• BIST 9693.46
  • Altın 2513.719
  • Dolar 32.577
  • Euro 34.7689
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

Değerli Madenler İstanbul’a İzmit İskelesinden Taşınıyordu

Değerli Madenler İstanbul’a İzmit İskelesinden Taşınıyordu
Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nda Osmanlı döneminde İstanbul'a tahıl, odun, kereste ve değerli madenlerin İzmit iskelesinden sevk edildiği anlatıldı.

Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nda Osmanlı döneminde İstanbul'a tahıl, odun, kereste ve değerli madenlerin İzmit iskelesinden sevk edildiği anlatıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu, ikinci gününde öğleden sonra yapılan oturumlarla devam etti. Şehzade Murat Salonu'nda öğleden sonraki ilk oturumun başkanlığını Prof. Dr Ebubekir Sofuoğlu yaptı. Sofuoğlu açılış konuşmasında Osmanlı döneminde Kocaeli'nde ziraatçi geliştirme çabalarına yönelik konuşma yaptı. Osmanlı devletinin Sudan'dan Kızıldeniz'e Polonya'dan Fas'a kadar geniş bir coğrafyada ayakta kalmak için bir düzen kurduğunu ifade eden Sofuoğlu, Osmanlı devletinin İzmit'teki zirai faaliyetler hakkında önemli çalışmalar yaptığını belirtti.

İzmit'te reji idaresinden dolayı çiftçiye bazı sıkıntıların getirildiğini belirten Sofuoğlu, "Osmanlının son dönemlerinde İzmit'e yönelik çok önemli yatırımlar yapıldığını görüyoruz. "Padişahlar istediği vergiyi koyar istediği vergiyi alır" şeklinde ders kitaplarında verilen bilgilerin doğruyu yansıtmıyor. Osmanlı Devleti koyduğu çoğu vergiyi haksızlığa yol açmasın diye geri almıştır. Bu da vergi düzeninin ne kadar gelişmiş olduğunu gösterir" dedi.

Sempozyumda sunum yapan Prof. Dr. Esin Dayı ise, Osmanlı döneminde yayın yapan Albayrak Gazetesi'nin yayın hayatını ve politikasını anlattı. Sempozyumda Yrd. Doç. Dr. İlhan Gök ve Dr. Ersin Kırca ortak bir bildiri açıklayarak, Kocaeli ve çevresinin Osmanlı döneminde ikmal ve iadesi temininde önemini anlattı. İstanbul'un o dönemde 400 bine yakın nüfusu olduğunu ve birçok önemli birimi ve sarayı bünyesinde bulundurduğunu ifade eden Dr, Kırca, Kocaeli ve çevresinin bu iaşe ve ikmal temininde önemli yeri olduğunu, Kocaeli'nin de bu anlamda buğday, un ve saman ihtiyacını karşıladığını belirtti.

Maden nakliyeciliğinde bir güzergah olan İzmit iskelesinin önemini anlatan Yaşar Öcal ise, Osmanlı devletinin merkezi sistemini sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde kurduğunu ifade etti. Osmanlı devletinin deniz yolunu daha ucuz olduğu için tercih ettiğini belirten Öcal, çeşitli sahillerde önemli iskeleler kurulduğunu, bunlardan birinin de İzmit iskelesi olduğunu ifade etti. Anadolu'da çıkarılan değerli madenlerin ve taşların İzmit iskelesi yoluyla İstanbul'a getirildiğini belirten Öcal, İzmit iskelesinin bu dönemde önemli noktalardan biri olduğunu belirtti. Oturumda son olarak konuşan Ekrem Gürdal, 17. yüzyıl ve sonrasında İzmit iskelesi ile ard alanının Osmanlı denizcilik faaliyetlerindeki yerini anlattı. Gürdal, konuşmasında İzmit ve İzmit limanının özellikle doğuya doğru yapılacak olan seferlerde önemli olduğunu ve denizcilik faaliyetlerinde İzmit iskelesinin özellikle kuru yük taşıması ve askeri sevkiyatlarda önemli noktalardan biri olduğunu ifade etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim