• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

"Çukurova’nın kayıpları İran ile telafi edilebilir"

"Çukurova’nın kayıpları İran ile telafi edilebilir"
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Şubesi Başkanı Armağan Öner, İran'a yönelik ambargonun kaldırılmasının, ekonomik sıkıntıdaki...

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Şubesi Başkanı Armağan Öner, İran'a yönelik ambargonun kaldırılmasının, ekonomik sıkıntıdaki Çukurova Bölgesi için tarihi fırsat olduğunu söyledi. Öner, "Özellikle liman şehri Mersin bu fırsatı çok iyi değerlendirmelidir." dedi.

Öner, yaptığı yazılı açıklamada, uzun yıllardan bu yana İran'a uygulanan uluslararası ambargonun kaldırılmasının, bölge için de büyük umut olduğunu ifade etti. Mersin ve Adana başta olmak üzere Çukurova Bölgesi'ndeki illerin komşu ülkelerdeki çatışmalar, artan terör olayları ve ekonomideki dalgalanmalar nedeniyle çok ciddi ekonomik kayıplar yaşadığına işaret eden Başkan Öner, "Bu anlamda İran pazarı bölgemiz için olağanüstü fırsatlar sunmaktadır" diye belirtti.

Ambargonun kalkmasıyla İran'ın, her türlü yatırıma, mal ve hizmet ithalat ihracatına açık hale geldiğini kaydeden Başkan Öner, açıklamasına şöyle devam etti: "Ambargolar ve yaptırımlar nedeniyle ekonomisi zarar gören İran, yeni dönemde dünya ekonomisine yön verecektir. İran pazarı, ambargonun kalkmasıyla birlikte başta Türkiye olmak üzere birçok ülke için olağanüstü fırsatlar sunmaktadır. Çukurova iş dünyası olarak bu fırsatı çok iyi değerlendirmek zorundayız. Yabancı yatırımcıların iştahını kabartan İran ekonomisi, Türk yatırımcılar için de "el sürülmemiş" bir pazardır. İran'da hemen her sektörde yatırıma, ticari işbirliğine ihtiyaç bulunmaktadır. Ülkenin 400 milyar dolarlık ekonomisinin yalnızca enerjiden ibaret olmadığını biliyoruz. Finansmandan otomotive, dayanıklı tüketim mallarından makine imalatına kadar hemen her sektörde yatırıma gereksinim duyan bir ülkedir. Dolayısıyla vakit kaybetmeden İran pazarında yer almamız kaçınılmazdır."

Mersin'in 2015 yılında gerçekleştirdiği 1 milyar 435 milyon dolarlık ihracatın, 17,5 milyon dolarlık kısmını İran'a yaptığını hatırlatan Öner şunları kaydetti: "2014 yılında İran'a 19,8 milyon dolar olan Mersin ihracatı, 2015 yılında 17.7 milyon dolara gerilemiştir. Mevcut koşullara rağmen ihracat miktarı yüksektir. Yine Mersin Serbest Bölge'nin en fazla ticaret yaptığı ülkelerden biri İran'dır. Ambargonun kalmasıyla birlikte Mersin, sahip olduğu avantajları kullanarak İran pazarına girmelidir. Türkiye'nin ikinci büyük limanı olan Mersin Limanı, geniş bir hinterlant'a sahiptir, yurdun iç kesimlerine güçlü kara yolu ve demir yolu ağları ile bağlıdır. Her ne kadar hava yolu ile ulaşım hızlı ve kolay olsa da ağır tonajlı ticari transferlerde Mersin Limanı'nın önemi daha da büyümektedir."

'EYLEM PLANI HAZIRLAMALIYIZ'

İran'ın yapacağı her yeni anlaşmanın Çukurova Bölgesi'nin geleceği için büyük önem taşıyacağına dikkat çeken Öner, "Tarım, sanayi ve turizm kenti olan Mersin ve çevresi, komşu ülke İran'daki bu pastadan payını almanın yollarını bulmalıdır. Bu konuda özellikle yerel yönetimlerimize ve kent ekonomisine yön veren sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düşmektedir. İlgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin zaman kaybetmeden bir araya gelmesi, İran pazarına dönük bir eylem planı hazırlaması gerekmektedir. TÜGİAD Çukurova Şubesi olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim