• BIST 9550.7
  • Altın 2484.049
  • Dolar 32.4983
  • Euro 34.8098
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Dahiliye Uzmanı Dr. Serpil Tuna Özdemir: "Check-up Sadece Tahlil Ve Tetkik Değildir"

Dahiliye Uzmanı Dr. Serpil Tuna Özdemir: "Check-up Sadece Tahlil Ve Tetkik Değildir"
Koru Ankara Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Serpil Tuna Özdemir, check-up'ın sadece tahlil ve tetkik olmadığını söyledi.

Koru Ankara Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Serpil Tuna Özdemir, check-up'ın sadece tahlil ve tetkik olmadığını söyledi.

Check up'ın periyodik olarak yapılan genel ve kapsamlı sağlık kontrolü olduğunu ifade eden Dr. Özdemir, "Sağlık sorunu olmayan veya bilinen hastalığı olan bir kişide olası, gizli, bilinmeyen hastalıkları erken dönemde ortaya çıkaran ve önlem alınmasını amaçlayan; yaş, cinsiyet, çevresel faktörler ve genetik yatkınlık da dikkate alınarak yapılan sağlık taraması ve tetkikler bütünüdür" dedi.

Modern tıpta amacın hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemleri alarak kişinin sağlıklı kalmasını sağlamak olduğunu ifade eden Uzmanı Dr. Özdemir, erken tanı ve tedaviyle; ileri evrelerde tedavisi zorlaşan veya tedavi şansı kalmayan sağlık sorunları tespit edilerek kişinin yaşam süresi ve kalitesi artırılabileceğini söyledi.

Risk faktörleri yüksek olan, genetik yatkınlığı olan, aile öyküsü pozitif olan kişiler şikayeti olsun veya olmasın mutlaka yılda bir kez check up yaptırması gerektiğinin altını çizen Dr. Özdemir, "Check up sadece tahlil ve tetkik yaptırmak değildir. Kapsamlı fizik muayene yapılması, sonuçların yorumlanması, ona göre yol haritasının çizilmesi demektir. Check upda her bir değerin normal olması kişiler için büyük şans iken anormalliklerde check up yaptırmanın önemini göstermektedir. Sağlığımız en değerli varlığımızdır, onu yaşamın akışında şansa bırakmamalıyız" diye belirtti.

Yaşımız ilerledikçe organ fonksiyonları gerilemekte, sistemik hastalık ve kanser riski artmakta olduğunu ifade eden Dahiliye Uzmanı Dr. Özdemir, yaşımız ilerledikçe check up yaptırmanın daha da önem kazandığını anlattı.

Dr. Özdemir, "Check up programları kişinin yaşına, cinsiyetine, genetik yatkınlığına, yaşam şekli ve geçmiş sağlık öyküsüne göre değişebilir. Öncelikle kişinin doktoru tarafından öyküsü alınarak, fizik muayenesi yapılarak uygun program seçilmelidir" diye konuştu.

Dr. Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü; "Kapsamlı bir check up da kan şekeri, böbrek fonksiyon testleri, karaciğer fonksiyon ve hasar testleri, elektrolit ve mineraller, kan sayımı, kan grubu, lipid profili, tiroid fonksiyon testleri, vitaminler, HOMA-IR indeksi, tümör markerları, viral markerlar, tam idrar tetkiki, gaitada gizli kan, akciğer grafisi, tüm abdomen USG, tiroid USG, meme USG, EKG, efor testi, EKO, solunum fonksiyon testi, servikal smear olmalıdır."

Risk faktörleri yüksek olan, genetik yatkınlığı olan, aile öyküsü pozitif olan kişiler de programlara kadın doğum, üroloji, kardiyoloji, göz, KBB, gastroenteroloji, diyet ve beslenme bölümlerinin de dahil edilebileceğini belirten Dr. Özdemir, ayrıca düşük doz akciğer tomografisi, kolonoskopi , sanal anjio paketi, sanal kolonoskopi paketi, Tüm vücut MR paketi, jinekolojik tarama-LUVİVA paketi, erişkin bağışıklama paketi, cinsel yolla bulaşan hastalıklar paketi, genetik check-up paketinin de eklenebileceğini vurguladı.

Dr. Özdemir yapılan check up sonucu kişiye uygun fiziksel aktivite, beslenme düzeni ve gerekli tedavi ve takip algoritması düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim