• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Cumhurun Reisi köşke çıktı

Cumhurun Reisi köşke çıktı
Seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yemin ediyoR. Erdoğan'ın Köşk'teki ilk konuğu AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu olacak.

12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan ile Ak Parti'nin yeni genel başkanı Ahmet Davutoğlu'nun görüşme saati belli oldu. İki lider bugün yapılacak devir teslim töreninin ardından akşam saat 22.00'de Çankaya Köşkü'nde bir araya gelecek.
 
Cumhurbaşkanlığı görevini Abdullah Gül'den devralacak olan Erdoğan, görüşmede Davutoğlu'na hükümeti kurma görevini verecek.
 


İŞTE BUGÜNKÜ PROGRAM
 
AK Parti Kongresi'ne son kez katılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yoğun mesaisi bugün de devam edecek. Erdoğan, bugün yemin edip, Cumhurbaşkanlığı görevini devir alacak. TBMM'de başlayıp Çankaya Köşkü'nde tamamlanacak törenin programı şöyle:
 
MECLİS'TE YEMİN EDECEK: Erdoğan'ın bugün ilk adresi TBMM Genel Kurulu olacak. Tören için ses sistemi yenilendi, salon ve bina dış cephe taşları temizlendi. Erdoğan'ı Meclis'te Muhafız Alayı Tören Taburu karşılayacak. Tören kıtasını selamladıktan sonra Genel Kurul'a geçecek olan Erdoğan'a, TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı eşlik edecek. Meclis Başkanı Cemil çiçek'in çağrısıyla saat 14.00'te toplanan Genel Kurul'da önce yoklama yapılıp olağanüstü toplantı çağrı yazısı okunacak. Çiçek, çağrı yazısının ardından Gündem hakkında kısa bir konuşmayla bilgi vererek, seçilmiş Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı Genel Kurul salonuna davet edecek. Erdoğan, salona girdiğinde milletvekilleri tarafından ayakta karşılanacak. Çiçek, kürsüden Erdoğan'a 12'nci Cumhurbaşkanı adına düzenlenen tutanağı verecek. Erdoğan'ın yemin etmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstiklal Marşı'nı seslendirecek. Ankara'da ve Ordu merkezlerinde 101 pare top atışı gerçekleştirilecek. Erdoğan ailesi ise yemin törenini Cumhurbaşkanı için ayrılan locadan izleyecek. Yemin töreninde, Türkiye'ye gelecek devlet başkanları ve büyükelçiler olmayacak.
 
İKİNCİ DURAK ANITKABİR: Yeminin ardından, Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen özel makam aracının kapalı olan forsu açılacak. Erdoğan, araca binerek Anıtkabir'e geçecek. Erdoğan'a, Cumhurbaşkanlığı Yaveri eşlik edecek. Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulunacak olan Erdoğan, daha sonra 16.30'daki tören için Çankaya Köşkü'ne geçecek.
 GÜL ÇİFTİ KARŞILAYACAK: Eşi Emine Erdoğan ile birlikte Köşk'e gidecek olan Erdoğan için A Tipi devlet töreni uygulanacak. Erdoğan, Köşk'ün giriş kapısında atlı birlikler tarafından karşılanacak. Kendisini bekleyen Sancak ve Onur Kıtası'nı selamlayacak olan Erdoğan çiftini Büyük Şeref Kapısı'nda 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül karşılayacak. Halef-selef olan Erdoğan ve Gül baş başa görüşme gerçekleştirecek.
 
BİRER KONUŞMA YAPACAKLAR: Görüşmenin ardından Erdoğan ve Gül, Büyük Resepsiyon Salonu'nda düzenlenecek devir-teslim töreni için davetlilerin karşısına çıkacak. İstiklal Marşı'nın çalınmasının ardından özgeçmişleri okunacak olan Gül ve Erdoğan davetlilere birer konuşma yapacak. Erdoğan, Gül'e Cumhurbaşkanlığı Forsu ve Devlet Şeref Madalyası takdim edecek. Törenin ardından bir resepsiyon düzenlenecek. Resepsiyona katılmaları beklenen Gül çiftini Köşk'ten uğurlayacak olan Erdoğan ve eşi ise Büyük Resepsiyon Salonu'na dönerek, kutlamaları kabul edecek. ANKARA
 
CUMHURBAŞKANLIĞI YEMİNİ
 
Seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Genel Kurul kürsüsünden şu yemini edecek: "Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim."
 
İLK İCRAATI BAŞBAKAN'I GÖREVLENDİRMEK
 
Erdoğan, bugün yapılacak yemin töreni ve Çankaya Köşkü'nde devir teslimin ardından ilk icraat olarak Başbakan görevlendirmesini yapacak. AK Parti olağanüstü kongresine gelişinde Arena spor Salonu dışındaki vatandaşlara kısa bir konuşma yapan Erdoğan, yeni kabinenin süratle kurulacağına işaret etti. Cumhurbaşkanlığı yemininin ardından devir-teslim töreninin gerçekleşeceğini hatırlatan Erdoğan, devir-teslim törenin ardından Davutoğlu'na kabineyi kurma görevi vereceğini söyledi. Erdoğan, "Cuma günü de inşallah yeni kabine gerçekleşmiş olacaktır" dedi. Erdoğan'ın Davutoğlu'na hükümeti kurma görevi vermesinin ardından yeni hükümet işbaşı yapacak. Hükümet programı Meclis Genel Kurulu'nda okunacak ve güvenoyu aldıktan sonra görevine başlayacak. İçişleri Bakanı efkan ala da bir televizyon programında "Kabineden kimler değişecek biz bilmiyoruz. Açıklandığı andan itibaren yeni kabine işe başlar. Güven oyu da önümüzdeki hafta içinde olur" dedi.
 
KATILACAK ÜLKE SAYISI 90'I GEÇTİ
 
Cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine 90'ı aşkın ülkenin temsilcileri tanıklık yapacak. Törene, 15 cumhurbaşkanı/devlet başkanı, 6 meclis başkanı, 12 başbakan, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı, 7 başbakan yardımcısı, 40 bakan ve 9 uluslararası örgüt temsilcisi katılacak.
 
CHP'DEN BOYKOT
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan MYK, kurultay hazırlıklarının yanı sıra yemin törenini tartıştı. Toplantıda, parti grubunun serbest bırakılması ve isteyen vekillerin törene katılması benimsendi. Kılıçdaroğlu ise İstanbul'da olacak. CHP Sözcüsü Haluk Koç katılanların yalan yemine tanıklık yapacağını söyledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim