• BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Denib’den 2015 Değerlendirmesi

Denib’den 2015 Değerlendirmesi
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, ihracatta yaşanan düşünün kendilerini üzdüğünü söyledi.

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, ihracatta yaşanan düşünün kendilerini üzdüğünü söyledi.

DENİB Başkanı Kocasert, 2015 yılını değerlendirmek ve 2016 yılı beklentilerini açıklamak üzere toplantı düzenledi. Toplantıya DENİB Başkanı Süleyman Kocasert'in yanı sıra çok sayıda işadamı da katıldı.

Çevresel faktörlerin ihracatı çok fazla etkilediğini kaydeden DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, "Özellikle yakın coğrafyamızda mülteci krizleri, terör olayları, Rusya ve Ukrayna'nın yaşadığı sıkıntılarla dolu bir yılı geride bıraktık. Türkiye ihracatında neredeyse yüzde 9'luk gerileme yaşandı. Uzun yıllar sonra böylesine bir gerileme hepimizi üzdü. Yaşanan düşüsün temel nedeni aslında parite kaynaklıdır. Dünyanın en önemli ekonomilerinden Almanya'nın yüzde 12, Fransa, İtalya ve İngiltere'nin yüzde 13-15 ihracatta değer kaybı yaşadığı bir dönemde, yüzde 8,7'lik bir düşüş yaşandı. 13 milyar dolara yakın parite kaynaklı kaybımız var. Paritenin dışında bütün dünyada yaşanan ham madde fiyatlarında gerileme, başta demir, çelik ve petrol fiyatlarındaki düşüş dünya ticaretini değer bazında aşağı çekerken, ülkemizin ihracatının da aşağı çekilmesinde çok önemli rol oynadı" dedi.

Bu dönemde istihdamın artmasının sevindirici olduğunu kaydeden Kocasert şunları söyledi: "H er şeye rağmen istihdamın artması önemliydi. Önümüzde 4 yıl seçimsiz bir süre var. Biz ihracatçılar ve sanayiciler olarak bu süreci fırsat olarak görüyoruz. Başta ekonomi kurmaylarımız olmak üzere sivil toplum kuruluşları olarak gerçek işimize odaklanırsak, herkes üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirir ve birtakım yapısal reformları yerine getirmekten çekinmezsek, 2016 başta olmak üzere 2017 ve 2018 yıllarına daha umutlu bakabiliriz. Dünyanın en önemli uzmanları tarafından, çeşitli senaryolar üzerinde aylar süren çalışmalar yapıldı. Türkiye 26 ayrı sektörde değerlendirildi. Her sektör için dünyada iyi, gerçekçi ve kötü senaryolar hazırlardı. Buna bağlı olarak da iki yıllık bir çalışmanın sonucunda 500 milyar dolar ihracat hedefi Cumhuriyetimizin 100. yılı adına konuldu. Şimdi burada belki 500 milyar dolar kulağa hoş geldiği için belki yuvarlak bir ifade olduğu için hep biz bu ifadeyi kullandık. Eğer 2023 yılında dünya ticareti 33 trilyon olmak yerine 30 trilyon dolarda kalır ve biz yüzde 1.5 pay almayı başarırsak hedefimizi gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu.

Denib’den 2015 Değerlendirmesi

Denib’den 2015 Değerlendirmesi

Denib’den 2015 Değerlendirmesi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim