• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hizmete Açacağı 99 Hes’ten 4’ü Tokat’ta

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hizmete Açacağı 99 Hes’ten 4’ü Tokat’ta
Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacağı ve toplam yatırım bedeli 10 milyar lira olan 99 HES'ten 4 adeti ise Tokat'ta bulunduğu bildirildi.

Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacağı ve toplam yatırım bedeli 10 milyar lira olan 99 HES'ten 4 adeti ise Tokat'ta bulunduğu bildirildi.

Türkiye genelinde özel sektör tarafından yapımı tamamlanan 99 adet hidroelektrik santral (HES) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara'da gerçekleştirilecek toplu açılış merasimi ile hizmete alınacak. Büyüyen ve gelişen bir Türkiye olarak her geçen gün enerjiye olan ihtiyacın arttığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Artan bu enerji ihtiyacını karşılamak için 26 Haziran 2003 tarihinde Su Kullanım Hakkı Anlaşması ile üretimi özel sektöre açtık. Böylece kamunun ve özel sektörün gücünü birleştirerek HES'lerden elektrik enerjisi üretiminde büyük bir ivme yakaladık" dedi.

Son 13 yılda özel sektör tarafından 422 adet HES'in işletmeye alındığını belirten Bakan Eroğlu "Bu tesislerle yılda 13.000 MW kurulu güç ile 40 milyar kiloWatt.saat'lik üretim kapasitesine eriştik. HES projelerinin özel sektöre açılmasıyla devletin sırtından takriben 60 milyar dolarlık yatırım yükünü kaldırdık" diye konuştu.

HES PROJELERİNİN MİLLİ EKONOMİYE KATKISI YAKLAŞIK 1,1 MİLYAR LİRA

Bu çerçevede 14 Ocak 2016 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilecek toplu açılış merasimi ile yapımı tamamlanan 99 adet HES projesinin hizmete alınacağını vurgulayan Bakan Eroğlu "Artık eski Türkiye yok tamamlanan tesisler toplu olarak hizmete alınıyor. Eski Türkiye'de böyle açılışları hayal bile etmek mümkün değildi. Tamamlanan bu 99 dev projeyi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın uğurlu elleriyle halkımızın hizmetine sunacağız. Hizmete alınacak HES projeleri toplam 2.200 MW kurulu gücünde ve bu tesislerle yılda 7,4 milyar kilowattsaat enerji üretimi gerçekleştirilecek. Bu tesislerin milli ekonomiye katkısı ise yıllık yaklaşık 1,1 milyar lirayı bulacak" ifadelerini kullandı.

"HES'LER YENİLENEBİLİR ÇEVRE DOSTU BİR ENERJİ KAYNAĞIDIR"

HES'lerden üretilen enerjinin yenilenebilir ve çevreye zarar vermeyen bir enerji üretim şekli olduğunun altını çizen Bakan Eroğlu "Bazı çevreler HES'lerin tabiata ve çevreye zararlı olduğunu söylüyorlar. Kesinlikle böyle bir durum yok. Bütün Dünya HES'lerin çevreci olduğunu kabul ediyor. Amerika ve Avrupa hidroelektrik potansiyelinin yüzde 80-90'ını devreye almış durumda. Bizimde özellikle son günlerde doğalgaz üreticileri ülkeler ile yaşadığımız krizler göz önünde bulundurulursa bu potansiyeli devreye sokmamız gerektiği bir kez daha anlaşılıyor. Enerjide dışa bağımlı bir ülke olmamız dolayısıyla HES'lerin yapılması ülkemiz menfaati açısından bir zarurettir. HES'ler yenilenebilir çevre dostu bir enerji kaynağıdır" değerlendirmesinde bulundu.

"ÜLKE EKONOMİSİNE TOKAT DA BÜYÜK KATKI VERECEK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafında hizmete alınacak çevre dostu projeler arasında Tokat'ta özel sektör tarafından yapımı tamamlanan projelerin de olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu "Ülke ekonomisine Tokat da büyük katkı verecek. Tokat'ta yapımı tamamlanan 4 adet HES'in de açılışını diğer projelerle birlikte Sayın Cumhurbaşkanımız yapacak" dedi.

TOKAT'TA Kİ TESİSLERİN TOPLAM YATIRIM BEDELİ 600 MİLYON TL

Tokat'ta hizmete alınacak 4 projenin toplam yatırım bedelinin 600 milyon lira olduğunu söyleyen Prof. Dr. Eroğlu "Açılışı yapılacak Tepekışla Barajı (Erbaa) HES projesinin toplam kurulu gücü 70 MW ve bu tesisten yıllık 241,1 milyon kilowattsaat enerji üretilecek. Ayrıca açılış kapsamında Tokat'ta tesis edilen Onur Regülatör ve HES, Suçatı 1 Regülatör ve HES ile Çilehane Regülatör ve HES'te hizmete alınacak. Sadece Tokat'ta hizmete alınacak tesisler ile ülke ekonomisine yılda yaklaşık 49 milyon 200 lira katkı sağlanacak" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hizmete Açacağı 99 Hes’ten 4’ü Tokat’ta

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hizmete Açacağı 99 Hes’ten 4’ü Tokat’ta

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim