• BIST 9457.07
  • Altın 2497.709
  • Dolar 32.5927
  • Euro 34.8193
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

Davutoğlu: D8'e çok önem veriyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gelişen Sekiz Ülke Örgütü'ne (D8) çok önem verdiklerini belirterek, Türkiye'nin D8 Dönem Başkanlığı ile örgütte yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM'de D8 Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi ile Türkiye'nin D8 Dönem Başkanlığına ilişkin bir görüşme gerçekleştirdi. 

Meclisteki görüşmede Musavi, Davutoğlu'na Türkiye'nin D8'e verdiği destekten dolayı teşekkür etti. D8'in gerçekleştirdiği çalışma ve projeler hakkında Davutoğlu'na bilgi veren Musavi, D8 şartının kabul edilmesi için gerekli yol haritasında gelinen durumu, ticaret ve sanayi bakanlarının yıllık toplantılarında gelinen son noktayı ve geçen hafta Nijerya'nın başkenti Abuja'da yapılan tarım bakanları toplantısında alınan kararları anlattı. D8'in kurucu ülke Türkiye'deki görünürlüğü ve bilinirliğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Musavi, bu amaçla Türkiye'de birçok üniversitede konferans verdiğini ve yerel yöneticilerle görüştüğünü söyledi. 

Tercihli ticaret anlaşmasını destekleyenlere vize kolaylığı 

Davutoğlu'nın tercihli ticaret anlaşmasının geldiği duruma ilişkin bir sorusuna cevap veren Genel Sekreter Musavi, 6 ülkenin anlaşmayı imzaladığını ve tüzük gereği bunun yürürlüğe girmek için yeter sayı olduğunu söyledi. Musavi ayrıca tercihli ticaret anlaşmasını destekleyen iş adamlarına vize ve gümrük işlerinin kolaylaştırılmasına yönelik anlaşmaların da yürürlüğe girdiğini belirtti.  

Musavi, Türkiye'nin öncülüğünde kurulan sivil havacılık çalışma grubunun D8'in en aktif çalışma gurubu olduğunu vurgulayarak, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün ve Türk Hava Yolları'nın bu noktada çok aktif çalıştığını ifade etti. Musavi, bu çerçevede THY'nin bazı D8 başkentlerine doğrudan uçuş düzenlemesinin çok önem taşıdığını kaydetti. 

Bakan Davutoğlu da "D8'e çok önem veriyoruz. Türkiye'nin D8 Dönem Başkanlığı ile örgütte yeni bir dönem başlayacak" dedi.  

D8 dönem başkanlığı 2014 yılı içinde İstanbul'da 9'uncusu gerçekleşecek zirveyle ikinci kez Türkiye'ye geçecek. Gelecek hafta İslamabad'da yapılacak D8 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Türkiye'nin önerisi olan D8 Akil Adamlar Komitesi kurulması konusunun görüşülmesi bekleniyor.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim