• BIST 9524.59
  • Altın 2506.046
  • Dolar 32.5824
  • Euro 34.6959
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Cumhuriyetin İlk Dönem Milletvekillerinin Çok Azı Kocaeli Doğumlu

Cumhuriyetin İlk Dönem Milletvekillerinin Çok Azı Kocaeli Doğumlu
Yrd. Doç. Dr. Cengiz Atlı, Cumhuriyetin ilk döneminde Kocaeli'den seçilen milletvekilleri ve çalışmalarını inceledi.

Yrd. Doç. Dr. Cengiz Atlı, Cumhuriyetin ilk döneminde Kocaeli'den seçilen milletvekilleri ve çalışmalarını inceledi.

Gazi Süleyman Paşa Sempozyumu, Kocaeli tarihinin bilinmeyenlerini gün yüzüne çıkarıyor. İki yüzü aşkın akademisyen ve araştırmacının bildiri sunduğu tarih sempozyumu, konu çeşitliliği bakımından da dikkat çekiyor. Kocaeli'nin bilinen tarihinde tüm dönemlerin ele alındığı Gazi Süleyman Paşa Sempozyumu'nda Kocaeli'nin ilk dönem milletvekilleri ve seçimleri de incelendi.

Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cengiz Atlı, "Cumhuriyetin ilk döneminde yani 1923 ile 1931 yılları arasında, Kocaeli milletvekili seçimleri ve seçilen milletvekillerinin faaliyetleri" başlıklı bildirisiyle Cumhuriyetin ilk seçimlerinde Kocaeli'den seçilen milletvekilleri ve milletvekillerinin faaliyetlerini ele aldı. Yrd. Doç. Dr. Cengiz Atlı, seçilen milletvekilleri incelendiğinde topluma önderlik etmiş kişilerin aday gösterilmeye çalışıldığını, bu dönem süresince seçilen milletvekillerinden çok azının Kocaeli doğumlu olduğunu söyledi. Bu dönemde artan nüfus yapısından dolayı Kocaeli'nin 6 olan milletvekili sayısının 7'ye çıkarıldığını aktaran, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Atlı, "Kocaeli'de 20 bin kişiye bir milletvekili düşmekte ve erkekler oy kullanmaktaydı. Seçilen milletvekillerinin performansı beğenilmediğinde tekrar aday gösterilmiyordu. Cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra 1923'te yapılan seçimlerde Kocaeli'nden Ahmet Şükrü, Mehmet Ragıp Akça, Saffet Arıkan, Mustafa Keremzade, İbrahim Tolon ve İbrahim Süreyya Yiğit milletvekilliğine seçilmişlerdi. 1927 yılında yapılan seçimlerde Mehmet Ragıp Akça, İbrahim Tolon ve İbrahim Süreyya Yiğit tekrar milletvekilliğine seçilirken, 1923 milletvekillerinden aday gösterilmeyen milletvekillerinin yerine Mehmet Selahattin Yargı, Kemalettin Olpak, İsmail Hakkı Kılıçoğlu, Reşit Saffet Atabinen milletvekilliğine seçilmiştir" dedi.

Balıkesir Üniversitesi'nden Doç. Dr. Zeki Çevik, "Kocaeli'nin Komiteci Milletvekili Salih Fuat Balkan" başlıklı bildirisiyle 8. Dönem Kocaeli Milletvekili olan Salih Fuat Balkan hakkında dinleyicilere bilgi verdi. Salih Fuat Balkan'ın Beşiktaş Kulübünün kurucu başkanı olduğunu aktaran Doç. Dr. Zeki Çevik, "Salih Fuat Balkan, Milli Mücadele döneminde çok önemli görevler üstlenmiş ve milletvekilliği döneminde Kocaeli'ye önemli hizmetlerde bulunmuş" dedi

Kemal Çibuk ve Yrd. Doç. Dr. Gül Karpuz tarafından sunulan bildiride Kocaeli Müzesinde bulunan bilezikler incelendi. Cam bileziklerin ilk örneklerinin Milattan önce 3 binli yıllarda görüldüğünü söyleyen Yrd. Doç. Dr. Gül Karpuz, ilk olarak çocuklar için yapılan cam bileziklerin sonrasında yetişkinler içinde yapılmış olduğunu belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim