• BIST 9132.45
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Davutoğlu: Hakan Fidan'ın adaylığıyla ilgili hala aynı görüşteyim

Davutoğlu: Hakan Fidan'ın adaylığıyla ilgili hala aynı görüşteyim
MİT müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekili adaylığı için istifasının ardından Erdoğan'ın şerhi kafaları karıştırmıştı. Ama hükümet kaynaklarına göre Fidan için "Artık ok yaydan çıktı, MİT'e dönemeyeceği kesin". Başbakan Davutoğlu da Fidan'a desteğini sürdü

MİT müsteşarı Hakan Fidan’ın, AK Parti ’den milletvekili adayı olmak üzere istifa etmesinin yankıları sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’ın, Güney Amerika ziyareti öncesi havaalanında yaptığı açıklamada, Fidan’ın adaylığına olumlu bakmadığını söylemesinin ardından konuyla ilgili olarak çeşitli tezler ortaya atılmıştı. Fidan’a, istifa ettiği gün açık destek veren Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Cumhurbaşkanı’nın açıklamasının ardından konuyla ilgili yeni bir açıklama yapmamıştı. Dün grup toplantısında partililere hitap eden Davutoğlu, TBMM’de bazı gazetecilerle sohbet etti ve soruları yanıtladı. Hürriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek’in bugünkü yazısında ayrıntılarını aktardığı sohbet sırasında Davutoğlu, Fidan’la ilgili daha önce söylediği sözleri hatırlatarak “hala aynı görüşte olduğunu” söyledi.

Deniz Zeyrek’in yazısı şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın görevinden ayrılmasına karşı çıktığını açıklamasının ardından gözler Başbakan Ahmet Davutoğlu’na çevrilmişti.

Erdoğan’ın sözlerini hatırlattığımız Davutoğlu, Fidan’ın adaylığıyla ilgili açıklamalarını anımsattı ve hâlâ aynı görüşte olduğunu söyledi. Davutoğlu, Fidan’ın istifasını değerlendirirken, “Hangi görevi alırsa da nerede bulunursa da hakkını verir, cesurdur, yiğittir, attığı adımdan da geri dönmez. Bu memlekete de daha çok hizmet edeceği alanlar olacaktır. Hakan Bey’le ilgili her konuda ve her yerde pozitif dururum” demişti.
 

GRUPTA YORUM YAPMADI

Salı günleri, partilerin grup toplantıları nedeniyle kalabalık olur. TBMM’nin kulisleri dün normal salı günlerinden de kalabalıktı; çünkü grup toplantılarının rutin izleyicilerine, aday adayı olacak bürokratlar da eklenmişti. Çoğu son dakikaya kadar istifa edip etmeme konusunda nabız yokluyordu. Gazetecilerin gündeminde ise 2 konu vardı. Biri Başkanlık, diğeri Hakan Fidan’ın milletvekili adayı olmak için MİT Müsteşarlığı’ndan istifa etmesi. Başbakan Davutoğlu, grup toplantısında Tayyip Erdoğan’ın Kolombiya yolunda söylediği ‘Başkanlık oylanacak’ sözleriyle ilgili üstü örtülü de olsa mesaj verdi. ‘Millet İradesi’nin takdirinde olduğunu vurguladı. Ancak Erdoğan’ın Hakan Fidan ile ilgili sözlerine yönelik herhangi bir yorumu olmadı.

NEŞESİ YERİNDE

Davutoğlu, grup konuşmasını bitirip bir sonraki randevuya gitmeden önce Şeref Salonu’nun çıkışındaki merdivenlerde partililerle fotoğraf çektirip sohbet etti. Yaklaşık 200 kişi 20’şer kişilik gruplar halinde merdivenlerde sıraya girdi ve Davutoğlu ile fotoğraf çektirdi. Davutoğlu, kendilerine ‘7 cüceler’ diyen bir grupla da ayaküstü sohbet etti. TBMM’den ayrılmadan önce bizimle fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyen Davutoğlu’nun neşesi yerindeydi. Arabasına doğru ilerlerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fidan’la ilgili sözlerini hatırlatıp değerlendirmesini sorma şansı buldum. Davutoğlu, “Bu konudaki görüşlerimi açıklamıştım. Hâlâ aynı görüşteyim” dedi. Biz ısrarcı olunca da gülümseyerek “Fotoğraf çektirmeye evet ama daha fazla soruya hayır” esprisini yaptı.

HER KONUDA POZİTİF DURURUM

Davutoğlu, Fidan’ın adaylığı konusunda 2 kez açıklama yapmıştı. İlkinde 5 Şubat günü Kanal 7’de bir programdaydı ve Fidan ile Akademi’den tanıştıklarını, TİKA, Başbakanlık Müsteşarlığı ve MİT Müsteşarlığı dönemlerinde çok yakın çalıştıklarını anımsatarak şöyle demişti: 

“7 Şubat 2012’de kendisine karşı, ki aslında kendisine karşı değil, Başbakanımıza ve Dışişleri Bakanı olarak da bana karşı yapılan operasyonlarda da görüldüğü gibi dirayetiyle, çalışkanlığı, vatanseverliği, özgürlükçü tutumuyla hepimizin takdirini kazanmıştır. Hangi görevi alırsa da nerede bulunursa da hakkını verir, cesurdur, yiğittir, attığı adımdan da geri dönmez. Bu memlekete de daha çok hizmet edeceği alanlar olacaktır. Siyasette de olabilir, bürokraside de olabilir. Hakan Bey’le ilgili her konuda ve her yerde pozitif dururum. Böyle kritik dönemlerde kimin hangi sınavlardan, ateşin çemberinden geçerken, o ateşin sıcaklığını sizinle birlikte hissedenleri de hissedersiniz; ateşin sıcaklığını hissetmemek için soğuk diyarlara kaçanları da hissedersiniz. Biz, ateşin çemberinden geçerken yanımızda duranları hiçbir zaman terk etmeyiz. Ateşin çemberinden geçme süreci daha bitmedi. Bizim için bu bir siyasi ilke meselesidir. Burada önemli olan dava ahlakı, irade ve basirettir. Hakan Fidan da bu konuda güvendiğim arkadaşlarımdan biridir.” 

Davutoğlu, ikinci açıklamasını ise Fidan’ın istifasının açıklanmasının ardından 7 Şubat günü yapmış ve dilekçenin işleme konulduğunu belirterek “Millete ve devlete hizmet etmiş olanlar ister siyasi olsun, ister bürokrat, bir şekilde tarihe onurla adları geçer” demişti.

HAKAN FİDAN’IN MORALİ BOZULDU AMA..

Edindiğimiz bilgiler, Erdoğan’ın açıklamalarının Fidan’ın moralini bozduğu yönünde. Ancak Davutoğlu da Fidan da Erdoğan’ın siteminin “fazla güven ve sevgiden” kaynaklandığını düşünüyor. Bir yetkili, “Bundan sonra ne olur” sorumuzu yanıtlarken durumu şöyle özetledi: 

“Ok yaydan çıktı. Artık MİT’e dönemeyeceği kesin. Adaylığını koyacak. Sayın Cumhurbaşkanı’nın da Fidan’ın siyasette başarısız olacağına dair bir görüşü yok. Haliyle bu duygusal ortam kısa sürede sona erecek ve Sayın Başbakan ve Fidan, Cumhurbaşkanı’nın tam desteğini alacaktır.”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim