• BIST 8718.11
  • Altın 2246.262
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.1881
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Karatepe: “Diyarbakır olmazsa Türkiye olmaz”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Karatepe: “Diyarbakır olmazsa Türkiye olmaz”
Diyarbakır'ın fethinin 1378. yıldönümü nedeniyle düzenlenen programa katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof.

Diyarbakır'ın fethinin 1378. yıldönümü nedeniyle düzenlenen programa katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Diyarbakır olmazsa Türkiye'nin olmayacağını ifade ederek, "Kapısı olmayanın nesi olacak. Türkiye olmazsa Allah korusun coğrafyamız olmaz. Diyarbakır olacak, güçlü Diyarbakır olacak" dedi.

Diyarbekir Kültür Platformu tarafından Diyarbakır'ın fethinin 1378. yıldönümü nedeniyle Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezinde bir program düzenlendi. Programa Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, İçişleri eski Bakanı Abdulkadir Aksu, İl Müftüsü Burhan İşleyen, Sur İşadamları ve Toptancıları Derneği (SİDER) Genel Başkanı Şükran Yılmaz, Diyarbekir Kültür Platformu Sözcüsü Abdulkadir Arslanoğlu, sivil toplum örgütlerini temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda bir konuşma yapan Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel önemine dikkat çekerek, "İnsanlığın birikimi işte buradadır diyebileceğiniz tek merkez Diyarbakır'dır. Başka yok. Şam'dan çıktıktan sonra İstanbul'a kadar olan bütün değerleri toplayın yine Diyarbakır etmez. O kadar ihtişamlı, o kadar kıymetli bir şehir" dedi.

"Diyarbakır yöneticiler tarafından yeterince kollanmamıştır"

Diyarbakır'ın ihtişamlı imajının son dönemde değiştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Karatepe, "Eğri oturup doğru konuşmak lazım. Maalesef bir de geldiğimiz bir dönem var. Bir de bakıyorsunuz bu imaj değişiyor. Ben bunu tek başına, çıkıp da kendi başlarına bu imajı bozacak davranışta bulunan insanların suçu olarak da görmüyorum. Biraz nefis muhasebesi yaparak bakmak lazım. Diyarbakır bizim kendi tarihimizin son dönemlerinde maalesef devlet tarafından, yöneticiler tarafından yeterince kollanmamıştır, yeterince gözetilmemiştir. Bölgeye tepeden bakılmıştır, bölge insanı aşağılanmıştır. Bölge insanlarının değerleri reddedilmiştir. Bu da kötülük yapmak isteyenlere zemin hazırlamıştır" diye konuştu.

"Bu bölgeye devletin yeniden gelmesi gerekiyor"

Buna bakarak devletin bunu telafi etmesi gerektiğini vurgulayan Karatepe, "Bu noktada belli adımların atıldığını görüyoruz. Bu yetmez. Özel bir durum gerekiyor. Türkiye'nin her tarafından farklı olarak Diyarbakır'dan başlayarak, bu bölgeye devletin yeniden gelmesi, meseleye uzaktan değil dürbünle değil, büyüteçle yakından bakıp çok detaylı bir şekilde ince ince bakması gerekiyor. Öyle kazmayla baltayla çalışmakla olmaz. Burada dantel işler gibi her bir ilmiğin ayrı ayrı buradan yeniden ilave edilmesi, o büyük halının, büyük desenin kopan parçalarını yeniden bir araya getirmek için bizim buradan başta devlet olarak sonra da birliğe bütünlüğe kardeşliğe inanan sivil toplum kuruluşlarının bu değeri korumak için mutlaka el ele vermemiz çalışmamız gerekiyor. Bölge istismara müsait hale gelmiş. Diyarbakır olmazsa Türkiye olmaz. İnanın olmaz. Kapısı olmayanın nesi olacak. Türkiye olmazsa Allah korusun coğrafyamız olmaz. Diyarbakır olacak, güçlü Diyarbakır olacak. Bütün yollarından Diyarbakır'a girdiğimizde barış içinde güvenlik içinde yaşadığımızı bileceğiz. Dışarıdan gelenler bu görüntüleri görmeyecek. En önemli durumun güvenlik olduğu görünüyor. Bir an önce bunun halledilmesi, bitirilmesi ve insanı normal hayatın dışına iten, normal hayatın dışında şeyler düşünmemize sebep olan özellikle dışarıdan gelen insanların ürpermesini sağlayan bu tür görüntülerin bir an önce bitirilmesi ve bütün kapılarından bu şehrin insanların gönül rahatlığıyla girmeleri gerekiyor" şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ile ilgili söylediği sözleri paylaşan Prof. Dr. Karatepe şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımızın Diyarbakır ile ilgili söylediği birkaç güzel şeyi paylaşacağım, Diyor ki; "Diyarbakır bizim kalbimizdir. Diyarbakır'ı bizden koparmak isteyenler kalbimiz sökmek istiyorlar. Diyarbakır Türkiye'nin mührüdür. Kaderimiz bu topraklarda beraberdir. Diyarbakır İstanbulsuz, İzmirsiz, Kayserisiz, Konyasız olamaz. Konya, Kayseri, İzmir de Diyarbakırsız öksüz kalır, olamaz. Kardeşi kardeşten ayırmaya da hiç kimsenin gücü yetmez."

Diyarbekir Kültür Platformu Sözcüsü Abdulkadir Arslanoğlu'nun yaptığı sunumun ardından program Grup Tillo'nun söylediği ilahilerle sona erdi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Karatepe: “Diyarbakır olmazsa Türkiye olmaz”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Karatepe: “Diyarbakır olmazsa Türkiye olmaz”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Karatepe: “Diyarbakır olmazsa Türkiye olmaz”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Karatepe: “Diyarbakır olmazsa Türkiye olmaz”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim