• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan AYM’ye ’Gerekçeli Karar’ Yanıtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan AYM’ye ’Gerekçeli Karar’ Yanıtı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül'e ilişkin gerekçeli kararı konusunda, "Anayasa Mahkemesi, bu olayda kendilerini...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül'e ilişkin gerekçeli kararı konusunda, "Anayasa Mahkemesi, bu olayda kendilerini birincil mahkemenin yerine koymuştur. Yargıtay gibi bu noktada inceleme yapması doğru değildir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye iki günlük ziyaret gerçekleştiren Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Açıklamaların ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhakı ve Kırım'da üs oluşturmasına yönelik soru üzerine, "Kırım'ın işgalinden sonra Rusya'nın Kırım'da oluşturmakta olduğu üs konusu, işgalden hemen sonra başladı ve bu süreç de acımasız bir şekilde devam etti, devam ediyor. Hatta bölgedeki tersaneler de şu anda işgal edilmiş durumda. Bunlar sıradan olaylar değil. Kendileriyle bunları konuştuğumuz zamanlarda verilen cevaplar çok daha farklıydı. Tabi siyasetleri dürüstlük üzerine kurulu olmayınca bunları konuşmak çok çok rahat oluyor" yanıtını verdi.

"Suriye'ye girişleri ve Suriye'de zaten daha önce Tartus'ta bir deniz üssü vardı, Suriye'ye girdikten sonra Lazkiye'nin kuzeyinde de hava üssünü kurdular" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şu anda Lazkiye'deki hava üssünde 50 civarında uçakları var. Hatta şu anda en ileri teknolojide olan uçakları da yine bu üste bulunuyor. Rus yetkililere bunu sorduğunuz zaman, Esed kendilerini oraya davet etmiş, bunu söylüyor. Siz her davet edildiğiniz yere girmek zorunda mısınız? 500 bine yakın insanı öldüren, bir devlet terörü estiren kişi var, siz onun davetine uyuyorsunuz. Böyle bir yanlış olamaz. Tüm uluslararası camia, Rusya'nın Suriye'deki yaklaşımını çok farklı bir şekilde ele alıp gereğini yapmalıdır. Gücünü nereden alıyor; bir, silahtan, iki, "Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesiyim" diyor. "Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Rusya hakkında karar vermesi mümkün mü? Olay bu kadar basit."

AYM'NİN DÜNDAR VE GÜL'E İLİŞKİN GEREKÇELİ KARARI

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'e ilişkin gerekçeli kararının açıklandığı hatırlatılarak, "Gerekçeli karara yorumunuz ne olur?" sorusu üzerine Erdoğan, "Ben tabi bu gerekçeli kararı malum bugün misafirlerim sebebiyle okumuş değilim ancak 33 sayfalık bir gerekçeli karar açıklamış olduklarını duydum. Herhalde gerekçeyi izahta zorlandılar. Ben Anayasanın 104. maddesinin bana yüklemiş olduğu sorumluluğun gereğini yerine getirmekteyim. Anayasayı gözetmek benim de şüphesiz asli görevlerimden bir tanesidir. Bu çerçevede ben görüşlerimi açıkladım ama tekrar ediyorum, Anayasa Mahkemesi bireysel başvurularda yargı yolunun tüketilmesini beklemek durumundadır. Yerindelik denetimi yapamaz, yapmamalıdır. Anayasa Mahkemesi bu olayda kendilerini birincil mahkemenin yerine koymuştur. Yargıtay gibi de bir bu noktada inceleme yapması doğru değildir" karşılığını verdi.

TÜRKİYE-AB ZİRVESİ

"Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'ni ve ardından ortaya çıkan teklifleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Erdoğan, "Öncelikle bildiğiniz gibi bu verilecek destek Türkiye Cumhuriyeti Devleti bütçesine verilecek destek değildir. Verilecek destek sadece mültecilere yapılacak yatırımlara ve onlara yapılacak harcamalara aittir. Şu ana kadar yapılan yatırım 10 milyar doları bulmuştur. Buna yönelik de değil çünkü buna yönelik olsa Avrupa Birliği yeni projeler istemez. Ve proje üzerinden yardımdan bahsediliyor. Yapmış olduğumuz yatırımlar üzerinden verilecekse bu yardım AB elemanlarını görevlendirir, bizde 22 kadar kamp var, gelirler kampları görürler, gezerler, oralarda ne, nedir, ne gibi yatırımlar yapılmış görürler, kararlarını verirler ve ona göre de yardımı gönderirler. Eğitime yapılan destek ortada, sağlık da yapılan yatırım, harcama ortada, altyapı, üstyapı yatırımlarıyla ilgili harcama ortada. İş bilen adamlarını gönderirlerse zaten rakam ortaya çıkacaktır. Ama dert o değil, dert bundan sonra ne yapılacak ne harcanacak, ona göre mali destek vereceklerini söylüyorlar. 4 ay geçti henüz bir şey yok. Bu yıl için de 3 milyar Euro'nun geleceğinden bahsediliyor. Bakalım kalan 8 ay içerisinde gerçekten bu para gelecek mi? Onun için de ben Cumhurbaşkanı olarak gücenmesinler ama çok açık, net bir şey söylüyorum, bu yardımı, desteği görmeden "Destek geldi" demem" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan AYM’ye ’Gerekçeli Karar’ Yanıtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan AYM’ye ’Gerekçeli Karar’ Yanıtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan AYM’ye ’Gerekçeli Karar’ Yanıtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan AYM’ye ’Gerekçeli Karar’ Yanıtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan AYM’ye ’Gerekçeli Karar’ Yanıtı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim