• BIST 8908.35
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Azerbaycan'la yeni projeleri hayata geçireceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Azerbaycan'la yeni projeleri hayata geçireceğiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Azerbaycan ilişkileri ile ilgili, "Önümüzdeki dönemde yeni projeleri hayata geçireceğiz. Tabii bunlardan en önemlisi, ekonomik alanda yerli ve milli paraya geçiş olacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi Oturumuna katılan Erdoğan ve Aliyev, ardından iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine iştirak etti ve ortak basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan Erdoğan, sözlerine, "Bugün Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'i 7'inci Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantımız vesilesiyle Ankara'da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum." diyerek başladı.

Aliyev'in 11 Nisan günü yapılan ve büyük bir oy oranıyla kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ilk ziyaretini Türkiye'ye yaptığına dikkati çeken Erdoğan, bu ziyareti sebebiyle de Türk milleti adına şükranlarını ifade etti.

Erdoğan, öncelikle bu başarısından dolayı Aliyev'i tebrik ederek, "İnşallah aziz kardeşimizin vizyoner liderliği altında, can Azerbaycan inşallah gelişmeye, güçlenmeye, bölgesinin istikrar abidesi olarak parlamaya devam edecektir." dedi.

Türkiye olarak bu süreçte daima Azerbaycan ile el ele omuz omuza her alanda güçlenerek çalışmaya devam edeceklerini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hatırlayacağınız üzere ben de cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk yurt dışı ziyaretimi Azerbaycan'a yapmıştım. Bu durumun bir gelenek haline gelmiş olması, aramızdaki kardeşlik hukukunun en güzel örneğidir. İnşallah 24 Haziran'dan sonra da ilk yurt dışı ziyaretimi ben de Azerbaycan'a yapacağım." 

"Seçim öncesi bir müjdemiz olacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Aliyev ile samimi istişareler yaptıklarını vurgulayarak, önce ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdiklerini, bakanların yaptıkları birebir görüşmelerin kendilerine sunulduğunu anlattı.

Geçen yıl 6'ıncı Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi Oturumu'nun hemen öncesinde 30 Ekim 2017'de Bakü'de "Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı"nın açılışını gerçekleştirdiklerini anımsatan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dünyanın en önemli güzergahlarından birini oluşturan bu hattın, verimli bir biçimde kullanılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. İnşallah bu çalışmaları çok kısa sürede tamamlayacağız. Önümüzdeki dönemde aramızda yeni projeler var, bunları da hayata geçireceğiz. Bunlardan en önemlisi ekonomik alanda yerli ve milli paraya geçişimiz olacaktır.

Bunun yanında yine müşterek olarak atmayı hedeflediğimiz adımlar var ki, bunlar çok önemli. En büyük, tabi şu anda önümüzdeki proje malum, yakın zamanda Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) açılışını yapacağız. Bu açılış, inşallah haziran ayının başında gerçekleştirilecek ve bu seçim öncesi de gerek milletimize gerekse tüm dünyaya bizim bir müjdemiz olacaktır."

Erdoğan, Güney Gaz Koridoru Projesi'nin önemli bir parçası olan TANAP'ın, sadece Türkiye ile Azerbaycan arasında doğal gaz alışverişinde değil, aynı zamanda bütün Avrupa'nın enerji güvenliğine katkı yapacağına işaret etti.

"En önemli hedef, savunma sanayi"

İzmir Aliağa'da yapımı devam eden Star Rafinerisi inşaatının bittiğini açıklayan Erdoğan, açılışını Aliyev ile eylül ya da ekim ayı gibi yapacaklarını bildirdi.

Erdoğan, böylece Azerbaycan'ın Türkiye'nin bir numaralı yatırımcısı haline geleceğini ifade etti.

Ekonomik ve ticari ilişkilerin daha ileri taşınmasının öncelikli hedefleri olduğunu aktaran Erdoğan, şöyle dedi:

"Burada da en önemli hedef, savunma sanayinde inşallah birlikte atacağımız ve atmamız gereken adımlar olacaktır. Bugün önemli bir adım attık aslında. Tercihli Ticaret Anlaşması müzakerelerine ilişkin mutabakat zaptının imzalanmasından ciddi manada memnuniyet duyduğumu özellikle vurgulamak isterim. Kısa sürede inşallah anlaşmayı da addedeceğimize inanıyorum. 

İkili ilişkilerimizin yanı sıra Azerbaycan ile birlikte Gürcistan, Türkmenistan, İran ve Pakistan'da oluşturduğumuz güçlü iş birliği mekanizmaları da son derece önemlidir. Bu mekanizmalar ülkelerimiz ve bölgemiz için yarar sağlayacak, projelerin geliştirilmesi ve yakından takip edilmesi bakımından büyük önem arz ediyor."

"İki devlet, tek millet' sloganı boş bir ifade değil"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Mayıs 2018 tarihinin Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin 1918 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin 100'üncü yıl dönümü olduğunu anımsattı.

Bu önemli yıl dönümü dolayısıyla bütün Azerbaycan halkını tebrik eden Erdoğan, "Aynı şekilde bu bağımsızlığın ilanında ve Azerbaycan'ın sınırlarının belirlenmesinde katkısı bulunan Kafkas İslam Ordusu da bundan tam 100 yıl önce hayata geçirilmişti. 2018 yılı boyunca Kafkas İslam Ordusu'nun kahraman şehitlerini de layıkıyla anmak için ülkelerimiz gerekli hazırlıkları yapıyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İki devlet, tek millet" sloganının boş bir ifade olmadığına dikkati çekerek, "Bu vesileyle Haydar babayı da rahmetle anıyorum. Bu ifadenin altında aziz şehitlerimizin kanlarıyla attıkları imza var. Çanakkale Destanı'nda, Bakü'nün kurtuluşunda işte bu kardeşlik ruhuna şahit oluyorsunuz." ifadesini kullandı. 

"Duruşumuz, kendini dünyaya göstermiştir"

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki iş birliği ve dayanışmanın bugün de aynı anlayışla devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, şu görüşlere yer verdi:

"Nerede? Bizim ortak duruşumuz Yukarı Karabağ'da da Afrin'de de kendini tüm dünyaya aynen göstermiştir. 15 Temmuz 2016 hain darbe girişimi sonrasında bize geçmiş olsun dileklerini ileten ve destek veren ilk liderlerden biri değerli kardeşim İlham Aliyev olmuştur. Azerbaycan yönetimi bugün de başta FETÖ olmak üzere terör örgütleriyle mücadelemizde bize en fazla destek veren ülke konumundadır.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Zeytin Dalı Operasyonu sırasında da gerek Azerbaycan hükümeti gerek Azerbaycan halkı hep bizimle oldu. Biz de Yukarı Karabağ sorununu başından beri kendi sorunumuz olarak gördük. Yukarı Karabağ sorununun, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığı ilkeleriyle ilgili Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde ivedilikle çözümü en büyük arzumuzdur. Bu konuda Azerbaycan'a verdiğimiz desteği bundan sonra da kararlılıkla sürdüreceğiz."

Erdoğan, askeri ve savunma sanayi alanlarındaki iş birliğini güçlendirme hususunda kararlı olduklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"7'inci Konsey Toplantısı hem aramızdaki bağların tahkim edilmesi hem de kritik kararların alınması bağlamında son derece faydalı olmuştur. Az önce imzalanan anlaşmalar bunun ispatıdır. Burada üzerinde mutabık kaldığımız bütün konuların takipçisi olacağız ve stratejik ilişkilerimizi daha da yukarılara taşımak için tüm imkanlarımızla çalışacağız." 

İki ülke arasında 6 anlaşma imzalandı.

Bu kapsamda, Türkiye ile Azerbaycan arasında Erdoğan ve Aliyev tarafından "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 7. Toplantısı Protokolü"ne imza konuldu.

Ayrıca "Çevre Koruma Alanında İşbirliği Anlaşmasının Uygulanmasına yönelik 2018-2019 Çalışma Programı", "Elektronik İmza Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası", "Tercihli Ticaret Anlaşması Müzakerelerine Dair Mutabakat Muhtırası", "Kültür Merkezlerinin Kurulması, Çalışma Mekanizması ve Faaliyetlerine Dair Anlaşma" ile "Personel Değişimine Dair Protokolü" imzalandı.

Basın toplantısında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim