• BIST 8992.5
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Müslüman Ülkelere Kosova Tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Müslüman Ülkelere Kosova Tepkisi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kosova'nın devlet olarak tanınmasıyla ilgili diplomatik adımların derhal atılması gerektiğini belirterek, "Kosova'yı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kosova'nın devlet olarak tanınmasıyla ilgili diplomatik adımların derhal atılması gerektiğini belirterek, "Kosova'yı devlet olarak hala tanımayan İslam ülkelerinin olması beni üzüyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi kapsamında İİT Genel Sekreteri İyad Emin Medeni'yle birlikte İstanbul Kongre Merkezi'nde ortak basın toplantısı yaptı. Toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ortak basın toplantısında Müslümanların sıkıntılarına ve zirvede alınan kararlara değindi.

" KADIN YAPILANMASI KONUSUNDA DA ADIM ATALIM"

Erdoğan, kadın noktasına teşkilatlanma olmadığını belirterek, " Bir de kadın noktasında teşkilatlanma yok. Bu teklifi görüştüğüm liderlerle de paylaştım. Bir kadın yapılanması konusunda da adım atalım. Bir de kadın kolları olsun. Müslüman kadınlar kendi sorunlarını uluslararası bir çok toplantılarda ortaya koysunlar. Kadın yaklaşımını onlar bizzat ortaya koysun. Bunu bırakalım bizzat kadınlar kendileri yaptın. Liderler bu konuda olumlu beyanlarda bulundular. Kadın kolları diye teşkilatın bünyesinde böyle bir birim olmasını önemsiyorum" dedi.

"MERKEZİ İSTANBUL OLAN BİR TAHKİM MERKEZİ KURULMALI"

Burada açıklama yapan Erdoğan, "Kızılaylarımızın ortak bir çatı etrafında buluşarak, dünyanın en etkili yardım kuruluşu haline dönüşmesi gerektiği görüşümüzü ifade ettik. Şu anda 56 İslam ülkesinin olduğu İİT'nin ortak bir Kızılayı yok. Her ülkenin kendine has Kızılay veya farklı isimler altında bu tür kuruluşları var. Ama diyorum ki niçin böyle bir yardım kuruluşunu İİT ortak bir kuruluş haline getirmesin. Bu ortak kuruluş haline gelirse inanıyorum ki herhangi bir İslam veya gayrimüslim hangi ülkede olursa olsun elini uzattığı zaman çok daha güçlü uzatacaktır, yardım eli oralara daha güçlü gidecektir diye düşünüyorum. Zirve sırasında üye ülkelere sunduğumuz bir diğer hususta, merkezi İstanbul olan bir tahkim merkezi kurulmasıdır. Tüm bunların hayata geçirilmesi yönünde tüm adımların suratle atılacağını belirtmek isterim. Avrupa Kıtası'nda yaşayan Müslümanlar için "Avrupa Müslüman Grubu" teşkilat bünyesinde yer almalı."diye konuştu.

"KOSOVA'YI DEVLET OLARAK HALA TANIMAYAN İSLAM ÜLKELERİNİN OLMASI BENİ ÜZÜYOR"

Karadağ sorunuyla ilgili de konuşan Erdoğan, "Azerbaycanlı kardeşlerimizin, uzun yıllardır Ermeni işgalinde bulunan ve yaklaşık 25 yıldır, Birleşmiş Milletler'in (BM) Azerbaycanlı kardeşlerimizin lehinde vermiş olduğu karara rağmen, kurulan Minsk üçlüsüyle, Amerika, Rusya, Fransa, 25 yıldır çözüme kavuşturulamayan Karabağ meselesini ki Karabağ'da verdikleri mücadeleyi desteklediğimizi tekraren ifade ediyorum ama bu Minsk üçlüsünün bunu sonuçlandırmamasını ben anlayamıyorum. Diplomatik adımlar derhal atılmalı. Kosova'yı devlet olarak hala tanımayan İslam ülkelerinin olması beni üzüyor" şeklinde konuştu.

"MÜSLÜMANLARIN MESELESİNİ MÜSLÜMANLARIN ÇÖZMESİ LAZIM"

"Müslümanların meselesini Müslümanların çözmesi lazım" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Müslümanların meselesini niçin Müslüman olmayanlara havale ediyoruz ki? Müslümanların meselesini Müslümanların çözmesi lazım. İslam ülkelerinde olanlara dikkat edin. Birliğe, beraberliğe, barışa, sonuca ulaşan hiçbir ülke yok. Yapılan ne biliyor musunuz? O ülkede petrol var mı, var. Zenginlikler var mı, var. Onun üzerine gidilmektedir. Görüyorsunuz Irak'ı, Libya'yı. Libya'daki olayların olduğu dönemlerde gelişmiş ülkelerin banklarında olan para 170 milyar dolardır. Kalan paranın 30-40 bin dolar olduğunu öğrendim. Zaten istediğin zamanda o parayı çekme imkanına sahip değilsin. Afrika'da da aynı sıkıntılar var" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Müslüman Ülkelere Kosova Tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Müslüman Ülkelere Kosova Tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Müslüman Ülkelere Kosova Tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Müslüman Ülkelere Kosova Tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Müslüman Ülkelere Kosova Tepkisi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim