• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Davutoğlu açıkladı: Ankara’daki saldırıda bir isme yaklaştık

Davutoğlu açıkladı: Ankara’daki saldırıda bir isme yaklaştık
NTV televizyonunda canlı yayınında gündeme dair soruları yanıtlayan Başbakan Davutoğlu, Ankara saldırısı ile ilgili bir isme yaklaşıldığını açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara katliamına ilişkin olarak, "Bu saldırı Türkiye’yi Suriye yapmaz" dedi. "İstihbaratta herhangi bir zafiyet yok, münferit olay varsa bulunur" diyen Davutoğlu, "Bu eylemden 3 gün önce Ankara ve İstanbul'da eylem yapmayı planlayan canlı bombalar yakalandı. Ankara saldırısında bir isme yaklaştık, belli bir örgütü işaret ediyor" dedi.

"DEAŞ’la Türkiye kadar etkin mücadele eden bir ülke olmadığını" savunan Davutoğlu, "Biz günlerce, haftalarca, aylarca ciddi bir faaliyet yapıp DEAŞ’la ilgili istihbarat topladık ama Suruç’tan sonra operasyonlar başladı" ifadesini kullandı.

 
NTV canlı yayınında gündeme dair soruları yanıtlan Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle:

''Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet diliyorum. Ailelerine, yakınlarına taziyelerimi iletmek istiyorum. Bu bütün Türkiye’ye yönelik bir saldırı. Halkımızın bütününe yönelik, demokrasiye karşı bir saldırı. Seçime gölge düşürme çabası da var. Küçük siyasi hesaplar yapılmamalı. Bugünlerde seçime yönelik ifadeler kullanılmamalı.

"Zaaf ve ihmal varsa gerekli adımlar atılır"

Yaralılar seri olarak hastanelere kaldırıldı. İlk gündemimiz yaralıların tedavisi oldu. Soruşturma sürüyor, ek tedbirler alacağız. Bu saldırı Türkiye'yi Suriye yapmaz. 11 Eylül'de olduğu Madrid'de olduğu gibi gelişmiş bir ülkeye yapılan bir saldırı mahiyetindedir. Türkiye olarak çok önce canlı bombalarla tanıştık. Soruşturma sürüyor detaya girmiyorum. DHKP-C'nin Kandil'de eğitilen militanları olduğunu biliyoruz. Birinci aşama yaraları sarma. Zaaf ve ihmal varsa gerekli adımlar atılır.

Teknik arama her yerde yapılmış, bomba yok. İnsani arama ise miting alanında yapılıyor. Rutini bir kere terörist bildiği zaman rutin dışı şeylere yönelebiliyor. Böyle bir olay olduğunda hepimiz zarar görüyoruz. Miting organizatörleri emniyetle birlikte çalışmalı. Ölenler ve yaralananlar bizim canımız.

"İstanbul ve Ankara'da canlı bombalar yakalandı"

DEAŞ'ı (IŞİD) birinci öncelik olarak araştırıyoruz. Bir isme çok yaklaşıldı. O isim bir örgütü işaret ediyor. Bir uyuyan hücre varsa bir yerde bunların hepsini toplayın bir yere atın hiç kimse görmesin diyemezsiniz. Hukukla davranmak durumundayız. Sürekli takibat altında tutmak zorunda kalıyorsunuz. Uyuyan hücreler kendilerini saklayabiliyorlar. Sakalını kesiyor hayat tarzını değiştiriyor. DAEŞ, DHKP-C ve PKK'yı takip ediyoruz.

3-4 gün önce İstanbul'da canlı bomba hazırlığı içinde olan birinin yakalandığını kimse bilmiyor. Yine Ankara'da bir üst düzey bürokrasiye saldırı anlamında bir canlı bomba eyleminin gece yakalanarak durdurulduğunu kimse bilmiyor. Bu 3 örgüt de bizim için potansiyel suç odağı olarak görülüyor. Canlı bombaların oraya nasıl geldiği belirlendi.

Son derece başarılı bir terör operasyonu yönetiliyor.DEAŞ'ın en önemli bağlantıları tutuklandı. Türkiye'de intihar eylemi yapabilecek kişilerin belli bir listesi şeyi dahi var. Çok dikkatli titiz yürütülmesi gereken bir mücadele zor bir mücadele özellikle bu günlerde zor. Aynı anda cumartesi pazar onlarca miting onlarda vilayette yapılıyor. Bin kişinin yürüdüğü kişinin içerisinde bir tek kişi miting meydanına gelmedikçe Ankara Garı'nda toplanmayı engellemek lazım. Orada toplanılacaksa orayı miting alanı görmek lazım. 8 bin kişinin içinde bir kişi girmiş oluyor canlı bomba olarak. Evinde yakalananları söylüyorum Ankara'da 04.30'da birisi yakalandı.

"Faili meçhul şeklinde kalmış bir saldırı yok"

Arka plandaki odaklar ya DEAŞ'tır ya PKK'dır. Mesela teknik takiple yakalanıyor ise terörist 3-4 ay şeyini kaybettiyor hiçbir cihaz kullanmıyor. Ne telefon ne internet ne akrabaları hiçbir şeyle irtibata girmiyor. 1 yıl sonra ona bir haber geliyor o irtibatı yakalayabilirseniz durdurabiliyorsanız. Yoksa kendisi bile kimden talimat aldığını bilmiyor. Bir kişi biliyor. Faili meçhul şeklinde kalmış bir saldırı yok. Şimdi bile 48 saat içinde önemli veriler elde edildi.

"Herhangi bir örgütün elemanı bir başka örgüt tarafından kullanılabilir"

Elimizdeki verileri ipucunu vermek dahi doğru değil. Başka bir odak tarafından herhangi bir örgütün elemanı bir başka örgüt tarafından kullanılabilir. Başka örgüte yarayacak odak tarafından yönlendirilebilir.

"Ankara'da eylemin olduğu gün KCK eylemsizlik açıkladı, tesadüf mü?"

Bu zamanlamalara dikkati çekmek lazım. Böyle bir zamanlama örtüşmesi dikkate şayan. 21 gün kala eylem olmuşsa bu seçimlere darbe vurmak etkisi oluşturma niyeti olduğu aşikar. Seçimlerin psikolojisini etkileme niyeti var.

"Suruç tamamen aydınlatıldı mı?"

Gerekli operasyonunun tamamı yapıldı. Suruç'tan sonra bu operasyonlar yapıldı. DEAŞ  bağlantıları belirlendi, operasyon yapıldı.''

Fail başka olabilir ama başka bir örgütün işine yarayabilir demiştiniz. Ankara’da eylemin olduğu gün KCK’nın eylemsizlik kararını açıkladığı gündü.

Hep dikkat çekmek lazım zamanlamalara. 1 Kasım’a 21 gün kala eylem olmuşsa, bu Türkiye’ye, halka ve demokrasiye saldırı. Hangi örgüt yaparsa yapsın seçimlere darbe vurmak ve psikolojisini etkilemek amacı olduğu aşikar.

KCK açıklamasına ayrıca geliriz ama böyle bir zamanlama olması tartışılabilir. Bir yaralarımız sarmak, iki kim yaptıysa adalete teslim edilmeli. Dediğiniz zamanlamalar tarafımızca dikkatle inceleniyor.

Suruç olayını örnek verdiniz. Operasyonlar yapıldı. Aradaki bağlantıyı biz öğrenemedik. Ara bağlantılarda neden sonuç alınamadı?

Sonuç alındığı için 3 gün sonra IŞİD mevzileri vuruldu. Kamuoyuyla her detayları paylaşırsanız, bu operasyonları yapamazsınız. Niye biz günlerce, haftalarca, aylarca ciddi bir faaliyet yapıp DEAŞ’la ilgili istihbarat topladık ama Suruç’tan sonra operasyonlar başladı.

- Son saldırıda Suruç failinin ağabeyi olabileceği yönünde haberler var.

Biz soruşturmanın selameti bağlamında, odakların tespiti bağlamında vereceğimiz her bilgi soruşturmanın sağlıklı yürümesine engel teşkil eder. Emniyet birimlerimiz gerekli çalışmaları yapıyor.

- Suruç’tan sonra DAEŞ’e yönelik kapsamlı operasyonlar yapılmıştı. Uluslararası toplum Türkiye’nin DAEŞ’le yüzleşmekte geç kaldığı kanaatinde.

Türkiye’ye yönelik algı operasyonunun bir parçası olarak görüyorum. DEAŞ adı uluslararası alanda bilinmezken 2013’te terörist örgüt ilan ettik. 2014 Ocak’ında DEAŞ konvoyuna operasyon yaptık. 190 civarı kayıp verdirildi. Top atışlarıyla mukabelede bulunarak. DEAŞ’a karşı yapılan her faaliyetin içinde yer aldık. Türkiye Suriye sınırında bir ülke olarak tedbirleri alır ama diğer ülkelerden farklı tedbirler olur. Diplomatlarımızın kurtarılması için daha farklı, dikkatli bir tutum  içinde olduk. DEAŞ’la Türkiye kadar etkin mücadele eden bir ülke yok. DEAŞ tehdidi ilk çıktığı andan itibaren ilk tepki gösteren ülke biz olduk.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim