• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 17 °C

Da Vinci horlamıyor!

Da Vinci horlamıyor!
Modern tıbbi teknolojinin geldiği son noktalardan birisi olan robotik cerrahi sistemleri daha ince ve küçük cerrahi ekipmanların geliştirilmesi ile artık kulak burun boğaz alanında da başarı ile kullanılmaya başladı.

Erzurum Bölge eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB doktorlarından Op. Dr. Ozan Kuduban, Doğuda bir hastaya da vinci robot yardımı ile ameliyat gerçekleştirerek bir ilke imza attı.

Horlama, uyku esnasında nefes durması, gün içinde sürekli uyuma isteği şikayetiyle hastaneye başvuran 34 yaşındaki bir hastada, ileri derecede uyku apnesi tespit edildi Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB doktorlarından Op. Dr. Ozan Kuduban hastayı doğu da ilk kez bu alanda Da vinci robotik cerrahi kullanarak ameliyat etmeye karar verdiklerini belirtti.

Kulak Burun Boğaz alanında robotik cerrahiyi ilk defa gerçekleştirdiklerini söyleyen Dr. Ozan Kuduban, uyku apne cerrahisinde robotik cerrahi kullanımı uyku apnesinin önemli nedenlerinden biri olan dil kökü büyüklüğünü küçültme işleminde kullanıldı.

Yapılan uyku apne cerrahi tedavisi sayesinde yumuşak damağın yukarı seviyeye asıldığını ve böylelikle yutak bölgesinin dikeysel genişliğinin artırıldığını kaydetti.

Op. Dr. Ozan Kuduban, hacmi küçültülen dil kökü nedeniyle ön-arka çapta belirgin bir rahatlama ve genişleme sağlandığını, böylelikle uyku sırasında yutak bölgesinin daralması ve kapanmasına engel olarak apne nöbetlerinin önüne geçilmiş olunduğunu söyledi.

Ağız ve gırtlak bölgelerinde bulunan hastalıkların ‘Da Vinci Robotik Cerrahi’ ile başarılı bir şekilde alındığını, KBB’de robotik cerrahi kullanımının robotun kullanıldığı diğer alanlara göre farklılık gösterdiğini anlatan Op. Dr. Ozan Kuduban, “Robotik ameliyatı insan elinin yapamayacağı beceri ve hassasiyet ile çalışan robot kollarına bağlı enstrumanların, üç boyutlu ve büyütülmüş endoskopik görüntü altında hassas kumanda sitemleri kullanarak yaptık.” dedi.

Ağız, gırtlak ve bademcik bölgelerinde bulunan hastalıkların Da Vinci robotik cerrahi ile başarılı şekilde alındığını belirten Kuduban, KBB’de robotik cerrahi kullanımının diğer alanlara göre gösterdiği farklılıkları da şöyle açıkladı:


"KBB’de robotik cerrahi kullanımı ile bu alanda yapılan ameliyatlarda hastanın vücuduna kesi açılmasına gerek kalmaz, çünkü Da Vinci robotik cerrahi sistemi ile operasyon bölgesine ağızdan ulaşılmaktadır. Böylece kesi izinin vücutta kalması gibi bir sorun da net olarak ortadan kalkmıştır.

Bahsi geçen bölgelerin sinirlerin ve damarların yoğun olarak bulunduğu bölgelerdir. KBB’de robotik cerrahi kullanımı ile ameliyatlar daha hassas olarak gerçekleştirilmektedir. Hassas bölgelerde hekimin el titremesi birtakım zorluklara neren olmaktadır. Da Vinci robotik cerrahi sisteminin KBB’de kullanılması bu tür riskleri de ortadan kaldırmıştır. Robotun kollarının titremesi gibi bir ihtimal yok."

Op.Dr Ozan Kuduban, “Ameliyatını gerçekleştirdiğimiz hastamız bize kontrole geldiğinde yaptığımız tetkik ve incelemelerin de hiçbir sıkıntısının kalmadığını gördük. Da vinci robot ile bundan sonra uygun bulduğumuz vakalar üzerinde ameliyatlarımız devam edecek.” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim