• BIST 9079.97
  • Altın 2321.837
  • Dolar 32.328
  • Euro 34.982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Çözüm sürecinde PKK'ya silah bırakma çağrısı

Çözüm sürecinde PKK'ya silah bırakma çağrısı
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 'Çözüm Süreci'ne ilişkin gelişmeleri değerlendirmek üzere Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde terör örgütü PKK'nın meclis temsilcisi HDP heyeti ile bir araya geldi.

Hükümet ile HDP arasında çözüm sürecinin gidişatıyla ilgili karşılıklı suçlamaların geldiği bir dönemde sürecin koordinatörü Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la bir araya gelen HDP'nin İmralı heyeti ve hükümet yetkilileri çözüm sürecine ilişkin olarak ortak bir basın toplantısı düzenledi. 

Bu sabah Dolmabahçe Başbakanlık ofisinde düzenlenen “Çözüm Süreci” toplantısına katılan HDP heyetinden Sırrı Süreyya Önder, diyalogun “resmi, ciddi ve sorumlu” bir aşamaya gelindiğini ifade ederek terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan’ın örgüte bahar aylarında silahsızlanma amacıyla olağanüstü kongreyi toplaması için yaptığı çağrıyı iletti. ''Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik mücadelenin yer alması için tarihi bir beyandır” diyen Önder, Öcalan’ın kongre sırasında görüşmede ele alınmasını istediği 10 maddeyi de sıraladı.

Basın toplantısında Önder ile birlikte yer alan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da önemli bir aşamaya gelindiğini belirterek, “Silahların bırakılmasına yönelik çalışmaların hız kazanmasına yönelik açıklamayı önemli görüyoruz” diye konuştu.

Çözüm sürecinin akıbetine ilişkin olarak gerçekleşen görüşme, hükümet ve HDP arasında 2 haftalık aradan sonra Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleşti. İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile HDP'li Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken görüşmede yer aldı.Görüşme sonrası HDP ile hükümet kanadı ortak açıklama yapma kararı aldı.

Ortak basın açıklamasından satır başları şöyle:

HDP heyeti adına konuşan Sırrı Süreyya Önder, sürece ilişkin Hükümetle ortak kaldıkları şu maddeleri sıraladı:

* Demokratik siyasetin tanımı ve içeriği

* Demokratik çözümün yerel boyutlarının tanımlanması

* Özgür vatandaşlığın güvenceleri

* Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri

* Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına yönelik anlayışın geliştirilmesi

* Ortak vatan ve milletin demokratik ölçülerle tanımlanması

* Demokratik hamleleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa…

‘PKK'yı olağanüstü kongreye çağırıyoruz’

"Beklenen tarihi gelişmelerin hayata geçebilmesi için tahkim edilmiş bir çatışmasızlığın elzem olduğuna şüphe yoktur. Biz de HDP heyeti olarak tüm demokratik çevreleri ve barıştan yana olan kesimleri, gelinen bu demokratik müzakere ve çözüm aşamasına güç katmaya davet ediyoruz. Barışa her zamankinden çok daha yakın olduğumuzu bilerek, emek veren ve verecek olan tüm demokrasi güçlerini selamlıyoruz. PKK'yı olağanüstü kongreye çağırıyoruz. Zaman zaman aksamalar ve kırılmalarla yürütülen diyalog süreci resmi, ciddi ve sorumlu bir aşamaya gelmiştir. Hayırlı uğurlu olsun"

‘Silahların devre dışı kalması demokratik gelişime hız katacaktır’

''Çözüm sürecinde önemli bir aşamaya geldik'' diyen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, ise şunları söyledi:

- HDP, dün İmralı’da bir görüşme gerçekleştirdi. Silahların bırakılmasına yönelik çalışmaların hız kazanması, tam anlamıyla bir eylemsizliğin hayata geçmesi ve demokratik siyasetin bir yöntem olarak öne çıkartılması konusundaki açıklamayı önemli görüyoruz. 

- Analar ağlamasın diye sessiz devrim niteliğinde adımlar attık. 

- Silahların devre dışı kalması demokratik gelişime hız katacaktır.

- Özgüven içinde tartışmaktan geri durmamamız gerekiyor.

- Çözüm sürecininin akşamdan sabaha bitmeyeceğini biliyoruz.

- Demokrasilerde halkın desteğini alan düşünceler, görüşler ve politikalar değer kazanır.

- Biz de milletimizin hayır duası ve desteğiyle süreci nihai sonuca ulaştırmakta kararlıyız.

- Yeni anayasayı bir çok köklü ve kronik sorunun çözümüne önemli bir fırsat olarak görüyoruz

Buldan, 'iç güvenlik paketi tartışmaları devam ederken ortak açıklama yapmak zor' demişti

HDP Grup Başkanvekili ve İmralı heyeti üyesi Pervin Buldan, İç Güvenlik Yasa Tasırısı görüşülürken hükümetin HDP heyeti ile çözüm süreci konusunda ortak açıklama yapmak istediğini belirterek, "Bu iç güvenlik paketi ile bu ortak açıklamanın yapılması ihtimalini vermiyorum. Bununla ilgili bir çalışma olabilirdi ama şimdi onun zemini yok" ifadelerini kullanmıştı.

Hüseyin Yayman: Yakın zamanda hükümet ile HDP ortak açıklama yapacak

Çözüm sürecini yakından izleyen isimler arasında yer alan AKP'den aday adayı olan Gazi Üniversitesi öğretim üyesi, yorumcu-köşe yazarı Hüseyin Yayman, geçtiğimiz günlerde Hürriyet yazarı Ahmet Hakan'a verdiği söyleşide çözüm sürecinin akıbetine ilişkin olarak, "PKK, yakın bir dönemde kongresini toplayacak ve Türkiye'deki silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan edecek. Bununla ilgili olarak hükümet kanadı ile HDP ortak açıklama yapacak" demişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim