• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Demirkazık Dağlarında Kurtarma Tatbikatı

Demirkazık Dağlarında Kurtarma Tatbikatı
Niğde'de Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Arama ve Kurtarma ve Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri işbirliğiyle bin...

Niğde'de Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Arama ve Kurtarma ve Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri işbirliğiyle bin 300 rakımda yapılan dağda arama kurtarma tatbikatı gerçeği aratmadı.

Çamardı ilçesi Demirkazık köyü bin 300 rakımlı Cımbar boğazında dağda ip de asılı kalan ve yaralı iki dağcıyı kurtarma ve müdahale tatbikatında 27 personel, 1 ambulans, 7 araç yer aldı.

Tatbikatta, senaryo gereği dört kişilik amatör dağcı grubundan bir kişinin inişe geçtiği sırada düşerek ipte asılı kaldığı, diğer gruptaki bir kişinin ise ayağını burktuğu ve hipotermiye girdiği bilgisi arkadaşları tarafından 112 Acil Çağrı Merkezine iletildi. AFAD, JAK, UMKE ve 112 ekipleri olay bölgesine yönlendirildi. Arama ve kurtarma ekipleri, olay bölgesine yakın Demirkazık Kamp Eğitim Merkezinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar başkanlığında toplandı. Garnizon Komutanı Albay İbrahim Taşkın ve ekipler harita üzerinde ihbar veren dağcının konum bilgisine ulaşarak mahsur kalan dağcıların bölgesinin Cımbar Vadisi girişi olduğu tespit etti. İlk olarak ipte asılı kalan dağcı için AFAD 4, JAK 4 ve UMKE'den 5 olmak üzere 13 personel görevlendirildi. Dağcı başarılı bir şekilde ekipler tarafından indirilerek sedye ile taşındı. Yaralı dağcı için ise AFAD'dan 4, JAK'dan 5 ve UMKE'den 5 olmak üzere 14 personel görev aldı. Dağcıların kurmuş oldukları sistemin güvenirliğini test edilerek, ayağı burkulmuş ve hipotermiye girmiş dağcının ilk sağlık kontrolü yapıldı. Sedyeye alındıktan sonra sistem üzerinden başarılı bir şekilde tahliye edildi. Ardından her iki dağcı 112 Ambulans ekiplerince Çamardı Devlet Hastanesine gönderildi. Niğde Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar, gazetecilere yaptığı açıklamada, dağda mahsur kalan iki dağcının kurtarılma tatbikatı gerçekleştirildiğini söyledi. Türkdamar, afet, deprem, sel, çığ, kaybolma ve boğulma şeklinde oluşan acil durumlarda hazır olmanın tatbikatla olacağını belirterek, "Dağcıların kaybolması üzerine Demirkazık'ta tatbikat yaptık, senaryoyu arkadaşlar üç haftadır çalışıyorlar. Bu üç ekip tatbikatı sorunsuz bir şekilde tamamladı. Dağda kalan iki şahsı da sağlıklı bir şekilde kurtardı. Tüm ekibe teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Demirkazık Dağlarında Kurtarma Tatbikatı

Demirkazık Dağlarında Kurtarma Tatbikatı

Demirkazık Dağlarında Kurtarma Tatbikatı

Demirkazık Dağlarında Kurtarma Tatbikatı

Demirkazık Dağlarında Kurtarma Tatbikatı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim