• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Daha İş Başı Yapamadan Yüz Binlerce Çalışan İşsiz Kaldı

Daha İş Başı Yapamadan Yüz Binlerce Çalışan İşsiz Kaldı
Bodrum Profesyonel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu, 2016 yılı için "Turizm başlamadan 200 bin kişi işsiz kaldı, son 30 yılın en büyük krizini yaşayacağız" dedi.

Bodrum Profesyonel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Serdar Karcılıoğlu, 2016 yılı turizm sezonuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Turizm başlamadan 200 bin kişi işsiz kaldı, alınan tedbirlerin arttırılması gerekir. Son 30 yılın en büyük krizini yaşayacağız" dedi.

SOMALI GENÇLERİ TURİZİMCİ YAPIYORLAR

Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren 37 gencin istihdam edilmesi için Aralık ayından bu yana turizm eğitimi veren BOYD ile Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş. Göltürkbükü Hilton Resort Otel'de 'Turizmde 2016 yılı Sezon Değerlendirme' toplantısı düzenledi. BOYD Başkanı Serdar Karcılıoğlu, yönetiminde düzenlenen ve 'Maden Somalı Gencin Kaderi Olmamalı' başlıklı toplantının ilk bölümünde Aralık ayından bu yana turizmin mutfak, davranış bilimleri, mesleki İngilizce, ilk yardım ve servis kategorisinde eğitim alan 37 Somalı genç tanıtıldı. BOYD Başkanı Serdar Karcılıoğlu eğitimlerini mayıs ayına kadar tamamlayacak olan gençlerin büyük bölümünün Hilton Oteli'nde istihdam edileceklerini belirterek "Artık Somalı gençler madene inmek zorunda kalmayacak özel sektörümüzün de verdiği bu desteklerle her yıl birçok Somalı genci turizm sektöründe istihdam etmeyi sürdüreceğiz. Somalı gençler bugüne kadar aldıkları eğitimlerde ne kadar başarılı ve yetenekli olduklarını kanıtladı. Bundan sonra Somalı gençlerimizin kaderleri madenler değil beş yıldızlı oteller olacak" dedi.

'KAÇAN TURİSTİN GERİ GELMESİ 5 YILI BULUR'

Bazı turizmcilerin pembe tablo çizerek yılı yüzde 15 kayıp ile kapatmayı planladıklarını savunan Karcılıoğlu, "Gerçekleri kimselerden saklayamazsınız. Son otuz yılın en büyük krizi ile karşı karşıyayız. Başta ABD olmak üzere Avrupa ülkelerinin büyük bir bölümü otuz yıldır ilk kez vatandaşlarına 'Türkiye'ye gitmeyin' uyarısı yaptı. Hiç kimse ümide kapılmasın, daha sezon başlamadan turizm sektöründe tam 200 bin kişi işsiz kaldı. Bazı tesisler de tasarruf tedbirleri ile krizi atlatmaya çalışırken bazılarının pembe tabloya bakarak paralarını turizme yatırmayı düşündükleri duyumunu alıyoruz. Kimse bu hataya düşmesin, yatırdıkları paraları alamazlar. Türkiye'de yaşanan Suriye krizi komşumuz Yunanistan ile İspanya'ya yaradı şimdiden yataklarını doldurmuş durumdalar. Bu krizi bu yıl aşsak bile krizden çıkmak en az 3- 4 yıl sürer, çünkü tur operatörleri çektikleri uçakları başka ülkelere en az beşer yıllık anlaşma yaparak yönlendiriyor. Geri gelmeleri beş yılı bulur, bu gerçekleri bilerek devlet daha köklü, daha detaylı ve bilinçli tedbirler almalı, bu uyarılarımızı ciddiye almayanlar gerçek başa geldiğinde anlayacaklar ama bu kez de iş işten geçmiş olacak. Yıllardır yaşanan krizlerde, yaptığımız uyarılarla, haklı olmaktan bıktık, umarım bu kez turizm profesyonelleri bizleri ciddiye alır" dedi.

HİNDİSTAN PAZARI HAYAL

Karcılıoğlu, Hindistan pazarından turist getireceklerini söyleyenlerin ise hayal peşinde koştuklarını öne sürerek "Türkiye zaten son 20 yılda ortalama yüzde 55-60 yatak dolululuğu ile sezonu kapatıyor. Yani her yıl yüzde 40 açığımız var. Hindistan pazarında bu kadar turist vardı da şimdiye kadar neden oradan doldurmadınız? İngiliz Almanı buraya gelmezken bu kriz ortamında Hintli turistin geleceğini sananlar feci şekilde yanılıyor veya birilerini de yanıltıyorlar" dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim