• BIST 9071.89
  • Altın 2325.249
  • Dolar 32.3748
  • Euro 35.032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Davutoğlu'ndan Ertuğrul Kürkçü'ye Avrupa Konseyi'nde 'Türkçe' Tepkisi

Davutoğlu'ndan Ertuğrul Kürkçü'ye Avrupa Konseyi'nde 'Türkçe' Tepkisi
Başbakan Davutoğlu, Avrupa Konseyi'nde kendisine İngilizce soru soran HDP Milletvekili Kürkçü'ye tepki göstererek "Türk Başbakanına Türkçe hitap etmesini isterdim." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Konseyi Genel kurulunda soruları yanıtladı. Kendisine soru yöneltenlerden biri de HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'ydü. Ama Kürkçü, Türkçe AKPM'de Ocak 2016'dan itibaren çalışma dillerinden biri olmasına rağmen, İngilizce soru yöneltti. Davutoğlu, buna sert tepki gösterdi.

"TÜRKÇE HİTAP ETMESİNİ BEKLERDİM"

Davutoğlu, kendisine İngilizce soru soran Kürkçü'ye şöyle yanıt verdi:

"Sayın Kürkçü, HDP milletvekilidir. Kendi milletine saygı gereği Türk Başbakanına Türkçe hitap etmesini beklerdim. Emin olun Türk halkı bundan daha da memnun olurlardı. Devletin vatandaşına iki görevi vardır; güvenlik ve özgürlüğü sağlamasıdır."

"KIZILAY'DA OTOBÜS BEKLERKEN ÖLENLERDEN BİRİNİN AKRABASI OLSAYDI HERHALDE PKK'LILARA ALÇAK KATİL DERDİ"

İşte Davutoğlu'nun konuşmasının devamı:

"Sayın Kürkçü'nün mayın çukurlarından geçerek okula gitme zorunluluğu olan bir çocuğu olsaydı, ya da Cizre'de tedavi oluyor olsaydı, Kızılay'da otobüs beklerken ölen kişilerden birinin akrabası olsaydı herhalde PKK'lılara gerilla değil alçak katil derdi. Ben burada yüzde 49,5 oy almış bir Başbakanım. Kim yaparsa yapsın, eğer sokaklara mayın döşerse, çatılara keskin nişancılar yerleştirirse onu durdurmak benim asli görevimdir.

"TÜRKİYE'DE HER ŞEY KONUŞULABİLİR"

Bu mücadele siz isteseniz de istemesiniz de her Türk vatandaşı kendini güvende hissedene kadar sürecektir. Eğer silahlar terk edilseydi, silahlı mücadele bitseydi başka şeyler konuşuyor olabilirdik. Silahı terör örgütü terketmeyecek, mayın döşemeye devam edecek. Siz dönüp desteğini halktan almış bir başbakana 'Bu operasyonlar ne zamana kadar sürecek" diyorsunuz. Türkiye'de her şey konuşulabilir.

"TÜRKİYE'Yİ KİMSE SURİYE'YE DÖNDÜREMEYECEK"

Türkiye'de istediğiniz şeyi söyleyebilirsiniz. Türkçe düşünüp konuşsaydınız sorularınız cevabını anlayabilirdiniz. Merak etmeyin Suriyeli hangi mülteciye sorarsanız sorun Türkiye bayrağı altında kendini güvende hissediyor. Al bayrağın altına girip huzur bulmak için Türkiye'ye geliyorlar. Türkiye'yi kimse Suriye'ye döndüremeyecek. Terör bitecek Türkiye'de demokratik ve hukuk ebediyete kadar sürecektir."

TÜRKÇE, AKPM'NİN ÇALIŞMA DİLLERİNDEN OLMUŞTU

Türkçe, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde (AKPM) Ocak 2016'dan itibaren çalışma dili oldu. Türkiye aynı başvuruyu 1992'da yapmış ancak olumlu yanıt alamamıştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim