• BIST 9524.59
  • Altın 2506.507
  • Dolar 32.5875
  • Euro 34.5111
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

DAKA destekli projelerle Van cazibe merkezi oluyor

DAKA destekli projelerle Van cazibe merkezi oluyor
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) desteğiyle 2018 yılında hayata geçirilecek 27,5 milyon TL bütçeli Tekstilkent 2. Etap, Van Kent Müzesi ve İskele...

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) desteğiyle 2018 yılında hayata geçirilecek 27,5 milyon TL bütçeli Tekstilkent 2. Etap, Van Kent Müzesi ve İskele Sahil Rekreasyon Alanı 2. Etap projeleriyle Van cazibe merkezi olacak.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından DoubleTree by Hilton Van Oteli'nde 5 milyon bütçeli Tekstilkent 2. Etap, 7,5 milyon bütçeli Van Kent Müzesi ve 15 milyon TL bütçeli İskele Sahil Rekreasyon Alanı 2. Etap projelerinin lansman toplantısı yapıldı. Burada konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zorluoğlu, Tekstilkent projesinin Van için çok önemli olduğunu belirtti. Vali Zorluoğlu, "Bu projeler Van için, Van halkı için çok önemli ve özel projelerdir. Bunlardan bir tanesi Tekstilkent 2. Etap projesi. Bu proje bizim için çok önemli bir projedir. Çünkü Kalkınma Bakanlığımız, cazibe merkezi iller programları kapsamında Van'da yaptığı çok önemli işlerden bir tanesi Tekstilkent projesidir. Bu başarı örneği, tekrar teşvik hak ediyor dedik ve yeniden kalkınma ajansımız marifetinde bir program dahilinde ikinci etabını geliştirdik. Kaynağı hazır. 2018 yılı içerisinde orada bulunan boş alanda gerekli altyapı desteği sağlanarak, altyapılar oraya götürülecek. 2018-2019 yılında inşallah yeni yeni tekstil atölyeleri yükselecek" dedi.

"Burada zikredilen hiçbir proje hayal değil"

Toplantıda zikredilen hiçbir projenin hayal olmadığının altını çizen Zorluoğlu, bahsi geçen projelerin artık gerçekleşme aşamasına girdiğini söyledi. Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunların hepsi artık gerçekleşme aşamasına gelmiş; projesi, fizibilitesi hazırlanmış ve kaynağı temin edilmiş projelerdir. Dolayısıyla bunlar 2018 yılı içinde süratle hayata geçireceğimiz projelerdir. İkinci projemiz Van Büyükşehir Belediyesinin, Van şehrine ayrı bir güzellik katacağı bir projedir. Bu proje Kent Müzesi projesidir. Bu okulda içinizden mezun olanlarda vardır. Ben okulu gidip gezdim. Epeyce bir tahrip olmuş, ancak iskeleti sağlam. Orada çok özgün bir proje uygulayacağız. Biz orada Evliya Çelebi'nin gözüyle Van'ı anlatacağız. Van'ı oraya gelen misafirlerimize tanıtacağız. Diyeceksiniz ki bizim Urartu Müzesi var. Ancak bu iki müze tamamıyla farklı konseptlerde yer alıyor. Urartu Müzesi daha çok geçmişimizi bugüne taşıyor. Kent Müzesinde ise daha yakın tarihimizden bugüne insanlarımızı getireceğiz. "Evliya Çelebi'nin Gözünden Van" sloganıyla biz Türkiye'ye hitap edeceğiz."

"İl istihdamına önemli katkı sağlanacaktır"

DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise, 2017 yılı güdümlü proje desteği kapsamında 4 adet proje başvurusu yapıldığını ve bu projelerin tamamının Kalkınma Bakanlığınca onaylandığını hatırlatarak, "Van Kent Müzesi Projesi kapsamında eski Endüstri Meslek Lisesi binasının müze olarak restorasyonu, tanzimi ve tefrişi planlanmaktadır. Van Tekstilkent 2. Etap Alanının Yatırımlara Hazır Hale Getirilmesi projesi kapsamında ise Van Tekstilkent 2. Etap alanının altyapısı hazır şekilde yatırımcılara tahsis edilmesi ve tekstil imalatçılarının tek alan üzerinde faaliyet göstermesi ile firmaların kendi fabrikalarını inşa etmesi sağlanacak ve kümelenme yönünde önemli bir adım atılmış olacaktır. Bu yolla, bölge dışından daha çok yatırımcı ilimize çekilerek il istihdamına önemli katkı sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

TRB2 Bölgesinin rekabet gücünün artırılmasına yönelik projelere değinen Güray, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2018 yılında ilan ettiğimiz iki adet mali destek programından birisi olan Çocuk ve Gençlerin Kalkınmaya Entegrasyonu Mali Destek Programı kapsamında 6 milyon TL bütçeyi Van ilinin Edremit, İpekyolu ve Tuşba ilçeleri ile Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki çocuk ve gençlerin eğitim, sağlık, bilim, kültür, sanat, spor, girişimcilik gibi alanlarda farkındalıklarını artırarak kalkınmaya entegrasyonunu sağlamak amacıyla geliştirilecek projelerde kullanmayı amaçlamaktayız."

Kalkınma Bakanlığı tarafından Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında kentte gerçekleştirilen yatımları sıralayan Güray, "Van'da bugüne kadar 5 milyon TL bütçeli Abalı Kayak Merkezi yapımı, 2,5 milyon TL bütçeli Vangölü İnci Tur Gemi Alımı, 19 milyon TL bütçeli Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi, 21 milyon TL bütçeli Van Urartu Müzesi ve 56 milyon TL bütçeli Van Tekstilkent projesi hayata geçirilmiş ve bu program kapsamında toplam 103,5 milyon TL yatırım gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Tuşba Belediyesi tarafından sunulan Sahil Rekreasyon 2. Etap Projesinin toplam bütçesi 15 milyon TL olup, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında desteklenecektir. Ayrıca Tekstilkent 2. Etap projemiz 5 milyon, Van Kent Müzesi projemiz de 7,5 milyon TL bütçeyle hayata geçirilecek" dedi.

"2018 Van için zirve yılı olacaktır"

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe de, 2018 yılının Van Büyükşehir, Tuşba, İpekyolu, Edremit ve diğer belediyeler için zirve yılı olacağını belirterek, "Tuşba'nın 2. Etap Rekreasyon Projesi de Van'da birinci sıraya girdi ve 15 milyonluk destekle DAKA'nın, 5 milyon da Tuşba Belediyesinin katkısıyla Van Denizi daha yaşanır hale geliyor. Hizmetleri en iyi şekilde halka sunmanın yollarını arıyoruz. Bu projemizi nisan ayı itibariyle "bismillah" deyip hemen hayata geçireceğiz. 2018 Van Büyükşehir, Tuşba, İpekyolu, Edremit ve diğer belediyeler için zirve yılı olacaktır" şeklinde konuştu.

Toplantıya Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zorluoğlu'nun yanı sıra Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, DAKA Genel Sekreteri Halil Güray, Tuşba Belediye Başkanı Özgökçe, kurum amirleri ve STK temsilcileri katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim