• BIST 9094.18
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi'nde konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi'nde konuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi'nin kapanış toplantısında konuştu: ''Çevremizde artık yönetilemez hale gelmiş ülkeler ortaya çıktı. Suriye bu konuda en fazla öne çıkan yerdir.''

G20 Zirvesi kapanış toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Antalya Zirvesi'nin belki de en önemli sonuçlarından biri, dünya ekonomisinin ve nüfusunun çok büyük bir bölümünü temsil eden G20 ülkelerinin terörizmle mücadele konusunda güçlü bir duruş ortaya koymuş olmalarıdır'' dedi.

Erdoğan, özetle şunları söyledi:

''1 Aralık 2014 tarihinde Avustralya'da devraldığımız G20 Dönem Başkanlığımzıı dün ve bugün gerçekleştirdiğimi liderler zirvesiyle birlikte başarıyla tamamlamış oluyoruz. 2016 yılı için G20 Dönem Başkanlığını Çin Halk Cumhuriyeti'ne devrediyoruz. Zirve toplantımız öncesinde Cuma gecesi Paris'te yaşanan terör saldırıları liderler olarak hepimizi derinden üzdü. Paris saldırıları şiddetle kınadığımı ifade ediyorum. Ortak bildiri kararlı duruşumuz için önemli.

Terörün, dini, milliyeti, ırkı, bölgesi yoktur. Terörizmi herhangi bir dinle alakalı göstermek insanlara hakarettir. Terörizmi herhangi bir dinle ilişkili hale getirmek son derece yanlış olduğu gibi böyle bir tavır, o dinin mensuplarına yapılacak en büyük hakarettir, en büyük saygısızlıktır. Zira bütün dinler için hayat hakkı kutsaldır.

 

''ESED BU ŞANSINI ÇOKTAN KAYBETMİŞTİR''

Çevremizde artık yönetilemez hale gelmiş ülkeler ortaya çıktı. Suriye bu konuda en fazla öne çıkan yerdir. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması, terörden arındırılması ve çoğulcu, demokratik, meşru bir siyasi yapıya kavuşması bu sürecin ana hedefleridir. Kendi halkını katleden Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yoktur, olamaz. Esed bu şansını çoktan kaybetmiştir.

Suriye'de, ülkede yaşayan herkesin kabul edebileceği bir çözüm üzerinde uzlaşılmadan, göçmenler ve terörizm başta olmak üzere bölge kaynaklı bu sorunların üstesinden gelinemez. Uluslararası toplumun, bu konuda artık etkin bir işbirliği, külfet paylaşımı ve samimi bir dayanışma içerinde hareket etmesi gerekiyor.

Terör olayları ile mülteciler arasında ilişki kurulmasını, insani sorumluluklardan kaçma gayreti olarak görüyoruz. Hem terörizmle mücadeleyi hem de mülteci krizine çözüm bulma çabalarını birlikte yürütmeliyiz. Bir defa mülteci olayı ile terör olayını birbirine asla karıştırmamak gerekir. Bu insani krizle mücadelede, samimi bir dayanışma ortaya koymalıyız.

''G20 BİR ZENGİNLER KULÜBÜ DEĞİLDİR''

G20 bir zenginler kulübü değildir. Dünyanın önde gelen gelişmiş ve yükselen ekonomilerinin temsilcileri olarak düşük gelirli ülkelerin halinden de anlıyoruz. Bu sene gıda güvenliğini de gündeme aldık. İklim değişikliği de ayrıntılı görüşüldü.

Son yıllarda yaşadığımız önemli sıkıntılardan biri de yatırımlardaki durgunluktur. Zirve toplantısında büyüme hedefimize ulaşabilmek için yatırımların canlandırılması gerektiği konusunda görüş birliği içinde olduğumuzu memnuniyetle gördüm. Bu çerçevede G20 ülkeleri, somut ve kapsamlı yatırım stratejileri hazırladılar. Bu stratejileri, yatırım ortamının iyileştirilmesi, kaliteli altyapı yatırımlarının kolaylaştırılması ve KOBİ'ler, alt yapı yatırımları için uzun vadeli finansman imkanlarının desteklenmesi hususları üzerinde odaklanıyor. Bu yatırım stratejilerinin hayata geçirilmesinin 2018 sonuna kadar küresel düzeyde yatırım miktarını 4,4 trilyon dolar civarında artıracağı hesap ediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde faiz oranlarının artırılmasının küresel ekonomiye etkileri üzerinde durduk. Bu durumun özellikle gelişmekte olan ülkelere muhtemel yansımalarının ve finansal piyasalardaki sonuçlarının dikkatle izlenmesi gerektiğinin altını da çizdik. Liderler olarak yapısal reformların, makro ekonomik politikalarla desteklenmesi gerekliliğini vurguladık. Bu kapsamda gelişmiş ülke merkez bankalarının ekonomiye olan desteklerinin devam etmesinin önemi üzerinde değerlendirme yaptık. Aynı şekilde kamu maliyesi politikalarının uzun vadeli istikrarı zedelemeyecek şekilde büyüme ve istihdamı destekleyici olmasına gayret edilmesi gerektiğini not ettik."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim