• BIST 9530.47
  • Altın 2485.014
  • Dolar 32.5011
  • Euro 34.8568
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C

Davutoğlu: Rusya ve Suriye'nin en önemli enstrümanı YPG'dir

Davutoğlu: Rusya ve Suriye'nin en önemli enstrümanı YPG'dir
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "YPG'ye yönelik çağrıların bir anlamı var; çünkü YPG -açık bir şekilde ifade edeyim- şu anda Rusya'nın Suriye'deki enstrümanıdır....

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "YPG'ye yönelik çağrıların bir anlamı var; çünkü YPG -açık bir şekilde ifade edeyim- şu anda Rusya'nın Suriye'deki enstrümanıdır. Bunu hem iç kamuoyunun, hem de uluslararası kamuoyunun doğru okuması lazım. Eğer Rusya'nın, Suriye rejimini destekleme konusunda en güçlü enstrümanı nedir diye sorarsanız bu YPG'dir. Suriye krizinin başından itibaren de Suriye rejimin en önemli enstrümanlarından bir yine YPG'dir." dedi.

Davutoğlu, Ukrayna'ya giderken uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı.

"BUNUN BAŞKA BİR ANLAMI VAR"

Bir gazetecinin YPG ve PYD'nin Azez bölgesindeki faaliyetlerine ilişkin, "Türkiye'nin bombardımanı durdurması gerektiği yönünde çağrılar var. Bu çağrıları nasıl değerlendirirsiniz?" sorusu üzerine Davutoğlu, şunları söyledi: "YPG'ye yönelik çağrıların bir anlamı var; çünkü YPG -açık bir şekilde ifade edeyim- şu anda Rusya'nın Suriye'deki enstrümanıdır. Bunu hem iç kamuoyunun, hem de uluslararası kamuoyunun doğru okuması lazım. Eğer Rusya'nın, Suriye rejimini destekleme konusunda en güçlü enstrümanı nedir diye sorarsanız bu YPG'dir. Suriye krizinin başından itibaren de Suriye rejimin en önemli enstrümanlarından bir yine YPG'dir. Dolayısıyla YPG'yi Suriyeli bir aktör olarak görmek mümkün değil. YPG, bir taraftan Suriye rejiminin, bir taraftan da açıkçası Rusya'nın piyonu mahiyetinde işler görmektedir. Şimdi bu piyon kendisini "DEAŞ'a karşı mücadele ediyorum" diyerek meşrulaştırmaya çalışıyor."

Davutoğlu, şöyle devam etti: "Peki, Azez ve civarında DEAŞ var mı? Yok! Peki, Halep'in kuzeyinde DEAŞ var mı? Yok! Orada ne arıyorlar. Hadi Fırat'ın doğusunda, Kobani'de DEAŞ'a karşı mücadele edildi, biz de destek verdik. Yani Kobanili kardeşlerimizi aldık, Peşmerge'nin Kobani'ye geçmesine izin verdik. Türkiye'ye karşı olmayan unsurlar biz de destek sağladık. Ama Azez bölgesinde tek bir DEAŞ mensubu yokken, Rusya havadan Azez'e, Halep'e saldıracak, karadan İranlı milisler, Şii milisler saldıracak, bunlarla YPG saldıracak. Bunun başka bir anlamı var. Herkesin bunu görmesi lazım."

"PKK VE YPG PİYONDUR"

Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Bugün Türkiye'de PKK, Suriye'de de YPG Rusya'nın açık bir enstrümanı, aracı konumundadır. Ve onun yayılmacı politikalarının piyonlarıdırlar. Bu doğru görülmezse ileride daha başka sıkıntılar doğar. Rusya, Türkiye'yi sıkıştırabilmek için de bu araçları kullanıyor. Dolayısıyla bizim tutumumuzun son derece meşru bir temeli var. Birincisi; Türkiye kendi güvenliğini korumak için her türlü tedbiri alır. Hiçbir ülke Suriye'deki gelişmelerden Türkiye kadar etkilenemez. Dolayısıyla bu güvenlik tedbirlerini almaktan tereddüt etmeyiz. İkincisi; Suriye içindeki gelişmeler bağlamında da ılımlı muhalefeti yok etmeye ve Halep-Türkiye koridorunu Azez üzerinden de YPG ile kapatmaya, sonraki aşamada da Azez'in de doğusuna geçerek YPG'nin Kobani'den gelmesi muhtemel YPG'lilerle birleşme gibi teşebbüsleri karşısında Türkiye'nin tavrı eskidendir belli... YPG, Fırat'ın batısına geçmeyecek, Azez'e de, Afrin'in de doğusuna geçmeyecek. Buralarda ılımlı muhalefet var; ılımlı muhalefeti de desteklemek Suriye'de siyasal sürecin başarıya ulaşması için şart. Dolayısıyla açıklamaları takip ediyoruz; ancak bu açıklamaları alandaki bu tabloyu görerek değerlendirmekte fayda olduğu kanaatindeyiz."

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye bu konuda kararlıdır. YPG'nin Azez'e yönelik her saldırısı Türkiye'nin güvenlik kaygılarını önemli ölçüde artırmaktadır; çünkü bu saldırılar aynı zamanda büyük bir mülteci akınına da yol açmaktadır. Dolayısıyla bir; Türkiye'ye mülteci akınlarının önlenmesi, iki; Türkiye'nin sınır güvenliğinin sağlanması, üç; Suriye halkının tek temsilcisi olarak gördüğümüz ılımlı muhalefetin Rusya-İran-Suriye rejim güçlerinin yanında YPG'nin de katılmasının önüne geçmek için bu yaklaşımımız sürecek. Gerekli gördüğümüz yerde gerekli gördüğümüz müdahaleleri kullanılırız. Bu tavrımız devam edecek. Bu aynı zamanda Suriye'deki barış sürecine de katkıda bulunacak bir tavırdır. Çünkü içeride, alanda bir denge kurulamazsa barış masasında da denge oluşmaz."

"SAVAŞ LOBİSİ DOĞRU DEĞİL"

Başka bir soru üzerine de Davutoğlu, "Şöyle bir algı yansıtılıyor, biraz da Rusya tarafından bilinçli olarak yapılıyor bu algı operasyonları... "Bir dünya savaşı çıkabilir'. Rusya bunu gündemde tutarak dünyayı tedirgin etmeye ve kendi politikalarını dikte etmeye çalışıyor. Bizim böyle bir algı operasyonuna gelmememiz lazım. Önemli olan Suriye'deki krizin belli alanlarla sınırlanabilmesi... Dikkat ederseniz 5 yıldır çevremizde savaş var, Türkiye'yi biz bu savaşın dışında tuttuk. Gerekli olmadıkça herhangi bir risk oluşturacak adım atmadık; ama gerekli olduğunda da adım atmaktan kaçınmayız." diye konuştu.

"Kimsenin böyle bir savaş çığlığı, lobisi oluşturması doğru değil." diyen Davutoğlu, şunları söyledi: "Türkiye gerekli gördüğü tedbirleri alır; ancak tedbirleri alırken Türkiye'nin istikrarının ve pozitif siyasi atmosferin etkilenmemesine de büyük özen gösterir. Dolayısıyla bu tür spekülasyonları, "savaşa giriyoruz, girdik" gibi gazete manşetlerine de yansıyan spekülasyonları kesinlikle gündemde tutmamak lazım."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim