• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yerli patent başvuru sayısı yüzde 23 arttı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yerli patent başvuru sayısı yüzde 23 arttı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli patent başvuru sayısının 2016'nın ilk 3 ayında yüzde 23 oranında arttığını belirterek, "Bu yarışı rekabet halinde olduğumuz ülkelere göre pek çok dezavantajla sürdürüyoruz ama başaracağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2015'te yerli patent başvuru sayısının bir önceki yıla göre yüzde 13, 2016'nın ilk 3 ayında ise yüzde 23 oranında arttığını belirterek, "Diğer ülkelerin yüzde 1, 2 oranındaki artışları, hatta küçük azalmaları bile yeterli gördüğü bir ortamda, Türkiye olarak elde ettiğimiz bu başarı bizi umutlandırıyor ama asla tatmin etmiyor. Bu yarışı rekabet halinde olduğumuz ülkelere göre pek çok dezavantajla sürdürüyoruz ama başaracağız." dedi.

Erdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türk Patent Enstitüsünce JW Marriot Otel'de düzenlenen 5. Türk Patent Ödülleri Töreni'ne katıldı. 

Türkiye'nin sınai mülkiyet alanında son 13 yılda büyük mesafe katettiğine dikkati çeken Erdoğan, şu bilgileri paylaştı:

"Geride bıraktığımız 2015 yılında Türkiye, 5 bin 500'ü aşkın başvuruyla yerli patent başvuru sayısını bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında arttırdı. 2016 yılının ocak, şubat ve mart aylarında yerli patent başvuru sayımız bu defa yüzde 23 oranında artış gösterdi. Uluslararası verilere baktığımızda 2014 yılında ülke olarak 853 uluslararası patent başvurusu yaptık. 2015 yılında ise bu sayı yüzde 18 artışla bin barajını aştı. Diğer ülkelerin yüzde 1, 2 oranındaki artışları, hatta küçük azalmaları bile yeterli gördüğü bir ortamda, Türkiye olarak elde ettiğimiz bu başarı bizi umutlandırıyor, ama asla tatmin etmiyor. Zira biz ülke olarak pek çok alanda olduğu gibi sınai mülkiyet alanında küresel yarışa geç başladık. Bu yarışı rekabet halinde olduğumuz ülkelere göre pek çok dezavantajla sürdürüyoruz ama başaracağız. Hamdolsun son 13 yılda iyi bir atakla pek çok ülkeyi geride bıraktık. Bu dönemde patent başvuru sayımızın 13 katına, patent tescil sayımızın 23 katına çıkması, aldığımız mesafenin büyüklüğünü gösteriyor. 2015 yılında 40 bini aşkın tasarım başvurusuyla Türkiye en fazla tasarım başvurusu yapılan ülkeler sıralamasında Avrupa'da ikinci, dünyada ise dördüncü sırada yer alıyor."

"Yeni Türkiye yolunda kararlılıkla yürüyoruz"
Erdoğan, 2011'den bu yana Avrupa'da en fazla marka başvurusunun yapıldığı ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. 

Geçen yıl 110 bin marka başvurusuyla aynı başarının devam ettiğini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu veriler Türk insanının kendi markasını oluşturma arzusunu ve girişimci ruhunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. Bu azmin önünde hiçbir gücün durması mümkün değildir. Yeter ki önünü açalım ve desteklerimizi verelim. Sadece sınai mülkiyet verilerine bakarak dahi kabını sığmayan bir Türkiye'yi görebilirsiniz. Büyüyen, gelişen ve sağlam adımlarla ilerleyen Türkiye gerçeğini artık tüm dünya görüyor. Açıkçası özellikle son 3 yıldır yaşadığımız sorunların bu durumdan bağımsız olmadığını düşünüyorum. Bunun altını özellikle çiziyorum, eğer ülkemizin üzerinde bazı oyunlar oynanıyorsa bilesiniz ki bu oyunların arkasında işte bu sıçrama var. Her kim ki Gezi olaylarının, 17-25 Aralık darbe girişiminin, son terör eylemlerinin hatta bölgemizdeki gelişmelerin bu durumla hiçbir ilişkisi olmadığını söylerse onun idrakinden şüphe ederim. Ama şu gerçeğin de görülmesi lazım, Türkiye artık eski Türkiye değil. Ayağına her çelme takıldığında yere kapaklanan, küçük manipülasyonlarla krizlere sokulan, istikrarı pamuk ipliğine bağlı Türkiye artık yok. Yeni Türkiye yolunda kararlılıkla yürüyoruz. Allah'ın izniyle 2023 hedeflerimize mutlaka ama mutlaka ulaşacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim