yükselen işgücü maliyetlerini verimlilik artışı ile karşılamayı öngörüyor. Öz kaynakları ile karşılamayı veya karlılığından fedakarlık ederek karşılamayı düşünenler ise yüzde 20 seviyesinde. Bu maliyet artışı nedeniyle ürün fiyatını yükseltmeyi planlayanlar ile çalışan sayısını azaltmayı öngörönler ise eşit ve yüzde 19 oranında. Asgari ücretin artırılması sonucu artan işgücü maliyetlerini karşılamak için her sektörün çözümü farklı olsa da verimlilik artışı istisnasız tüm sektörlerde öne çıkan unsur olarak göze çarpıyor" dedi.

DSO Başkanı Müjdat Keçeci, Denizlili sanayicinin 2016 yılında büyümenin aynı kalacağını tahmin ettiğini sözlerine ekledi.

Denizli Sanayicisi 2016 Yılından Umutlu

Denizli Sanayicisi 2016 Yılından Umutlu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim