• BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Daica üretimi durduruyor!

Daica üretimi durduruyor!
Dokker -Lodgy ikilisinden birisinin veya Logan MCV nin üretimini durdurabilir.

Avrupa pazarının SUV ve crossover modellere yönelmesi sonucu satış rakamları değişen Dacia birbirlerine rakip olan Dokker -Lodgy ikilisinden birisinin veya Logan MCV nin üretimini durdurabilir.

Haber ilk olarak Fransız iş magazini Les Echos’ta gündeme geldi. Daha sonra bir Renault yetkilisinin de AutoNews Avrupa’ya verdiği demeçte bu bilgiyi teyit etmesiyle de onaylanmış oldu. Habere göre bu üç model Avrupa pazarında panelvanlara karşı azalan talep sonucu tehlikede. 

Fas’ta üretilen Lodgy’nin talebindeki azalma, Dokker’da durgunluk ve yenilenen Logan MCV deki patlama firmanın bu üç modelin birbirlerini engellediği sonucuna ulaşmasını sağlamış. Yeni Logan MCV yılın ilk sekiz ayında Avrupa’da 23.930 adet satılırken geçen yılın aynı zamanında bu rakam 10.700 dü.

Dünya çapında otomotiv pazarının rakamlarını araştıran JATO Dynamics’e göre Dacia Dokker satışları yılın ilk yarısında %2 lik düşüşle 9.952 ye geriledi. Lodgy satışları ise 11.238 adet ile %44 lük bir düşüş yaşadı. 

Satış rakamlarından da anlaşılacağı üzere üretimi askıya alınmaya kalkılırsa ilk aday Lodgy gibi görünüyor. Nitekim düşük satış rakamları firmaların hem karlılıklarını hem de prestijlerini etkiliyor.

Dacia yılın ilk sekiz ayında Avrupa genelinde 250.769 araç sattı ve bu satışların %30 dan fazlası Sandero, Logan ve Duster dan oluşuyor.

Taleplerin bu şekilde kaymasından ötürü firmanın bir modelin üretimini durdurup durdurmayacağını veya askıya alıp almayacağını ise zaman gösterecek. 

Renault Nissan ile ortaklaşa bir pick up üretecek

Paris Auto Show’da Renault standında en çok ilgi çeken model Yeni Espace olsa da bununla yetinmeyen gazeteciler Asya-Pasifik yöneticisi Gilles Normand’ın ağzından çok önemli bir ipucu aldılar. Renault, Nissan Navara ile Tayland’daki aynı fabrikada bir pick up üretecek.

Yeni Navara ile bir çok ortak parça kullanılacak yeni 1 tonluk pick up ın 2,5 litre hacminde benzinli ve dizel motorla üretilmesi bekleniyor. 

Renault ve Nissan’ın platformlarını paylaşarak karlarını arttırma amacı da yeni bir girişim değil. Rusya’da Duster ın türevi olan Yeni Terrano SUV u satışa sunan Nissan yakın zamanda da Yeni Micra’yı Hindistan’daki fabrikasından, Renault’un Fransa Flins’te Clio’yu ürettiği fabrikaya taşımayı planlıyor.

Bu arada Nissan’ın Avrupa’da Yeni Navara’yı piyasaya sürmeyerek 2015 te eski kasayı satışta tutmayı planladığını da ekleyelim.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim