• BIST 9548.09
  • Altın 2495.504
  • Dolar 32.4973
  • Euro 34.5457
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C

Danimarka Başbakanı, öğrenciyken çalıştığı süpermarkette Türklerle selfie çektirdi

Danimarka Başbakanı, öğrenciyken çalıştığı süpermarkette Türklerle selfie çektirdi
Danimarka Başbakanı Helle Thörning Schmidt, İshoj şehrindeki bir süpermarketi ziyaret etti. Schmidt ziyaretinin tamamını Türk asıllı çalışanlarla sohbet ederek ve selfie çekerek geçirdi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Danimarka Başbakanı Schmidt çok sayıda Türk'ün yaşadığı İshoj şehrinde Bilka adlı süpermarketi ziyaret etti. Başbakan Schmidt, öğrenciyken çalıştığı Bilka'da karşılaştığı Türklerle selfie çekti, çalışan Türk gençleriyle uzun uzun sohbet ederek eğitim ve iş hayatlarıyla ilgili bilgiler aldı, ayrımcılıkla karşılaşıp karşılaşmadıklarını sordu.

Schmidt, Aralık 2013'te Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'nın cenazesinde ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron'la çektirdiği selfie ile hatırlanıyor. Hatta bu pozun, first lady Michelle Obama'nın tepkisini çektiği ve çiftin arasının açıldığı iddia edilmişti.

Bilka'nın bulunduğu İshöj alışveriş merkezine polis eskortu olmadan gelen Başbakan Schmidt'i Direktör Mark Nielsen ve Mağaza Şefi Christian Schmidt ile birlikte mağazada çalışan iki Türk genci Ferhat Batak ve Evin Kara karşıladı.

Helle Thörning Schmidt, iki Türk genciyle bir süre sohbet edip, görevlilerden bilgiler aldıktan sonra mağazayı gezmeye başladı. Mağazayı gezerken Fehmi Yıldırım adındaki Türk'ün kendisiyle resim çektirme talebini geri çevirmedi. Cep telefonu ile selfie çekmek isteyen Yıldırım'a yardımcı olan Başbakan Schmidt, çekimi kendisi yaptı. Schmidt ziyareti sırasında mağazada çalışan Kemal Arslan adındaki Türk genciyle de sohbet etti. Başbakan Schmidt daha sonra Günay Kibar adındaki Türk'ün altı aylık çocuğu Hirana'yı kucağına alarak uzun süre sevdi ve basın mensuplarına poz verdi.

TEZGAHIN ARKASINA GEÇTİ

Mağazayı gezerken bir taraftan anılarını anlatan diğer taraftan mağaza yönetiminden bilgiler alan Helle Thörning Schmidt, kafeterya bölümünde tezgahın arkasına geçerek çalışanlardan Özlem Başçoban ve Hülya Ütücü ile sohbet ederek kendi çalıştığı yılları ve çalışırken pastaları nasıl hazırladıklarını anlattı. Schmidt, Özlem Başçoban'ın "Kasaya geçmek ister misin?" sorusuna gülerek, "Ben senin kadar başarılı olamam" cevabını verdi.

Schmidt kafeteryadan çıkarken sınıf arkadaşı Celal Duvarcı ile karşılaştı. Schmidt, Celal Duvarcı'nın "Göçmenlere bu ilgiyi yıllar önce gösterecektiniz" sözlerine "Evet göçmenlere ilgi göstermekte biraz geç kaldık" cümlesiyle cevap verdi.

Celal Duvarcı ayrıca Türkiye'nin yüz binlerce Suriyeli mülteci kabul ettiğine dikkat çekerek Danimarka'nın da üzerine düşen görevi yerine getirmesini istedi. Başbakan Schmidt, Celal Duvarcı'ya hak verdiğini söyledi.

BAŞBAKAN SCHMİDT: İYİ BİR POLİTİKA İZLENSEYDİ…

Mağazadan ayrılmadan önce DHA muhabirinin "Eski iş yerinizi ziyaret etmeniz nasıl bir duygu? Siz çalışırken göçmen iş arkadaşınız var mıydı?" şeklindeki sorusuna Schmidt, "O zaman göçmen asıllı iş arkadaşım vardı ama çok değildi. Göçmenlere yönelik iyi bir politika izlenseydi belki bugünkü gibi çok sayıda çalışan olurdu. Bilka bugün bunu başarmış, onun için çok sayıda çalışan göçmen var. İshoj'da olmak her zaman çok zevkli. Ben eski yerleri ziyaret edip anılarımı canlandırıyorum. Çok zevk alıyorum" dedi.

TÜRK GENÇLERİ İLGİDEN MEMNUN KALDI

Türk Gençleri Ferhat Batak ve Evin Kara başbakan Sichmidt'i uğurladıktan sonra DHA'ya konuştular. Ferhat Batak "Başbakan'ın buraya gelmesi yanımıza gelip bizimle sohbet etmesi çok güzeldi. İşimizi ve Bilka'da neler yapabiliriz diye sordu. Bence çok güzel bir duyguydu derken, Evin Kara da "Çok güzel bir duygu. Ne iş yaptığımızı sordu. Ben burada 2006'dan beri çalıştığımı, işimden memnun olduğumu, aynı zamanda okuduğumu söyledim. 'Yabancı olman nasıl? Ayrımcılıkla karşılaştın mı?' diye sordu. Ben ayrımcılıkla karşılaşmadığımı söyledim. Güzel geçti" dedi.

Bilka direktörü Mark Nielsen, ziyaret talebinin Başbakan Schmidt'ten geldiğini belirterek, İshoj Bilka'da yaklaşık 150 göçmen asıllı gencin çalıştığını, bu sayının ülke çapında yaklaşık 1500 olduğunu belirterek çalışan göçmenlerin üçte ikisinin Türk asıllı olduğunu söyledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim