• BIST 9136.05
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.3675
  • Euro 34.9483
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: EXPO 2016'yı milli bir proje olarak gördük

Cumhurbaşkanı Erdoğan: EXPO 2016'yı milli bir proje olarak gördük
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "EXPO 2016 Antalya'nın hazırlıklarını büyük bir itina ve hassasiyetle yürüttük. Başından beri bu projeyi milli bir proje olarak gördük, çalışmaları bu anlayışla gerçekleştirdik." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EXPO Kongre Merkezi'nde düzenlenen EXPO 2016 Antalya'nın açılış törenine katıldı. 

EXPO 2016 Antalya Uluslararası Bahçecilik Sergisi'nin bölge ve katılımcı ülkeler için hayırlı olması temennisinde bulunan Erdoğan, serginin uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği ve Uluslararası Sergiler Bürosu’yla ortak düzenlediğini anımsatarak, her iki örgüte de katkıları ve gösterdikleri iş birliği için teşekkürlerini iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "EXPO 2016 Antalya’nın hazırlıklarını büyük bir itina ve hassasiyetle yürüttük. Başından beri bu projeyi milli bir proje olarak gördük, çalışmaları bu anlayışla gerçekleştirdik. Açılışını yaptığımız EXPO 2016 sadece Antalya’nın değil, tüm Türkiye’nin ortak iradesinin, kamu ve özel sektörümüzün iş birliğinin bir ürünüdür." diye konuştu.

"Hadrianus Kapısı'nı sembolize ediyor"
Sergi alanının sadece katılımcı ülkelerin bahçe kültürlerini tanıttığı bir park olmadığını, sergi alanındaki her unsurun çok özel anlamları bulunduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, EXPO Kulesi'nin Antalya'nın simgelerinden olan tarihi Hadrianus Kapısı'nı sembolize ettiğini bildirdi.

Erdoğan, Tarım ve Biyoçeşitlilik Müzesi'nin Türkiye'nin bu alandaki ilk müzesi olduğunu belirtirken, 6 bin 500 kişi kapasiteli kongre merkezinin de bir ilk olduğunu ve Türkiye’de bu büyüklükte bir kongre merkezi bulunmadığını ifade etti.

İki amfi tiyatronun Antalya'nın kültür ve eğlence dünyasına yeni bir zenginlik katacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, sergide bulunan alanların her birinin ziyaretçilerin farklı zevklerine hitap edecek, imkanlar sunduğunu kaydetti.

"Rekor kıracağına inanıyorum..."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "EXPO 2016 Antalya, 1990 yılında Osaka’da düzenlenen EXPO’dan sonra kendi alanında en yüksek katılımlı sergi olarak tarihe geçti, 53 ülke. Ziyaretçi sayısı bakımından da benzer bir rekorun kırılacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.

Antalya’nın bu EXPO 2016 ile başarıyla ev sahipliği yaptığı uluslararası etkinliklere bir yenisini daha eklediğine işaret eden Erdoğan, 5 ay önce yine Antalya'da dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin liderlerini ağırladıklarını anımsattı.

Antalya zirvesinin, G20'nin en başarılı toplantılarından biri olarak tarihe geçtiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Aynı şekilde geçtiğimiz hafta İstanbul'da düzenlediğimiz İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 13. Zirvesi de her açıdan başarıyla icra edildi. İnşallah bu süreci 22-23 Mayıs’ta düzenleyeceğimiz Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi'yle taçlandırmış olacağız." diye konuştu.

"23 Nisan çocuklara armağan edilmiş tek bayram"
EXPO 2016 Antalya'nın açılış tarihinin ülke ve özellikle de çocuklar bakımından çok özel bir günün arifesinde gerçekleştiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Yarın İstiklal Savaşımızı, milletimizin seçtiği meşru temsilcileri eliyle yürüten Büyük Millet Meclisimizin açılış tarihidir. Bizim için böylesine önemli bir gün olan 23 Nisan 1920 tarihi aynı zamanda dünyada çocuklara armağan edilmiş tek bayramdır. Bu vesileyle tüm dünya çocuklarının ve milletimizin 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı tebrik ediyorum."

"En önemli hareket merkezlerinden biri olacak"
EXPO 2016 Antalya süresince Türkiye'nin botanik zenginliğinin küresel çapta tanıtımının yanı sıra yapılacak akademik çalışmalar ve toplantılarla ülkelerin bu çerçevede ortak bir platformda buluşmasını hedeflediklerini belirten Erdoğan, şunları kaydetti: 

"Sergi süresince yapılacak çalışmalar sonunda bu alanda önemli bir ortak tavrı ifade eden Antalya Bildirgesini inşallah uluslararası topluma armağan edebiliriz. Ama burada bir gerçeği söyleyeceğim, bu olay 6 aylık bir süreç değil ve 6 aydan sonra süreklilik arz eden bir süreçtir. Dolayısıyla biz, EXPO 2016 Antalya'yı kalıcı kılan bir temeli atmış bulunuyoruz ve artık burası turizmin en önemli hareket merkezlerinden bir tanesi olacak. Kültürde de yine en önemli hareket merkezlerinden bir tanesi olacak. Tüm etkinliklerle bunu ortaya koyan bir merkez haline gelecek. Onun için beklentimiz inşallah burası milyonlarca kişiye ev sahipliği yapacak, ben buna inanıyorum."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim