• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Davutoğlu grup toplantısında konuştu

Davutoğlu grup toplantısında konuştu
Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin grup toplantısında konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin grup toplantısında konuşuyor. 

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:

Reel sektöre yönelik 9 farklı alanda yapacağımız reformları kamuoyuna açıkladık. Temel amaç üretim kapasitesini artırmak, arge programlarıyla Türkiye'deki emek yoğun sektörden teknoloji yoğun sektöre geçiş yapmaktır ve ekonomideki alt yapı gücünü daha da kuvvetlendirmektir. 

G20 zirvesinden döndükten sonra makro ekonomiden ibaret eden 8 maddelik dönüşüm programını tespit etmiş olacağız. Bu yapısal dönüşüm programı bütün dünyanın dikkatini çekti. 

Açıkladığımız programı işadamlarımızla da kapsamlı şekilde paylaştık. 

Türkiye'deki yeni üretim döneminin pazarları yakın havzalardır bu havzalarla ilişkilerin güçlenmesi lazım. 

IRAK'A BİR ZİYARET YAPACAĞIM

Küresel kriz sonrası Türkiye gibi vizyon sahibi ülkeler yeniden yapılanma içindeler. Irak'a bir ziyaret düşünüyorum bu ayın sonunda.

Önümüzdeki aylar içinde de Irakla yüksek stratejik işbirliğini güçlendirmek için Irak Başbakanı'nın da Türkiye'ye davet edeceğiz. 

PUTİN ARALIK BAŞINDA TÜRKİYE'YE GELECEK

Aynı şekilde Rusya devlet başkanı Putin'de Aralık başında Türkiye'ye gelecek. Çevremiz siyasi istikrarsızlıklar içinde ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmış olabilir. Ama bu çevre ülkelerin kardeş halklarının ihtiyaçlarına cevap verecek yegane devlet de Türkiye'dir. Önemli olan Türkiye'nin siyasi istikrarının muhafaza edilmesidir. 

AK PARTİ YOKSA SİYASİ İSTİKRAR DA YOK

Türkiye'deki siyasi istikrarı bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Demokratik istikrarın garantörü Ak Parti'dir. 

Ak Parti'nin denklemde olmadığı bir Türk siyasi hayatının istikrarlı olması mümkün değildir. Siyasi istikrar ile ekonomik kalkınma arasındaki ilişkiyi vurgulamak istiyorum. 2015'e giderken biz kısa dönemli popülist ekonomik uygulamalar içinde olmayacağız. Ak Parti hiçbir zaman kısa dönemli hesap yapmamıştır, hiçbir zaman seçim kazancı için ekonomi politikası yürütmemiştir. 

İstikrar eğer otokratik yöntemlerle sağlanırsa ekonomi gelişme şansı bulamaz, istikrar demokratik yöntemlerle sağlanmalı. 

TÜRKİYE'NİN HEDEFİ AFRİKA, LATİN AMERİKA VE DOĞU ASYA

AB ve komşu havzalar haricinde üçüncü havza olarak seçtiğimzi Afrika ve Latin ülkeleri açılımımız daralan Avrupa piyasasının, sıkıntılar içindeki ortadoğu piyasalarının getirdiği problemleri aşmak için son derece öngörülü bir şekilde yeni bir ekonomik havza açmaktır. Afrika ve Latin Amerika'daki ve Doğu Asya'daki ekonomik ilişkilerimiz de kalıcı olacaktır. 

İstanbul'da açtığımız metro hattı ile İstanbul'un 3 kanadını raylı sistemle birbirine bağladık. 

Yarın iş güvenliği paketini kamuoyuna açıklayacağız. 

G20 liderler zirvesine katılacağız. Türkiye 1 Aralık'tan itibaren G20 dönem başkanlığını üstlenecek. Yani önümüzdeki bir yıl dünya ekonomisinin direksiyonu Türkiye'nin elinde olacak. Türkiye Avrupa'nın 6. büyük ekonomi gücü, dünyanın 16. büyük ekonomi gücü. G20 gündemini belirledik. Türkiye bir taraftan G20 dönem başkanlığını üstleniyor bir taraftan da en az gelişmiş ülkeler koordinatör ülkesidir. Türkiye hem dünyanın en büyük ekonomileri arasında ama en az gelişmiş 47 ülkenin bir anlamda yardımcısı ve koordinatörü. Biz sadece Türkiye'de değil dünyada adaletin vicdanın sesiyiz. 

Avustralya'dan dönerken Filipinlere uğrayacağız. Oradaki Müslümanların bir mücadelesi vardı. Son dönemde Filipinler hükümetinin yaklaşımıyla Türkiye arabulucu konumuna geldi. Oradaki Moro halkının güveniyle barış sürecini önemli bir aşamaya getirdik. Bağımsız silah bırakma organının başına bir Türk diplomatı getirildi. İki taraf arasında barış süreci son aşamasında. 

Dışişleri bakanlığım döneminde hem Filipinler yönetimi hem de Moro halkı ile görüştüm. Malezya ve diğer ülkelerle birlikte bu çalışmaları yaptık. Bu vesileyle Manila'ya gideceğim, orada taraflarla görüşerek istişarede bulunacağız. 

Türkiye hem kendi içindeki gerilimleri çözüyor hem de dünyada barış için çalışıyor. Eğer taraflar aramızı ancak Türkiye bulur diyorlarsa bu gurur duyulacak bir tablodur. 

Bu hafta içinde çok anlamlı iki ziyaret yaptım. Biri Bursa ziyaretiydi. Bursa'da geçen sene 12 buçuk milyar dolar ihracat yapıldı. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim