• BIST 9524.59
  • Altın 2503.709
  • Dolar 32.5811
  • Euro 34.5666
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

D-8 Genel Sekreteri Mousavi, Başkan Yılmaz’ı Ziyaret Etti

D-8 Genel Sekreteri Mousavi, Başkan Yılmaz’ı Ziyaret Etti
Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı...

Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı ziyaret etti.

Erbakan Vakfı Samsun İl Başkanlığı'nın düzenlediği Erbakan'ı anma etkinliklerine katılmak üzere dün akşam Samsun'a gelen D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette D-8 çalışmaları hakkında bilgi veren D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, "D-8, merhum Necmettin Erbakan tarafından kuruldu. D-8'in asıl hedef noktası D-8 içi ticareti arttırmaktır. Bu konuda epey başarılı olduk. 1997 yılında D-8 içi ticaret 20 milyar dolar iken, 2013 rakamlarına baktığımızda 150 milyar dolara yükseldi. Bu iyi bir rakam ama yeterli değil. Asıl önümüzdeki hedef ise 2018 yılı hedefimiz 500 milyar dolardır. D-8'deki ticaretin arttırılmasında bazı anlaşmalar var. Bunlar vize anlaşması, gümrük anlaşması, tercihli ticaret anlaşması, sivil havacılık anlaşması bunlar D-8 içerisinde yürürlüğe girdi. İş adamlarının tercihleri kolay hareket edebilmesi, ticaretlerine engeller olmadan yapabilmesi bizim temel hedefimizdir" dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "D-8 içinde ticaretin artabilmesi için bence daha seri beri bir diyalog ve iletişim olabilmesi için yapılması gereken bir şey var. Ülkelerin birbirleriyle veya ülkelerin başkentlerinin birbirleriyle bir sorun yok. Örneğin İran ve Suudi Arabistan gibi büyük ülkelerde o ülkelerin 2 veya 3 şehrin diyaloglarıyla sağlamak eksik bir hedef belirlemiş oluruz. Bugün Kayseri, Konya ve Samsun büyük bir ekonomidir. D-8'in içerisindeki diğer ülkelerin içinde başkaldırmış, yükselen ve önemli mesafe kat eden şehirler vardır. Ama bu şehirler birbirleriyle direkt kontak kuramıyorlar. Bu şehirlerin birbirleriyle olan iletişimleri İran'ın bir şehri ise mutlaka Tahran üzerinden, Türkiye'nin bir şehri ise mutlaka İstanbul üzerinden yapılıyor. Peki biz nasıl turizmi geliştireceğiz. Ülkelerdeki şehirlerin birbirlerine direkt uçuşlar yapması gerekiyor. Bunu halledersek biz ticareti, turizmi ve her türlü uluslararası ilişkilerimize çağ atlatırız. Bunun önünde de sadece ve sadece havayolu şirketlerinin kısa süreli çabuk zengin olma ve çabuk para kazanma hırslarından vazgeçmeleri gerekiyor. Şehirden şehre ulaşımı kurduğumuz taktirde çok daha fazla iktisadi ve diğer amaçlı yapılacak olan işleri daha hızlı geliştirebiliriz" diye konuştu.

D-8 Genel Sekreteri Mousavi, Başkan Yılmaz’ı Ziyaret Etti

D-8 Genel Sekreteri Mousavi, Başkan Yılmaz’ı Ziyaret Etti

D-8 Genel Sekreteri Mousavi, Başkan Yılmaz’ı Ziyaret Etti

D-8 Genel Sekreteri Mousavi, Başkan Yılmaz’ı Ziyaret Etti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim