• BIST 9079.97
  • Altın 2325.078
  • Dolar 32.3459
  • Euro 34.9427
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Damar Sertliğinde Genetik Miras Da Risk Faktörü

Damar Sertliğinde Genetik Miras Da Risk Faktörü
Sigara kullanımı, hareketsiz yaşam ve kötü beslenme ile bunun yol açtığı aşırı kilo artışı damar sertliğine zemin hazırlarken, temel sağlık önerilerine...

Sigara kullanımı, hareketsiz yaşam ve kötü beslenme ile bunun yol açtığı aşırı kilo artışı damar sertliğine zemin hazırlarken, temel sağlık önerilerine uyulsa da göz önüne alınması gereken önemli bir risk faktörü de genetik miras.

Daha önce birkaç kez anjiyo olan Hatice (64) ve Şerife (60) Karaman kardeşler, kalbin koroner damarlarında meydana gelen tıkanmalar nedeniyle aynı gün koroner köprüleme (by-pass) ameliyatı olarak yaşama tutundu. Medicana International Ankara Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tolga Soyal, başarılı geçen ameliyatın ardından Karaman kardeşlerin beşinci günlerinde sorunsuz taburcu olurken, bu kez de kuzenlerinin benzer koroner hastalık ile aynı ameliyatı olduğunu belirtti. Soyal, "Tüm yaşam süreçlerini birlikte geçirerek beslenme alışkanlıklarından, günlük faaliyetlerine kadar benzer etkenlere maruz kalmış Karaman kardeşler, damar sertliğine ailevi yatkınlığın tipik bir örneği" dedi.

Şerife Karaman, kardeşi Hatice Karaman'ın refakatçi gelmişken hekimlerinin tetkikleri sonucu kendisiyle aynı gün by-pass ameliyatına alındığını söylerken, "Kalp ailemizin genelinde var, ailemizden bu nedenle çok kayıplar da oldu" dedi. Ameliyat öncesinde çok korktuğunu ve kendisini sakinleştirmeye çalışırken bir anda kardeşi için de ameliyat kararı alındığını belirten Şerife Karaman, "Şükürler olsun şimdi iyiyiz" diye konuştu.

Karaman kardeşlerin hekimi Op. Dr. Tolga Soyal de şunları söyledi:

"Damar sertliği ve buna bağlı ortaya çıkan dolaşım bozuklukları günümüzün en büyük sağlık sorunu. Kalp damarlarında daralma ve tıkanma sonucu koroner arter hastalığı ve kalp krizine, beyin damarlarında inme ve felç oluşumuna, bacak damarlarında ise yürüme bozuklukları ile iyileşmeyen yaralara yol açıyor. İç organlarda olması durumunda ise, görme bozukluklarından, böbrek yetmezliğine kadar uzanan yaygın sonuçlar doğurabiliyor. Sigara kullanımı, hareketsiz yaşam ve kötü beslenme ile bunun yol açtığı aşırı kilo artışı, bu hastalıklara zemin hazırlıyor. Temel sağlık önerilerine uyulsa da göz önüne alınması gereken önemli bir risk faktörü daha var: Genetik miras. Aile öyküsünde kalp ve dolaşım sistemi hastalığı olanlar damar sertliğine daha yatkın olabilirler. Konu üzerine henüz yeterli ve rutin kullanıma girmiş genetik tarama testleri olmasa da, özellikle 40 yaş öncesi damar sertliği ve buna bağlı hastalık öyküsü olan ailelerde risk artıyor. Şeker ve tansiyon yüksekliği olan hastalar da damar sertliği açısından ek risk taşıyor. Gerek ilaçlar, gerekse beslenme ve egzersiz ile sağlanacak etkin şeker ve tansiyon kontrolü, damar sertliği gelişimini sınırlayacaktır. Risk faktörlerini, damar sertliği gelişimine izin vermeden, erken dönemde kontrol altına almak temel koruyucu yaklaşım olmalı".

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim