• BIST 9645.02
  • Altın 2417.671
  • Dolar 32.5828
  • Euro 34.8268
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C

'Cumhurbaşkanı olursam Türkiye’yi örnek alacağım'

Afganistan Cumhurbaşkanı Adayı Qutbuddin Hilal: 'Cumhurbaşkanı olursam Türkiye’yi örnek alacağım' dedi.
Afganistan’da 5 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Cumhurbaşkanlığı’na aday olan Qutbuddin Hilal İHA’ya önemli açıklamalarda bulundu.
Daha önce Hizbi İslami partisinde 2 kez başbakan yardımcılığı yapmış olan Qutbuddin Hilal Afganistanda Nisan ayında yapılacak olan seçimlere katılan 11 adaydan birisi. Seçimin Afganistan için tarihi bir önem taşıdığını belirten Hilal, Afganistan’da pozitif bir değişim ve yönetimin devredilmesi için seçimden başka bir yolun olmadığını dile getirdi. Aksi halde Afganistan’da içinden çıkılması zor olan sorunların çözüme ulaşmayacağını kaydeden Hilal ülkede istikrarsızlığın devam edeceğini dile getirdi.
 
2009 yılındaki seçimlerde Afganistan Seçim Komisyonunda ve Seçim Şikayet Komisyonunda yabancıların olduğunu bu yüzden seçime müdahale edilmeye çalışıldığını dile getiren Hilal, “ Artık hem seçim komisyonu hem de seçim şikayet komisyonu tamamen Afganların elinde bu yüzden müdahalenin olma olasılığı 2009 yılına göre daha düşük” dedi. Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de geçtiğimiz aylarda 2009 yılındaki seçime ABD müdahale ettiğini ama başarılı olmadığını dile getirmişti. Karzai ayrıca ABD ile imzalanması planlanan Stratejik Güvenlik Antlaşmasını seçimden önce imzalamayacağını dile getirmiş ve ABD’nin Nisan ayında yapılacak olan seçime müdahale etmemesini istemişti.
Afganistan’ın geleceği ile ilgili endişelerini dile getiren Hilal, “ ABD ile Stratejik Güvenlik antlaşması imzalansa ve seçimler şeffaf şekilde gerçekleşse de Afganistan’da istikrarsızlık ve güvenlik sorunları devam edecektir. Çünkü Taliban seçime katılmayacağını açıkladı ve Taliban toplumun azımsanmayacak bir kısmını temsil ediyor” şeklinde konuştu. Afganistan’da barışın yolunun müzakereden geçtiğini dile getiren Hilal hem Afgan hükümetinin hem de ABD’nin Taliban’la dürüstçe müzakere masasına oturmasını ve bir mutabakata varılmasının Afganistan’ın geleceği açısından hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi.
 
Türkiye’den ve Türk tarihinden de övgüyle bahseden Hilal, “ Eğer ben Cumhurbaşkanı seçilirsem Türkiye’nin yönetim şekli ve ekonomisi benim için örnek olacak ve Türkiye’den yönetim, ekonomik alanlarında uzman kişileri ülkemize davet edeceğiz. Bizim Türkiye’nin işbirliğine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim