• BIST 9099.05
  • Altın 2324.746
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9694
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Davutoğlu: AYM kararını halk kabul etmez

Davutoğlu: AYM kararını halk kabul etmez
Başbakan Davutoğlu Polonya ziyareti öncesinde Esenboğa'da basın mensuplarının sorularını cevaplıyor.

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

Türkiye AB ilişkileri her iki taraf için de önem taşıyor. Fasıllar konusunda ciddi siyasi engellerle karşılaştık. Önümüzdeki dönemde Ocak ayında bizzat Brüksel'e gidip temaslarda bulunacağım. Avrupa Birliği Türkiye ilişkilerine yeni bir ivme katmaya kararlıyız. 

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm süreci bağlamında durum değerlendirmesi yaptık. Siyasi irademiz açık ve net. Eylem planımız son derece berrak. Aynı berraklığı bütün ilgili taraflardan görmek en tabi talebimiz ve hakkımızdır. 6-7 Ekim olaylarında sergilenen tutum çözüm sürecinde sıkıntılar doğurmuştur. Toplumun her kesimiyle temas halinde yürütüyoruz. Başbakan yardımcımızı görevlendirdik. Bazı görüşmeler yapacak. Bir daha bu topraklarda hiçbir şekilde şiddet ve silah temelli hak arayışının olmayacağı, demokratikleşmenin tam olarak sağlandığı, kamu düzenine zarar vermek gibi gizli amaçlar güden faaliyetlere de izin verilmeyeceğini ifade ediyorum. Provokasyonlara rağmen tren raydan çıkmayacak. 

SEÇİM BARAJI

AK Parti barajdan korkarak siyaset yapan bir parti değildir. 2001'de bu baraj vardı 2002'de seçimlere girdik ve büyük bir başarıyla da emaneti devraldık. Parti kapatma davası açıldı aleyhimize, her tür engeller çıkarıldı. Ama hiç bir zaman mazeret ardına sığınmadık. Milli iradeyi gümbür gümbür seslendirerek başarıyı kapalı kapılar ardından aramadık. Hafta sonunda Türkiye'nin bir doğusu bir batısında halkımızla siyaset yapıyoruz. Diğer partiler bazı beklentiler içinde hesaplar yapıyor. Bizim hesabımı millettir. Ankara'daki hukuki süreçlerden de medet ummayız. AYM başkanlığının açıklaması önemli. Teknik bir süreç olarak devam ettiği vurgulandı. Teknik süreçlerin zamanlaması da önemli. Geçen sene açık davette bulunduk, sıfır baraj, dar bölge veya daraltılmış bölgeye davet ettik. Ancak şimdi seçim yaklaşırken baraj tartışmalarından medet umuyorlar. Gitsinler milletten medet umsunlar. Bizim muhalefete tavsiyemiz bu. 

ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARINI HALK KABUL ETMEYECEKTİR

Anayasa mahkemesinin bu meselede 1995 tarihli kararına uygun şekilde 2008 tarihli AİHm kararına uygun bir şekilde neticelendirmesini bekliyoruz. Hukuk bunu gerektirir. İstikrarın bir dengeye oturması lazım. Temsili öne çıkartıyorum görüntüsü altında istikrara zarar verilecek olursa, istikrarın getirdiği faydaları gören halkımız da buradaki kararı öncelikle halkımız kabul etmeyecektir. Geçen sene yaptığımız tekllfler masadadır. Bunlar masadayken konuşmayanların şimdi söyledikleri sözler yok hükmündedir. AYM'nin temsil ve istikrarı gözönüne alarak karar vereceğini ümit ediyoruz. 

OSMANLICA ve ZORUNLU DİN DERSLERİ

Milli eğitim şurası milli eğitimle ilgili her kesimin katıldığı, sendikaların, öğretim üyelerin katıldığı geniş katılımlı bir şuradır. Orada her şey tartışılır. Her konu gündeme gelir. Öyle bir hava esti ki sanki sadece Osmanlıca ve din dersi konuşuldu. Hassas unsura atfen bu intibayı vermek herşeyden önce o şuraya katılan saygın bilim adamlarına hakarettir. Bunlar MEB'e tavsiyedir. Onlar da bakanlar kuruluna getirir. Herkes görüşünü beyan eder. Osmanlıca denince arkadaşlar yabancı bir dil sanıyorlar. Osmanlıca bugünkü türkçenin bir başka alfabeyle yazımıdır. Osmanlıca diye bahseden CHP'li grup başkanvekilinin mezar taşı ifadesi var. Evet mezar taşını okumayan bir nesil tarihini bilemez. Sizin tek parti döneminde mezar taşı tahribatı yaptınız. 

NEDİR BU OSMANLICA ALERJİSİ?

Almanca veya İngilizce geçmişte yazılan metinleri Alman aydını okuyabiliyorsa, bir İngiliz Şekspir'i aslından okuyorsa, bir Türk aydın da bırakın 16. yy metinlerini Namık Kemal'i aslından okumasından kim niye rahatsız olsun? Okuyamıyorsa biz rahatsız oluruz. Atatürk'ün Nutuk'un okusa kim neden rahatsız olsun. Sosyal bilimlerde zaten Osmanlıca kadim Türkçe olarak okutsak karşı mı çıkacaklar? Nedir bu Osmanlı alerjisi? Nedir bu tarih alerjisi, kültür düşmanlığı, anlamak mümkün değil. Eğer alfabe devrimi yapılmışsa bu geçmiş alfabeyi tahkir etmek anlamına mı gelir? Bir dönem osmanlı arşivlerini okuyacak arşiv uzmanı kalmamıştı bu memlekette. Evet ben her yetişen türk gencinin bir türk aydını olarak 16. 17. 18. yüzyıl eserlerini aslından okumasını bir zaruret olarak görüyorum. 

ORTAÇAĞ KARANLIĞI

Din dersine geline. Din dersiyle ilgili de zaten var olan uygulama içinde bir teklif sözkonusu. Benim Alevilerle yaptığım toplantıda da din dersine kimse karşı çıkmadı. Bizim konuşmamız gereken bütün dinleri mezhepleri kuşatıcı bir müfredatın uygulanmasıdır. Ben burada bir çelişki görmüyorum. Din dersi de bu topluma yabancı bir ders değil. Kılıçdaroğlu'nun ortaçağ karanlığı demesi, bırak onu Avrupa söylesin. Bizim için ortaçağ dediğimiz çağlar bir başka medeniyetin doğduğu çağlardır. Mevlana Yunus Emre onun ortaçağ dediği dönemde şiirlerini yazdı. Öyle oryantalist kalıplarla düşünmek aydın olmaya yakışmaz, siyasi söyleme de yakışmaz. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim