• BIST 9524.59
  • Altın 2505.405
  • Dolar 32.5618
  • Euro 34.6475
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

ÇÜ'de tasarlanan makine önce seri üretime geçti sonra ödül aldı

ÇÜ'de tasarlanan makine önce seri üretime geçti sonra ödül aldı
Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Selcen Özkan Hacıoğulları'nın Prof.

Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Selcen Özkan Hacıoğulları'nın Prof. Dr. Osman Babaarslan'ın danışmanlığında yürüttüğü "Laboratuvar Tipi Filament İplik Makinesinin Tasarımı, İmalatı ve Özgün Ürün Geliştirme Çalışmaları" konulu doktora tezi, Dr. Akın Çakmakçı 5. Tez Ödülleri'nde finale kaldı. Proje, sanayide uygulanmış akademik tez çalışmaları kapsamında plaket aldı.

Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Babaarslan danışmanlığında yürütülen ve TC Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından San-Tez Programı kapsamında desteklenen "Laboratuvar Tipi Filament İplik Makinesinin Tasarımı, İmalatı ve Özgün Ürün Geliştirme Çalışmaları" konulu Dr. Selcen Özkan Hacıoğulları'nın tez çalışması, 54 başvuru arasından ilk 20'ye kalarak finalist oldu. Yarışmaya Adana'dan 3 başvuru alındı. Hacıoğulları'nın tezi, sanayide uygulanmış tez konusu tekstil sektöründe önemli bir yere sahip. Özellikle son yıllarda, bu alanda yapılan Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları sayesinde tekstil ürünlerine çeşitli fonksiyonel özellikler (güç tutuşurluk, UV dayanımı, antimikrobiyellik vb.) kazandırılabiliyor. Gerçekleştirilen bu Ar-Ge çalışmaları ile ulaşılan başarılı sonuçlar da sanayide seri üretimlere dönüştürülerek, böylece katma değeri yüksek/ileri teknoloji tabanlı üretimler yapılabiliyor.

Çukurova Üniversitesi'ne finalist olarak dönen Dr. Selcen Özkan Hacıoğulları, 15 yıl sonra ilk kez Çukurova Üniversitesi'nden bir projenin bu alanda başarı sağladığını söyledi. Bu tip çalışmaları gerçekleştiren araştırmacılar için laboratuvar tipi makine ve test cihazı altyapılarının büyük önem taşıdığını ifade eden Dr. Hacıoğulları, "Doktora tez çalışmasının kavram geliştirme ve hazırlık aşamasında; ülkemizde laboratuvar ölçekli bir filament iplik çekim makinesinin imal edilmiyor olması büyük bir eksiklik olarak görüldü ve "Laboratuvar Tipi Filament İplik Makinesinin Tasarımı, İmalatı ve Özgün Ürün Geliştirme Çalışmaları" konulu tez çalışması hazırlandı. Doktora tez çalışması temel olarak iki aşamalıdır; birinci aşama laboratuvar tipi filament iplik üretim makinesinin tasarımı, geliştirilmesi ve imalatından, ikinci aşama ise üretilen makinede gerçekleştirilen ürün geliştirme çalışmalarından oluşuyor. Çalışmanın birinci aşaması kapsamında imal edilen laboratuvar tipi filament iplik üretim makinesinin ilk prototipi "Çukurova Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Filament İplik Üretim Laboratuvarı'na kuruldu. Çalışmanın ikinci aşamasında ise güç tutuşurluk ve UV koruma özelliği taşıyan katkı maddesi, cips formundaki polipropilen hammaddesine farklı oranlarda eklenerek sürekli filament iplikler üretildi. Daha sonra bu ürünlerin hem mekanik hem de özgün özellikleri incelendi. Çalışma sonunda, katkı maddesi miktarındaki artışın ipliklerin güç tutuşurluk ve UV koruma özelliğini geliştirdiği görüldü." dedi.

DAHA ÖNCE BENZERİ ÜRETİLMEDİ

Tasarım ve geliştirme çalışmalarının tamamen Çukurova Üniversitesi bünyesinde kendileri tarafından yapıldığını vurgulayan Dr. Selcen Özkan Hacıoğulları, tamamlanan makinenin ticarileştirildiğini söyledi. Makine üzerinde birçok Ar-Ge çalışması yapılarak seri üretimine başlandığını ifade eden Dr. Hacıoğulları, "Bu tez çalışması Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi'nin ilk SAN-TEZ Projesi olma özelliğini taşıyor. Tez çalışması süresince üniversite ve sanayi yapmakla yükümlü oldukları görev ve sorumlulukları planlı bir şekilde yerine getirdi. Bu tip bir makinenin ülkemizde daha önce bir benzeri üretilmemiştir. Bu açıdan da çalışma, bu konuda ilk olma başarısına ulaşmıştır." şeklinde konuştu.

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) belirli periyotlarla, üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmek ve üniversitelerde gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetlerinin ticarileşmesini teşvik etmek amacıyla, sanayide uygulanmış tezleri seçiyor. TTGV tez sahipleri, tez danışmanları ve tezin uygulandığı firmalara ödüller vererek, seçilmiş olan tezlerin başarı öykülerini de yayınlıyor.

Dr. Akın Çakmakcı Tez Ödülleri Programı'na Türkiye'deki üniversitelerinde tamamlanan ve ilgili fen veya sağlık bilimleri enstitülerince kabul edilen, yurt dışında tamamlanan Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği onaylanmış tüm yüksek lisans ve doktora tezleri başvuru yapabiliyor.

Cihan

ÇÜ'de tasarlanan makine önce seri üretime geçti sonra ödül aldı

ÇÜ'de tasarlanan makine önce seri üretime geçti sonra ödül aldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim