• BIST 9566.18
  • Altın 2479.165
  • Dolar 32.4759
  • Euro 34.5634
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C

Davutoğlu: Savaş suçu işleyenlere karşı omuz omuza durmalıyız

Davutoğlu: Savaş suçu işleyenlere karşı omuz omuza durmalıyız
Başbakan Davutoğlu, "Bugün insanlığa karşı iki düşman vardır; Esed rejimi ve DAEŞ terörizmi. Savaş suçu işleyenlere karşı omuz omuza durmalıyız" dedi.

​Başbakan Ahmet Davutoğlu, Londra'daki Kraliçe Elizabeth Konferans Merkezinde düzenlenen "Suriye'ye ve Bölgesine Destek" başlıklı donörler konferansının açılışında yaptığı konuşmada, toplantının, sadece Suriye'yi ve bölgeyi değil, insani vicdanı da destekleme toplantısı olduğunu söyledi.

Toplantıya katılmak üzere Türkiye'den ayrılırken kendisine bir rapor sunulduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Şu anda önümdeki metni okumuyorum ve sizin kalplerinize hitap ediyorum. Halep'teki hava saldırılarından dolayı, 10 bin yeni sığınmacı Türkiye sınırının önünde beklemektedir. Halep'in kuzeyindeki kamplarda bulunan 60-70 bin kişi Türkiye'ye doğru hareket ediyor. Şu anda benim kalbim ülkemin sınırında. Suriye'den gelenlerin nasıl ve nelere yerleştirmeliyiz, bunu düşünüyorum."

Cenevre görüşmeleri 

Cenevre görüşmelerinde ilk aşamanın sona erdiğini hatırlatan Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti: 

"Neden? Çünkü rejim Cenevre'ye gittiğinde Latakya'da, Suriye'de okullara, hastanelere, masum insanlara bombardıman devam ediyordu. Dürüst olmalıyız. Beş yıl içinde Türkiye'ye göçen sığınmacılar rejimin ya da rejim destekli yabancı güçlerin bombardımanından kaçarak Türkiye'ye giriş yaptı. Acımasız bir terör örgütü DAEŞ ortaya çıktı. Bugün insanlığa karşı iki düşman vardır: Esed rejimi ve DAEŞ terörizmi. Savaş suçu işleyenlere karşı omuz omuza durmalıyız. Bana veya Suriye halkına kim Madaya kuşatmasının mantığını anlatabilir? Sığınmacıların sorunlarını konuşmalıyız ancak Suriye krizinin köklerine inmeyi de ihmal etmemeliyiz." 

"10 milyar dolar harcandı"

Türkiye'de 2,5 milyon Suriyeli sığınmacının bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, bu istatistiki bilgiye göre Türkiye'nin, dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olduğunu söyledi.

Sadece kamplarda olanlar için Türkiye'nin 10 milyar dolar harcadığını aktaran Davutoğlu, bazı hesaplamalara göre, diğer şehirlerdeki sığınmacılar için 20 milyar dolar ek masraf, sosyal ve ekonomik maliyet çıktığını kaydetti.

"Sığınmacı karşıtı hiç gösteri olmadı"

Beş yıllık kriz döneminde Türkiye'de hiç sığımacı, Suriyeli, Arap, göç karşıtı protestonun olmadığını vurgulayan Davutoğlu, "Milletimle gurur duyuyorum. Biz evlerimizi açtık, okullarımızı, üniversitelerimizi, hastanelerimizi açtık. Onları yalnız bırakmayacağız" dedi.

Davutoğlu, konferans kapsamında Merkel, Cameron ve Sabah ile görüştü

Davutoğlu, konferansın düzenlediği Kraliçe Elizabeth Konferans Merkezi'nde, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmet el-Cabir el-Sabah ile ikili temaslarda bulundu. 

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Davutoğlu-Merkel görüşmesinde sığınmacılarla ilgili düzensiz göç konusu ele alındı. Önümüzdeki dönemde de halihazırda iki ülke arasında devam eden üst düzeyli karşılıklı görüş alışverişinin süreceği belirtildi. 

Davutoğlu'nun bugün konferans kapsamında basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim