• BIST 8718.11
  • Altın 2245.316
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1766
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Çözüm süreci 'devlet politikası' oldu!

Çözüm süreci 'devlet politikası' oldu!
PKK ile Hükümet'in arasında devam eden çözüm sürecinde yeni bir boyuta geçildi. Çözüm süreci, Bakanlar Kurulu kararı ile artık 'devlet politikası' haline geldi.

‘Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun’un uygulama ilkelerini düzenleyen Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda çözüm sürecinin artık ‘devlet politikası’ haline geldiği belirtildi.

Oluşturulacak eylem planıyla önümüzdeki aylarda, Mahmur’daki örgüt üyelerinin soruşturulmaması, silah bırakan PKK’lıların siyasete girişleri ve hasta mahkumların bırakılmasıyla ilgili yöntemler belirlenecek.

YENİ AŞAMAYA GEÇİŞ İÇİN ADIM ATILDI

Hükümet, çözüm sürecini güvenceye alan yasal düzenlemeye dayanarak dün yayınladığı kararla İmralı Cezaevi’nde bulunan Abdullah Öcalan’ın ‘siyasi müzakere’ olarak ifade ettiği yeni aşamaya geçiş adımını attı. Süreçte hukuki-cezai dokunulmazlık sağlanan kurul ve komisyon üyeleri belirlenirken, tüm devlet kurumlarına da ‘tevdi edilen görevleri ivedilikle yerine getirme’ yükümlülüğü getirildi. Temmuz ayında çıkarılan ‘Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun’un uygulama ilkelerini düzenleyen Bakanlar Kurulu kararı, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Çözüm sürecinin artık ‘devlet politikası’ haline geldiği belirtilen kararda, ‘Nihai çözümün sağlanması için gerek duyulan yeni yöntemlerin devreye sokulacağı’ vurgulandı.

EYLEM PLANI

Bu karar çerçevesinde oluşturulacak eylem planıyla gelecek aylarda, Mahmur’daki örgüt üyelerinin soruşturulmaması, silah bırakan PKK’lıların siyasete girişleri, topluma uyumlarının sağlanması ve cezaevindeki hasta mahkûmların bırakılmasıyla ilgili yöntemler belirlenecek. Kararda, yetkililerin görüşeceği taraflar olarak ‘siyasi aktörler’ ve ‘sorunun parçası aktörler’ ifade edildi. Öcalan’ın hangi tanıma girdiğiyle ilgili işaret verilmedi. Ancak kararın, siyasilerin ve bürokratların Öcalan ile görüşüp uygulanacak projelere de güvence getirdiği öne sürülüyor.

YEREL YÖNETİMLERLE İŞBİRLİĞİ

Yerel yönetimlerle işbirliği olanağı tanınarak, hükümetin süreçte bölgedeki belediyelerle (Demokratik Bölgeler Partisi) projeler geliştirmesine kapı aralandı. Yetkili bakan ve bürokratların çalışma alanı olarak “Hukuki düzenlemeler ve insan hakları. Sosyal programlar. Ekonomik tedbirler. Kültürel programlar. Toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları. Güvenlik ve silahsızlandırma. Eve dönüşler ile sosyal yaşama katılım ve uyum. Psikolojik destek ve rehabilitasyon. Kamuoyu bilgilendirme ve kamu diplomasisi” başlıkları belirlendi.

İŞTE 12 KİŞİLİK ÇÖZÜM SÜRECİ KURULU

Uygulama kararına göre Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki Çözüm Süreci Kurulu; Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Bülent Arınç, Ali Babacan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kamu Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu ve Başbakanlık Müsteşarı’ndan oluşuyor.

Çözüm Koordinasyon Komisyonları da, bu bakanlıklarda en az müsteşar yardımcısı başkanlığında görevli bürokratlardan kurulacak. Komisyonlarca hazırlanan eylem planları ve raporları birleştirilerek Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’nda toplanacak.

PLAN VE RAPORLAR KURUL'UN ONAYINA SUNULACAK

Müsteşarlığın derlediği plan ve raporlar Kurul’un onayına sunulacak. Kararda, “Tüm kamu kurum ve kuruluşları, sorumlu kurum tarafından kendilerinden istenen bilgi ve belgeleri ilgili mevzuat çerçevesinde vermek, tevdi edilen görevleri ivedilikle yerine getirmek ve gerekli olabilecek tüm desteği sağlamakla yükümlüdür” hükmü getirildi. Kuruldaki bakan ve bürokratlar ile komisyonlardaki görevliler, bu çalışmalarıyla ilgili hiçbir hukuki, idari veya cezai sorumluluk taşımayacaklar.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim