• BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Danıştay Foça Ve Aliağa’daki Cüruf Sahalarında Yürütmeyi Durdurdu

Danıştay Foça Ve Aliağa’daki Cüruf Sahalarında Yürütmeyi Durdurdu
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK), İzmir'in Foça ve Aliağa ilçelerinde kül ve cüruf depolama alanlarının zeytinliklere yakın olduğu gerekçesiyle...

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK), İzmir'in Foça ve Aliağa ilçelerinde kül ve cüruf depolama alanlarının zeytinliklere yakın olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ve Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından izin verilen cüruf alanlarına daha önce itiraz etmiş; ancak Danıştay 6. Dairesi bu itirazı 2014 yılında reddetmişti. İzmir'in Foça ve Aliağa ilçelerinde de, kül ve cüruf depolama alanlarına ilişkin uygulama hakkında İzmir Şehir Plancıları Odası'nın yaptığı itiraz Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK) tarafından haklı bulundu. Kurul, bu bölgedeki alanların zeytinliklere yakınlığını dikkate alarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Danıştay İdari Dava Kurulu kararını; bilirkişinin raporunda belirttiği kül ve cüruf depolama alanına üç kilometreden daha az mesafede 25 dekardan daha fazla zeytinlik sahalarının bulunduğu, bunun 3573 sayılı kanun hükümlerine uymadığı, zeytinyağı fabrikası ya da küçük ölçekli sanayi işletmesi niteliğinde olmayan dava konusu depolama faaliyetinin, çağın modern teknolojisine uygun ve çevre koruma amaçlı mevcut en iyi teknoloji seviyesinde olmasının anılan yasa hükümlerine aykırılığı ortadan kaldırmadığının açık olduğuna dair tespitine dayandırdı.

Alınan kararın memnuniyet verici olduğunu belirten FOÇEP yürütme kurulu üyesi Bahadır Doğutürk, yetkililerden derhal uygulamaya geçilmesini ve daha fazla kirliliğe izin vermemelerini talep etti. Bahadır Doğutürk, "Bu kararın alınmasında EGEÇEP ve özellikle İzmir Şehir Plancıları Odası'nın yoğun ve özverili çabaları var. İlgilileri kararları uygulamaya ormanlarımızı, zeytin ağaçlarımızı, su kaynaklarımızı, yaşam alanlarımızı kurtarmaya davet ediyorum" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim