• BIST 9524.59
  • Altın 2490.141
  • Dolar 32.4943
  • Euro 34.7434
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Dedenin torunu için donör bulma telaşı

Dedenin torunu için donör bulma telaşı
Artvin Borçka Güreşen köyünde yaşayan Selim Yıldız, Ankara'da tedavi gören ve MPS hastalığı nedeniyle ilik nakli gereken 5 yaşındaki torunu Mert Çınar...

Artvin Borçka Güreşen köyünde yaşayan Selim Yıldız, Ankara'da tedavi gören ve MPS hastalığı nedeniyle ilik nakli gereken 5 yaşındaki torunu Mert Çınar Yıldız için gönüllü kök hücre bağışçısı topluyor. Yıldız, donör olmayı kabul eden kişileri Artvin Kızılay Kan Merkezi'ne getirerek kan numuneleri vermelerini sağlıyor.

5 yaşındaki torunu Mert Çınar Yıldız için donör arayan Selim Yıldız, el broşürleri bastırarak Artvin ve ilçelerinde dağıtıyor. Vatandaşlarla birebir görüşerek, onları gönüllü kan bağışçısı olmaları için ikna ediyor ve Kızılay Kan Merkezi'ne getiriyor.

Ankara'da tedavi gören 5 yaşındaki torunu Mert Çınar Yıldız için gönüllü donör getiren dede Selim Yıldız, torunundaki hastalığın ilerlememesi için acilen ilik nakli olması gerektiğini söyledi. Yıldız, Artvin'deki vatandaşların gösterdiği duyarlılığın çok yüksek olduğuna vurgu yaptı.

Henüz köylülerinin kan numunesi vermediğini söyleyen Yıldız, Kızılay yetkilileri ile görüştüğünü sayının çok olması nedeniyle Kızılay Mobil Aracı'nın köye geleceğinin bilgisini verdi. Gönüllerin gelip kan örnekleri vermesinin kendisini hayliyle memnun ettiğini vurgulayan Yıldız, "Allah hepsinde razı olsun. Allah kimseye hastalık vermesin." dedi.

Hopa ve Kemalpaşa'da geçen günlerde 45 gönüllü bağışçı kazandıran hasta yakını, 3 Şubat günü de Artvin Kızılay Kan Merkezi'ne yaklaşık 30 bağışçı getirdi. Artvin Kızılay Kan Alma Birimi'nde gönüllerden 3 tüp kan numunesi alınarak tahlile gönderildi.

Kızılay Trabzon Bölge Müdürlüğü'nden gelen Kök Hücre Kazanım Uzmanı Erdal Ayar, Türkiye'deki gönüllü kök hücre vericisi sayısının 100 binler civarında olduğunu bildirerek, bu sayının yetersiz olduğunu belirtti. ABD'de yılda ortalama 20 bin, Türkiye'de ise ortalama sadece 800 adet kök hücre, akraba dışı bir bağışçıdan alınarak hastaya nakledildiği bilgisini verdi. Ayar, veri tabanına ne kadar çok gönüllü kayıt edilirse ilik nakli bekleyen hastalara o oranda umut olacağının altını çizdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim