• BIST 9679.8
  • Altın 2487.427
  • Dolar 32.4232
  • Euro 34.4091
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 18 °C

Danıştay acele kamulaştırma kararını iptal etti

Danıştay acele kamulaştırma kararını iptal etti
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Tunceli'nin Çemişgezek ilçesi Tagar Çayı üzerinde yapımı planlanan Tagar Hidro Elektrik Santrali için alınan acele...

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Tunceli'nin Çemişgezek ilçesi Tagar Çayı üzerinde yapımı planlanan Tagar Hidro Elektrik Santrali için alınan acele kamulaştırma kararını yapılan başvuru üzerine iptal etti.

Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde bulunan Tagar Çayı üzerinde yapımı planlanan Tagar Hidro Elektrik Santrali Projesi için Bakanlar Kurulu tarafından 2014 yılında acele kamulaştırma kararı alınmıştı. Bunun üzerine avukat Barış Yıldırım tarafından yurt savunması ihtiyacı veya olağanüstü bir durum şartları ile acele şartı gerçekleşmediğinden kararın iptali amacıyla ilk derece mahkemesi sıfatıyla Danıştay'da dava açılmıştı.

Davayı görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, acele kamulaştırmanın ancak ve ancak yurt savunması ihtiyacı ile olağanüstü durumlarda başvurulabilecek bir yöntem olduğunu belirterek, dava konusu Bakanlar Kurulu kararında hukuka uyarlılık bulunmadığı gerekçesiyle acele kamulaştırmayı iptal etti.

Avukat Barış Yıldırım, kararın geçtiğimiz gün Munzur Suyu üzerinde yapımı planlanan baraj ve HES'ler için alınan acele kamulaştırmalar için de emsal teşkil edeceğini söyledi. Yıldırım, "Danıştay idari Dava Daireleri Kurulu kararı başta Munzur Suyu üzerinde yapımı planlanan Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES I - Konaktepe HES II projesi için alınan Acele Kamulaştırma Kararı olmak üzere diğer HES Projeleri için alınan Acele Kamulaştırma kararları için de emsal nitelikte bir karardır. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, acele kamulaştırmanın ancak ve ancak yurt savunması ihtiyacı ile olağanüstü durumlarda başvurulabilecek bir yöntem olduğunu açıkça belirtmektedir. Bu bakımdan baraj ve HES projeleri için acele kamulaştırma kararı alınmasının hukuksal dayanağı bulunmadığı gibi Acele Kamulaştırma kararları çevre ve toplum yaşamı üzerinde telafisi mümkün olmayan zararlara sebebiyet verebilecektir" dedi.

Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde bulunan ve gerek bitki gerekse de yaban hayatının zenginliği ile bilinen Tagar Çayı üzerinde yapımı planlanan HES projesine karşı ilçe sakinleri tarafından sık sık eylemler gerçekleştiriliyordu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim