• BIST 9093.41
  • Altın 2325.482
  • Dolar 32.3736
  • Euro 34.9977
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Danıştay, Yeşil Yol ve HES'lere 'dur' dedi

Danıştay, Yeşil Yol ve HES'lere 'dur' dedi
Danıştay, Tema Vakfı tarafından "Yeşil Yol Projesi'ni de kapsayan Karadeniz Bölgesi'ndeki 6 ilin "Çevre Düzeni Planı" için açılan davada verdiği "yürütmeyi...

Danıştay, Tema Vakfı tarafından "Yeşil Yol Projesi'ni de kapsayan Karadeniz Bölgesi'ndeki 6 ilin "Çevre Düzeni Planı" için açılan davada verdiği "yürütmeyi durdurma" kararının kapsamını Ulusal Yargı Ağı Projesi'nde (UYAP) yayınladı.

Karara göre, Çevre Düzeni Planı'nda yer almayan Yeşil Yol projesi ile hidroelektrik santraller başta olmak üzere dere ıslah çalışmaları askıya alındı. Karar en çok "Yaylaların yolu birleşmeyecek. Vali bize çapulcu diyor. Vali, kaymakam kimdir? Biz devletiz" şeklinde tepki gösteren Havva Ana ve köylüleri sevindi. Proje, Karadeniz Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki yolu kapsıyordu.

Konuyla ilgili TEMA Vakfı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, vakfın 1/100.000 ölçekli Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Artvin-Gümüşhane Çevre Düzeni Planı'na yönelik hukuksal itirazları Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından 14 Ocak'ta kabul edildi. Ulusal Yargı Ağı Projesi'nde (UYAP) yayınlanan karara göre Doğu Karadeniz'de ekosistemi, doğal ve kültürel varlıkların korunmasını tehdit eden pek çok plan kararıyla ilgili yürütme durduruldu. Hukuksal süreçte Danıştay'ın nihai kararı bekleniyor.

YÜRÜTMESİ DURDURULAN PLAN KARARLARI

İtiraz konusu olan ve yürütmesi bugün durdurulan plan kararları arasında şunlar bulunuyor: "Dere yatakları ıslah çalışmaları, HES'ler, Trabzon Yomra'da sanayi alanı ve kentsel yerleşik alan olarak planlanan bölge, Rize İkizdere'de maden sanayi alanı olarak planlanan bölge, Yeşil Yol olarak bilinen, yayla turizmi kapsamında yaylalar arası entegrasyon önerisi."

HUKUKİ SÜREÇ

TEMA Vakfı, 7 Aralık 2011'de 1/100.000 ölçekli Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Artvin-Gümüşhane Çevre Düzeni Planı'nın bölgenin doğal varlıkları açısından tehdit oluşturabilecek bölümlerinin iptali için dava açmıştı. Bu davanın bir bölümünde "Yeşil Yol" olarak bilinen "yaylalar arası bağlantı yolunun iptali" de mevcuttu.

4-5 Kasım 2013 tarihinde yörede keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmış, bunun sonucunda 103 sayfalık bilirkişi raporu hazırlanmıştı. Söz konusu bilirkişi raporundan sonra da 26 Ocak 2014 tarihinde Danıştay 6. Dairesi tarafından taleplerin bir bölümüyle ilgili "yürütmenin durdurulması" kararı verildi. Karar 37 sayfalık gerekçe içerirken, yürütmeyi durdurma kararında yaylalar arasındaki bağlantıyı ve entegrasyonu sağlayan plan hükümleri ve HES'lerin çevre düzeni planlarında yer alması ve bunun için gerekli plan çalışmalarının yapılması ise yer almadı. HES'ler ve kamuoyunda "Yeşil Yol" olarak bilinen yaylalar arası entegrasyon plan hükümlerinin Danıştay'ın en üst organı olan İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından yürütmesi durduruldu. TEMA Vakfı'nın itirazları nedeniyle alınan durdurma kararı UYAP'ta yayınlandı. Konuyla ilgili Danıştay'ın nihai kararı bekleniyor.

Danıştay, Yeşil Yol ve HES'lere 'dur' dedi

Danıştay, Yeşil Yol ve HES'lere 'dur' dedi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim