• BIST 9444.25
  • Altın 2498.384
  • Dolar 32.5863
  • Euro 34.7995
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Davutoğlu: Ekonomide tüm insanları kapsayacağız

Davutoğlu: Ekonomide tüm insanları kapsayacağız
Başbakan Ahmet Davutoğlu Avustralya'da katıldığı G-20 zirvesinde önemli açıklamarada bulundu. Davutoğlu yaptığı açıklamada 'Ekonomide tüm insanları kapsayacağız' dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün, Avustralya'ya karşı, Anzaklara karşı savaşan birinin torunu olarak burada misafirim. Tarihin cilveleri olan şeyler bunlar" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Brisbane Belediye Sarayı'nda düzenlenen "Küresel Gelişmeyi Güçlendirme: G20 Brisbane Zirvesi'nin Sınamaları ve Katkıları Konferansı"nın kapanış oturumunda konuştu.

"TÜM İNSANLAR İÇİN KAPSAYICI OLACAĞIZ"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, modern ekonomilerde herkesin birbirine bağlı olduğunu belirterek, "Dolayısıyla o kadar geniş bir ağ oluşmuş durumda ki buna vereceğimiz yanıt da artık yüzeysel olamaz daha fazla kapsayıcı olmalı ve dünyanın her noktasını içerisine katmalı. Türkiye'nin G20 dönem başkanlığındaki sloganı 'Tüm insanlar için kapsayıcılık' olacak" dedi.

Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında önceliklerinden birinin istihdam yaratmak olacağını söyledi.

"2008'DEN BERİ 6 MİLYON İSTİHDAM"

İşsizliğin artmasının 2008 krizinden sonra ortaya çıkan en önemli sıkıntılardan birini oluşturduğunu ve yeni istihdam yaratmanın gerekli olduğunu anlatan Davutoğlu, Türkiye'nin bu konuda önemli başarılar elde ettiğini dile getirdi. Davutoğlu, "2008'den bu yana Türkiye, 6 milyon yeni istihdam yarattı. Sadece geçtiğimiz yıl için 2 milyon iş yaratıldı" diye konuştu.

"SİYASİ İSTİKRAR ŞART"

Siyasi ve ekonomik istikrarın birbirleriyle bağlantılı olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Ekonomik istikrarsızlık varsa siyasi istikrarsızlık da vardır. Siyasi istikrar yoksa sürdürülebilir bir ekonomik program uygulayamıyorsunuz bu bir kısır döngüdür, dolayısıyla bu döngüyü bir yerde kesmek durumundasınız" dedi.

"BİZ KENDİ İNSAN GÜCÜMÜZÜ KULLANDIK"

Türkiye'nin 2002 yılındaki durumunun Avrupa'daki diğer ülkelerle kıyaslandığından çok kötü bir yerde olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Ama şu anda 2014 yılında siyasi istikrarımız var, rasyonel bir ekonomik politikamız var, bütçe disiplinimiz var, mali politikamız belirli ve mucize yarattık. Kimse Türkiye'den böyle yüksek bir performans beklemiyordu'' dedi. Türkiye'nin bütün bunları ''yeni bir doğal veya petrol kaynağı bulmadan veya kimseden dolar ve avro yardımı almadan başardığının" altını çizen Davutoğlu, "Biz kendi insan gücümüzün önemini, istihdam girişimciliğinin önemini keşfettik" ifadesini kullandı.

İstihdamın yanı sıra bunun kalitesinin de artırılmasının önemli olduğuna işaret eden Davutoğlu, Avrupa'da özellikle genç ve kadın iş gücüne duyulan ihtiyaca dikkati çekti. Davutoğlu, gençlerin ve kadınların iş gücüne katılımının olması durumunda daha dinamik ve yayılmış bir ekonomi elde edilebileceğini vurguladı. Davutoğlu, ''Dönem başkanlığımızdaki 3. önceliğimiz de işte bu olacak'' değerlendirmesinde bulundu.

''KOBİ'LERE ÖNEM VERECEK"

Türkiye'nin dönem başkanlığındaki Küçük ve Ortaboy İşletmelere (KOBİ) önem verileceğini belirten Davutoğlu, "Gelişmekte olan ülkelerde istihdamın ülkenin tüm bölgelerine yayılmasının sağlanmasında belli KOBİ'leri ekonominin geneli için kalkındırmanız gerekir. Gelişmekte olan ekonomiler için ve G20 ülkesi olmayan ülkeler için de en önemli yollardan bir tanesi KOBİ'lerin bu bağlamda nasıl destekleneceğidir" dedi.

"HERKES İÇİN ENERJİYE ERİŞİM"

Enerji konusunun önemine işaret ettiği konuşmasında, dünya nüfusunun beşte birinin elektriğe erişimi olmadığını, Sahra Altı Arfika'daki elektrik tüketimin tek başına New York'tan daha az olduğunu vurgulayan Davutoğlu, elektrik yoksunluğunun gelişmemişliğin bir göstergesi olduğunu söyledi. "Elektriğin olmadığı ülkelerde gelecek için ümit olmadığını" belirten Davutoğlu, bütün bu nedenleri göz önünde bulundurarak, "Herkes için enerjiye erişim" sloganını benimsediklerini ifade etti.

Davutoğlu, Türkiye'nin enerji tüketen ve enerji transit ülkesi olmasına karşın enerji üreten bir ülke konumunda bulunmadığının altını çizerek, ekonomideki enerji sıkıntısının Türkiye için en önemli sorun olduğunu söyledi.

"İSLAMİ FİNANSMAN ALTERNATİF BİR KAYNAK"

İstihdam için KOBİ'ler ve enerjinin önemli olduğunu ve bunların hepsinin de yatırımla bağlantısı bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, "Bu bağlamda özel sektör lokomotif olacaktır ve İslami finansman alternatif bir kaynak olarak analiz edilecek" değerlendirmesinde bulundu.

Yatırımın finanse edilmesi ve kalkınma ve bu noktada çok taraflı kalkınma bankası işbirliklerin de diğer önemli konuları oluşturduğunu belirten Davutoğlu, "Birçok kalkınma bankası var ortada biz bu deneyimleri nasıl kullanabiliriz ve ulusal ekonomileri nasıl destekleyebiliriz? Belli noktalarda yatırımın finanse edilmesi için bunun yapılması lazım" diye konuştu.

SIKINTILARA YENİ ÇÖZÜMLER

İklim değişikliğinin ontolojik bir olgu olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Ontolojik varoluşunuz olmazsa ne siyasi ne ekonomik varoluşunuz olur. İnsanlığın bugün yaşadığı en büyük sıkıntı iklim değişikliğidir. 2020 sonunda iklim değişikliği müzakereleri olacak. G20'nin birinci önceliği bu olmamakla birlikte Türkiye bu konuda BM yapısındaki müzakere çerçevesine bağlı kalacaktır. BM'nin himayesinde yapılan bu çalışmalarda ekonomilerin belli sektörlerine dikkat çekeceğiz. Bu entegre yaklaşımla birlikte yeni sıkıntılara yeni çözümler getirmeye çalışacağız. Mesela üye olmayan ülkeleri, uluslararası kuruluşları, STK'ları, iş dünyasını ve çalışan insanları nasıl bir araya getireceğimiz üzerinde çalışacağız" yorumunu yaptı.

"AVUSTRALYA'DAN GÜZEL BİR MİRAS ALIYORUZ"

Davutoğlu, dünyada hiçbir ekonominin artık coğrafi sınırla sınırlı olmadığını anlatarak, şöyle devam etti:

"İpek Yolu ekonomisi veya Akdeniz çanağı ekonomisi diye bir şey yok. Ekonomide merkez ve periferi ilişkisi var. Koloniyal bir merkez veya bir periferi gibi ya da modern ekonomilerde finansal merkezler belli ülkelerde toplanmış, diğer ülkelerdeki kısımlar ise daha çok merkeze bağlı periferiler gibi ama herkes birbirine bağlı bugün. Dolayısıyla o kadar geniş bir ağ oluşmuş durumdaki buna vereceğimiz yanıt da artık yüzeysel olamaz daha fazla kapsayıcı olmalı ve dünyanın her noktasını içerisine katmalı. Türkiye'nin dönem başkanlığındaki sloganı 'Tüm insanlar için kapsayıcılık' olacak. Biz bu noktada Avustralya'dan çok güzel bir miras alıyoruz ve troykanın bir üyesi olarak Avustralya ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz."

Davutoğlu, 2015 yılının Türk-Avustralya dostluğunun yüzüncü yılı olacağını ancak bu tarihin bunun da ötesinde anlamlar taşıyacağını kaydetti. Davutoğlu, "2015 yılı esasında Türk-Avustralya dostluğunun 100. yılı olmakla kalmayacak dünya ekonomisi için de insanlığın çok daha parlak bir geleceğe ulaşması açısından bir dönüm noktası olacak" dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim