• BIST 9561.41
  • Altın 2479.624
  • Dolar 32.4943
  • Euro 34.7359
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şener:

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şener:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı İhsan Şener, Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesi ile hükümet modelinde değişikliğe gidileceğini...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı İhsan Şener, Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesi ile hükümet modelinde değişikliğe gidileceğini söyledi.

Başkanlık sistemine muhalif olanların "Devletin Yönetim biçimi değişecek" sözlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Şener, "Başkanlık sistemi, Parlamenter sistem gibi bir hükümet modelidir. Parlamenter sistem yerine başkanlık sistemi teklif ediliyor. Milletimizin yönetim şekli yine Cumhuriyet olarak kalacaktır. Bunu rejim değişikliğine taşımak isteyenler milletin aklını bulandırmak istiyorlar. Başkanlık sistemi ve Parlamenter sistem ise hükümet modelidir. Bunları birbirinden ayırt etmek gerekiyor" ifadesini kullandı.

DARALTILMIŞ BÖLGE SEÇİM SİSTEMİ UYGULANABİLİR

Şener, Başkanlık sisteminde Meclis seçimlerinde dar veya daraltılmış bölge sistemi uygulanabileceğini anlatarak şunları dedi:

"1980 yılında darbenin ardından yüzde 10 baraj uygulaması getirildi. Bu da her seçimde milyonlarca oyun meclis'te temsilini engelliyor. Daraltılmış bölge seçiminde Türkiye seçilecek milletvekili sayısına göre Seçim bölgelerine ayrılacak ve milletin en çok istediği adaylardan biri seçilecek. Bunun avantajı seçmen ile seçilen arasında ciddi bir bağ kurulacak. Yani parti liderine hesap vermek yerine direk kendisini seçen halka hizmet edip, hesap verecek."

SON 2 ANAYASA HEP DARBELER SONUCU YAPILDI

1961 ve 1982 Anayasa'ları darbeler sonucu hazırlandığını söyleyen Şener, "1961 Anayasasında yürütme bastırılmış, yasama ve yargı öne çıkartılmıştır. 1982'de yapılan anayasada ise yürütme öne çıkarılmıştır. Cumhurbaşkanında bulunan yetkiler Dünya üzerinde hiçbir ülkenin başkanında olmayan yetkilerdir. Cumhurbaşkanı hiçbir şeyden dolayı yargılanamaz. Halbuki muhalefetin Başkanlık sistemini talep etmesi lazım. Başkanlık sistemi ile bu kadar yetkisi de olamayacak. Başkanlık sistemi ile halka hesap verecek ve yaptıklarından sorumlu olacak. Zimmi olarak Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ile Başkanlık sistemine geçildi"değerlendirmesini yaptı.

HERKESİN MUTLU OLACAĞI BİR ANAYASA ŞART

Meclisni ortaklaşa bir anayasa yapması gerektiği üzerinde duran Şener şunları dedi: "Türkiye'de mevzuatıyla, icraatıyla milletimizin önünden giden bir devletin olması gerekiyor. Bugün ki anayasa milletimize dar geliyor. Milletimize uygun, barış ve kardeşlik içinde, birlik ve beraberlik içinde yaşatacak herkesin gönül rahatlığıyla ben bu ülkenin vatandaşıyım diyebileceği, bu hukuka, anayasaya tabii olmaktan onur ve şeref duyacağı bir anayasa yapalım. Bir dikta yok ki ortaklaşa bir anayasa yapalım deniyor. Milletten siyasi denetimi kaçırmaktan beslenen sınıflar, Türkiye'de böyle meşru bir değişime karşı çıkıyorlar. Anayasa uyum komisyonundan kaçma bunu gösteriyor."

DÜNYA'NIN EN GÜÇLÜ ÜLKELERİ BAŞKANLIK İLE YÖNETİLİYOR

Dünya'da en güçlü ülkelerin başkanlık ile yönetildiğini belirten Şener şunları kaydetti: "Dünya Bankası'nın Gayri safi yurt içi hasıla ile yaptığı sıralamaya göre ilk 10 Ülke'den 4'ü Başkanlık veya Yarı Başkanlık ile yönetiliyor. Bu ülkeler ise ABD, Rusya, Fransa, Brezilya. G 20 ülkelerinden ise ABD, Arjantin, Brezilya, Endonezya, G. Kore, Meksika, Fransa, Rusya başkanlık sistemi ile yönetiliyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim