• BIST 9629.19
  • Altın 2475.384
  • Dolar 32.4484
  • Euro 34.4945
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 21 °C

Darbenin sürek avı

TSK’dan 28 Şubat sürecinde atılan subaylar için gizli ve özel yazılar gönderildi. GATA’daki tabip subaylar için YÖK tarafından bütün üniversitelere “işe almayın” talimatları iletildi.
28 Şubat Postmodern Darbesi ile ilgili açılan dava devam ederken, darbenin “sivil ayağına” ilişkin önemli belgeler ortaya çıkmaya başladı. Bu belgelerin, darbenin medya ve sivil kanadına yönelik olarak soruşturmasını sürdüren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Soruşturma Dosyasında” önemli bir yer tutacağı ifade edildi.
 
ÜNİVERSİTELERE TALİMAT
 
Belgelere göre, 28 Şubat sürecinde bazı askeri personelin “irtica” ve “disiplinsizlik” suçlarından Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilmesinin ardından YÖK devreye girdi. Bazı generallerin talebi üzerine YÖK Başkanlığı 4 Ağustos 1998 tarihinde, bütün üniversite rektörlerine “gizli” ve “kişiye” özel yazılar yazdı. 
 
YÖK İMZASIYLA GÖNDERİLDİ
 
YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsmail Tosun imzalı yazıda, şu ifadelere yer verildi: “Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığı’nda görev yaparken Yüksek Askeri Şura Kararı ile görevleri ile ilişiği kesilerek, görevlerine son verilen tabip subayların listesinin bir örneği yazımız ekinde gönderilmektedir. Bilindiği üzere kamu kurum ve kuruluşlarında disiplin nedeniyle ihraç edilen kamu görevlilerinin bir başka kamu kurum ve kuruluşunda istihdam edilmesi 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. Maddesi uyarınca mümkün bulunmamaktadır. Bilginizi ve gereğini rica ederim.” Böylece Türk Silahları Kuvvetleri’nden ihraç edilen tabip subayların akademilerde ve üniversitelerde görev yapmalarının önü kesildi.
 
İŞTE O SUBAYLAR
 
YÖK Başkanlığı tarafından askerin talebi üzerine üniversite rektörlerine hitaben yazılan “gizli” yazının ekinde yer alan subaylar şunlar: “Prof. Tbp. Albaylar Aziz Hacıbektaşoğlu, Ahmet Alper ve Mustafa Kahramanyol, Doç. Tbp. Alb. Kürşat Eser, Yrd. Doç. Tbp. yüzbaşılar Ergün Uçmaklı ve Yusuf Çekiç, Doç. Tbp. binbaşılar Onur Hamzaoğlu, Cumhur Kılıç, Ali Özcan Mustafa Sarsılmaz, Ahmet Sınav, ve Osman Özcan, Yrd. Doç. Tbp. yüzbaşılar Seyithan Yıldız, Recep Cemil Ötker, Özdal Etlik, İsmail Yavaş, M. Metin Yıldırımkaya, Ruhi Toraman, Tamer Tatar, Vedat Köksal, Yakup Gümüşalan, Ahmet Tomur ve Ramazan Atalay, Uzman Tbp. üsteğmenler Erkan Kıbrıslı ile Ömer Etlik.”
 
İÇİŞLERİ GENELGESİ BELGELERİ
 
28 Şubat sürecinde bir başka genelge de İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere, bakanlık genel müdürlüklerine ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Genelgede, hukuka aykırı olarak Ordu’dan atılan subaylara belediyelerde iş verilmemesi istendi. Askerin baskısı altında kaleme alındığı anlaşılan ve dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener imzasını taşıyan genelgede, “TSK’ya karşı, ‘Siz işlerine son verirseniz, biz alırız’ şeklinde bir tepki hareketine dönüştürmelerinin doğru olmayacağı unutulmamalı ve uyarılar yapılmalıdır” ifadesi kullanıldı.
 
ESKİ ASKER İNTİHAR ETTİ
 
Bu genelgenin ardından “uyarılan” belediye başkanları eski asker personelin ilişiğini kesmeye başladı. Pek çok eski subayın işine hukuksuz olarak son verildi. Bunlardan Urfa İtfaiyesi’nde Müdür olarak çalışan Emekli Binbaşı Abdülmuttalip Yıldırım, intihar ederek hayatına son verdi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim