• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle siyasi istikrarın devamlılığı sağlanacak

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle siyasi istikrarın devamlılığı sağlanacak
Avukat İbrahim Avşar, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin detaylarını açıklayarak, "Cumhurbaşkanlığı sisteminin en önemli faydası siyasi istikrar...

Avukat İbrahim Avşar, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin detaylarını açıklayarak, "Cumhurbaşkanlığı sisteminin en önemli faydası siyasi istikrar sağlaması. Beş yıl seçim yok. Herkes işine gücüne bakacak" dedi.

Avukat İbrahim Avşar, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu hükümet modeli ile istikrarlı bir yönetime kavuşulacağına dikkat çeken Avşar, "Hükümet, beş yılda bir yapılan seçimle değişecektir. Devletin ve vatandaşların ikide bir yenilenmek zorunda kalınan seçimler nedeni ile enerjileri boşa harcanmayacaktır.

Tüm partiler bütün seçmenlere ulaşmak zorunda olacaktır. Siyasi partilerin halkın tüm kesimlerine umutlar ve ayağı yere basan vaatlerde bulunmaları gerekecektir. İktidara ulaşabilmek için yüzde elliden fazla seçmenin oyunu almak gerekmektedir. Seçimi kazanamayan partinin genel başkanı ve yöneticileri koltuklarında oturamayacaktır. Siyasi partiler iktidarı hedeflemek zorundalar bu sistemde. Kaybeden parti başkanı gidecektir, koltuğunu kaybedecektir. Bu nedenle tüm partiler dinamik olmak ve çok çalışmak zorundalar. Bu ülkemiz siyaseti için sürekli yenilenme ve pozitif değişim anlamına gelmektedir. Gerilim, kavgacı politika son bulacaktır. Siyasi partiler her kesimden oy almak zorundadır. Şu anda referandum aşamasında bile göreceli nezaket, her kesime hitap eden seviyeli dil kullanıldığı görülmektedir" ifadelerini kullandı.

Doksan yıllık Cumhuriyet döneminde altmışın üzerinde hükümetin kurulduğunu belirten Avşar, "Nerede ise onsekiz ayda bir hükümet değişmiş. Yeni sistemde beş yılda bir seçim yapılacak ve hükümet beş yıl yönetimde kalacak. Cumhurbaşkanlığı sisteminin en önemli faydası siyasi istikrar sağlaması. Beş yıl seçim yok. Herkes işine gücüne bakacak. Her seçimin ekonomiye ve hazineye büyük külfet getirdiğini unutmamak gerekir. Seçimler hazineye yük getirdiği gibi pek çok insanın da seçimler nedeni ile üretimlerinin azalması ekonomiye menfi etki yapmaktaydı. Milletvekilleri kanun çıkarma ve denetim görevi ifa edecektir. Bakanlar tamamı ile meclis dışından atanacaktır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde; kuvvetler ayrılığı gerçek anlamda uygulama alanı bulacaktır. Siyasi istikrar pek çok belirsizliği ortadan kaldıracaktır. Türk milletin yüksek feraset sahibi olduğuna inanıyoruz. Söz konusu ülkemiz olduğunda muhteşem bilge kararlar vereceğinden şüphemiz bulunmuyor" dedi.

"Tüm ekonomik büyümeler ve sıçramalar tek parti iktidarları döneminde olmuştur"

Avşar, istikrar-büyüme ilişkisine de değinerek, "Siyasi istikrar hızla gelişen ekonomi, daha çok iş yeri, daha fazla istihdam alanları demek; bu da neticesinde işsizliğin azalmasına neden olacaktır. Cumhuriyet tarihinde tüm ekonomik büyümeler, sıçramalar tek parti iktidarları döneminde olmuştur. Rahmetli Menderes, Demirel, Özal ve Ak Parti dönemlerinde ekonomi katlanarak büyümüştür. Koalisyon hükümetleri döneminde tüm enerjisini gereksiz tartışmalara ve boşa harcamış oldu ülkemiz. Ne yazık ki. Rahmetli Özal'ın dile getirdiği dönemlerde Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmiş olsaydı, bu güne kadar geçen otuz yıllık dönemde Türkiye en az iki kat daha büyük ekonomiye sahip olacaktı. Bu her bakımdan güçlü ve büyük Türkiye demektir. Ekonomik olarak güçlü Türkiye, bölgesinde sözü etkili olan ve vatandaşları daha zengin, bolluk ve huzur içerisinde yaşayan bir Türkiye olacaktı. Otuz yıl önce kaçırdığımız fırsatı bu sefer kaçırmayacaktır bilge halkımız. Cumhurbaşkanlığı sistemiyle Ülkemiz ekonomisi, demokrasisi ile güçlü ve tüm dünyada söz sahibi büyük Türkiye olacaktır inşallah" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim