• BIST 9463.49
  • Altın 2503.831
  • Dolar 32.5998
  • Euro 34.8195
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Dede: İran yeniden uluslararası sahnede kendine yer bulacak

Dede: İran yeniden uluslararası sahnede kendine yer bulacak
Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd.

Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, Ortadoğu'daki son durumu ve ambargoların kaldırılmasını değerlendirip, İran'ın yeniden uluslararası sahnede kendine yer bulacağını söyledi.

İran'ın yakın zamana kadar batı tarafından dışlanmış, ambargoya maruz kalmış ve ekonomisi ciddi anlamda zarar görmüş bir ülke olduğunu anımsatan Dede, "Petrolünü satamıyordu ve sınırlı bir ihraç kapasitesi vardı. Bu yüzden sıkıntılı bir durumdaydı. Fakat şuan ambargo kalkmış durumda İran petrolü daha fazla piyasaya sürecek ve ekonomisini dış yatırımcılara açmış durumda. En basit İran çok eski bir uçak filosudur. Kısa vadede en az iki yüz tane yolcu uçağı alacaklar. Bu büyük bir alımdır. Normalde filolar beşer onar uçak alırlar. İran bir anda iki yüz uçak alacak. Ve bütün alanlarda yedek parça, makine gibi alanlarda ambargodan dolayı sıkıntıları var.'" dedi.

"İRAN EKONOMİSİ GENİŞLEYECEK"

İnşaat da dahil olmak üzere İran'a birçok sektörde yabancı yatırımcıların gireceğini belirten Dede, "İran ekonomisi müthiş şekilde genişleyecektir. Bu durum iç siyasetinde de pozitif bir şekilde kullanacaktır. Ambargoların kalkması ve İran'ın aslında kendi kamuoyuna yıllardır, biz haklıydık, batı bizim çizgimize geldi, diyebileceği bir durum oluştu. Bölge siyasetinde bu durum İran'ın elini güçlendiriyor. İran'ın ekonomisi bir açılım yapıyor." açıklamasında bulundu.

Türkiye ile direkt olmasa bile dolaylı yoldan Suriye meselesinden dolayı İran'la ciddi bir gerilimin olduğunun da altını çizen Dede, şunları kaydetti: "Henüz bu gerilim su yüzüne çıkıp da çok ciddi bir şekilde kötü sonuçlar doğuracak bir yerlere gelmese bile, potansiyel olarak gelebilir. Suudi Arabistan içerisinde terörist faaliyetlere katıldığı gerekçesiyle yakın zamanda Şii bir din adamını idam etti. Bu durum da Suudi Arabistan ile İran arasını çok ciddi bir şekilde gerildi. Bu noktada da mezhep ekseninden dolayı Ortadoğu'da yeni bir gerilim çıkma potansiyeli var. Suriye'de ise iç savaş bütün vahşetiyle ve çirkinliği ile devam ediyor. Kısa vade de ben ani bir değişiklik beklemiyorum. Cenevre'de bir toplantı planlandı. Daha önce de iki tane yapılmıştı. Esad şuan ben Suriyeli muhalefetinin ılımlı olanları ile görüşebilirim, şeklinde bir mesaj vermiş olsa da ciddi bir anlamda masa başına oturupda barış planının çıkacağını kısa vadede beklemiyorum. Ancak uzun vadede Suriye'de taşların yerinden oynaması, siyasetinin değişmesi belki Amerika ve Rusya'nın olaya barış yapılsın diye müdahil olması uzun vadede olabilir. Ancak kısa vade de barış olabileceğine dair pek umut görünmüyor."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim