• BIST 9530.47
  • Altın 2478.065
  • Dolar 32.44
  • Euro 34.7168
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C

BBC'de ekonomik kriz derinleşiyor

BBC çalışanları, İngiliz yayın kurumunun Dünya Servisi'nin 32 şubesinden 5'ini kapatma kararını protesto ederek greve gitti.
BBC, 2 bin 400 kişinin çalıştığı Dünya Servisi'nden gelecek üç yıl içinde 600 personelin işine son verileceğini açıkladı. İngiliz yayın kurumu, Dünya Servisi'nin Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Karaipler ve Afrika için Portekizce şubelerinin kapatılacağını ve kurumun 272 milyon sterlinlik bütçesinden, yıllık 46 milyon sterlin tasarruf edeceğini belirtti. Kapatma kararının ardından BBC'nin haftada yaklaşık 30 milyonluk bir izleyici kitlesini kaybetmesi bekleniyor. Kanalın aldığı kararın, BBC Üst Kurulu ve Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanması gerekiyor.

BBC'nin Dünya Servisleri bütçesinin büyük bir bölümü Dışişleri Bakanlığı tarafından sağlanıyordu. Ancak BBC'nin Ekim ayında hükümetle yaptığı anlaşma sonucunda bu destek kesilerek, Dünya Servisleri de BBC'nin ana bütçesine dahil edildi. BBC Dünya Servisleri 2 bin 400'ün üzerinde çalışanı, 32 dilde internet, televizyon ve radyo yayını ile 240 milyonun üzerinde bir kitleye hitap ediyor.

Milli Gazeteciler Birliği'nden Michelle Stanistreet yaptığı açıklamada, "Bugün BBC Dünya servislerinde gerçekleşecek işten çıkartmaları protesto etmek için buradayız. BBC Dünya servislerinde daha önce hiç bir şekilde böyle bir şey gerçekleşmedi. Bunun anlamı, birçok kişi işini kaybedecek. 56 dilde servis kapatılacak ve bu dünyanın farklı yerlerindeki birçok kişiyi etkileyecek. Biz hükümetin acil bir şekilde bu konuyu tekrar düşünmesini ve gözden geçirip bu alınan kararın sonuçlarının ileride nasıl sonuçlar ortaya çıkaracağını gözden geçirmelerini istiyoruz" dedi.

BBC TÜRKÇE SERVİSİ DE ETKİLENECEK

1931 yılında bugüne radyo, TV ve internet vasıtasıyla hizmet veren Dünya Servisleri içerisinde köklü bir geçmişe sahip olan BBC Türkçe Servisi de bu kesintiden etkilenecek. BBC Türkçe Servisi yapımcılarından Emre Bal açıklamasında, "Yüzlerce arkadaşımızın işini kaybedecek olmasını protesto etmek için buradayız. Bu kesintileri bekliyorduk ancak bu kadar büyük bir çapta olacağını tahmin etmiyorduk. Bizim bölümümüzde de kayıplar var. 70 yıllık radyo yayınımızı kaybediyoruz. Bu bir gelenekti. Birçok kuşak BBC Türkçe Radyo ile büyüdü. Şimdi bunu kaybediyoruz. Televizyon ve internet sitemizle yola devam edeceğiz. Dünya çapında BBC markası büyük bir darbe alıyor. Editoryal anlamda kaybediyoruz. Dünya çapında birçok kişi BBC radyoyu dinleyemeyecek. Bu bahsettiğimiz 30 milyon kişi tarafsız habere ulaşamayacak" diye konuştu.

Milli Gazeteciler Birliği (NUJ) Genel Sekreteri Jeremy Dear ise, "Burada sadece 600 kişi işini kaybetmiyor, bu kayıpların sonuçları dünya çapındaki haber kayıplarını da getirecek. Birçok haberin gün ışığına çıkmasını engelleyecek. BBC Dünya servislerinin ortaya çıkardığı insan hakları, yolsuzluklar gibi birçok konuda değer sahibi olan herkesin internet vasıtasıyla bu durumu protesto etmesini istiyoruz" dedi.

Güncel haberler için AksiyonHaber'i takip edin.

www.AksiyonHaber.com

İSTANBUL HABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim