• BIST 9079.97
  • Altın 2302.765
  • Dolar 32.318
  • Euro 35.0939
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

DAEŞ'in yıllık petrol geliri 500 milyon dolar

DAEŞ'in yıllık petrol geliri 500 milyon dolar
Financial Times'ta Irak Şam İslam Devleti örgütünün petrol gelirlerine inceleyen bir araştırma yer alıyor.

"DAEŞ A.Ş.'nin içinde" başlıklı haberde, 60'tan fazla ülkenin dahil olduğu uluslarası koalisyonun bir yılda 10 bin 600'den fazla saldırı düzenlemesine rağmen, DAEŞ'in savaş gelirlerini kesemediği belirtiliyor.

Ana geliri petrol olan örgütün kontrolü altında tuttuğu bölgelerde günde 34 bin ila 40 bin varil petrol ürettiği, bunun da günlük 1.53 milyon dolarlık bir gelir anlamına geldiği bildiriliyor.

Gazetenin konuştuğu Batılı diplomat ve istihbarat yetkilileri de, uluslararası koalisyonun saldırılarının DAEŞ'in finansal gücünü kırmakta başarısız olduğunu kabul ediyor.

DAEŞ'in petrol üretimini hava saldırılarına adapte ederek ticareti sürdürdüğüne, bunun dışında vergi, haraç ve tarihi eser kaçakçılığından da ciddi şekilde gelir elde ettiğine dikkat çekiliyor.

​"Koalisyonun rafineri ve petrol boru hatlarını hedef alan saldırılarına rağmen DAEŞ'in petrol ticaretini sürdürebilmesi, düşmanlarının örgütü güçsüz bırakma amacının zorluklarını gözler önüne seriyor. DAEŞ'in finansal durumu, ABD ve müttefiklerinin 11 Eylül saldırılarının ardından finansal gücünü kırdığı El Kaide'ninkiyle tezat oluşturuyor. DAEŞ ihtiyaç duyduğu paranın büyük kısmını, hükmettiği topraklar içinden elde edebiliyor".

'Yanlış hedefleri vurmak yerel halkı cihatçılara yaklaştırır'

Bölgedeki kaynaklar petrolün yüzlerce derme çatma kuyudan çıkarıldığını belirtiyor. Bu kuyulardan onlarcasının DAEŞ ile bağlantısı olmayan Suriyeliler tarafından işletildiği ve tırlarla sevkedildiği; yerlilere ait petrol tırları ile DAEŞ'e ait tırları ayırt etmenin de çok zor olduğu, bu nedenle tırların vurulamadığı belirtiliyor.

Batılı bir diplomat, "Bir tır şoförünü yanlışlıkla öldürürseniz, bir ailenin daha cihatçılara katılmasına neden olursunuz. Toplumu radikalleştirme riskiyle karşı karşıyasınız" diyor.

Uzmanlara göre petrolün DAEŞ kontrolü altındaki alanların dışına çıkmasını engellemek de yararsız çünkü DAEŞ bu petrolü kendi toprakları içinde satarak çok büyük paralar kazanıyor.

Financial Times, uluslararası koalisyonun bu duruma çözüm oluşturmak için Suriye'de DAEŞ dışındaki gruplara ucuza petrol sağlamayı düşündüğünü yazıyor.

Gazeteye konuşan Batılı yetkililere göre 'DAEŞ'in ekonomisi bir noktada tıkanacak ancak bunun ne zaman olacağını kimse bilmiyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim