• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

Çorum’un Folklorik Kültürü Hitit Bebeklerle Tanıtılacak

Çorum’un Folklorik Kültürü Hitit Bebeklerle Tanıtılacak
ÇORUM (İHA) – Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, dünyanın en önemli medeniyetlerinden Hititler'e başkentlik yapan Çorum'u ve folklorik kültürünü...

ÇORUM (İHA) – Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, dünyanın en önemli medeniyetlerinden Hititler'e başkentlik yapan Çorum'u ve folklorik kültürünü tanıtmak ve kentin turizmine katkı sağlamak amacıyla Hitit bebekleri tasarlandı.

El Sanatları Bölümü Teknoloji Alanı Şefi Hacer Gülşen Kavukçu ve öğretmen Necla Kazancı ile öğrenciler tarafından hazırlanan Hitit bebekleri ayrıca konuşuyor. Ses kaydı sayesinde Hitit bebekleri, yerli ve yabancı turistlere Çorum hakkında İngilizce ve Türkçe bilgiler veriyor. Hitit bebeğinin, üzerinde bulunan Çorum'un yöresel kadın kıyafet ise Kargı ve Osmancık dokumalarından oluşuyor. Elbisede orijinal motifler yerine Hitit figürlerinin işlenmesi ise Çorum tarihinde yer alan iki kültürün sentezini ifade ediyor.

Yerli ve yabancı turistlerin bilgilendirilmesi amacıyla bebekler üzerinde bulunan tanıtım kartlarında Türkçe ve İngilizce olarak ise, "Dünyanın en önemli medeniyetlerinden Hititler'e başkentlik yapan Çorum'u ve folklorik kültürünü tanıtmak ve ilimizin turizmine katkı sağlamak amacıyla tasarlandım. Üzerimdeki elbise orijinal, Çorum yöresel kadın kıyafeti, kuşamı Kargı ve Osmancık dokumalarından olup, orijinal motifler yerine Hitit figürleri işlenmiştir. Yöresel giysim üzerinde Hitit figürlerinin işlenmesi Çorum tarihinde yer alan iki kültürün sentezini ifade eder. Çorum kültürünü tanımamız ve anlamanız için Çorum tarihi Saat Kulesi ve kalesinden başlayabilir, Boğazkale Hattuşa'yı, Ortaköy-Şapinuva'yı ve Alacahöyük'ü gezebilirsiniz. Kazılardan çıkan eserlerin sergilendiği Çorum, Alacahöyük ve Boğazkale müzelerini görebilir, Ortaköy İncesu kanyonunda maceranın tadını çıkarır, bakır halk sanatlarını görerek, Çorum mantısı, keşkek, İskilip dolması, gül burma ve has baklavalarının tadına varabilirsiniz. Unutmadan leblebimizin almadan Çorum'dan ayrılmayın lütfen" bilgilendirme notu bulunuyor.

Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği El Sanatları Ürünleri Envanterine de giren Hitit bebekleri ile ilgili açıklamada bulunan El Sanatları Bölümü Teknoloji Alanı öğretmeni Necla Kazancı, Çorum'un tanıtımı ve turizmine katkıda bulunmak amacıyla bu çalışmayı yaptıklarını dile getirdi.

"HİTİT KIYAFETLERİNİ TANITMAK AMACIYLA MİNYATÜR BEBEKLER HAZIRLANDI"

Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, folklorik kültürün tanıtımının yanı sıra Hitit kıyafetlerinin tanıtılması için de minyatür bebekler tasarladı.

Hitit krallarından halka kadar her kesimin kıyafetlerinin bulunduğu minyatür bebeklerin üzerindeki kostümlerde ise sadece Hititlere ait motifler bulunuyor. Çorum'un tanıtıldığı Hitit bebekleri ve Hitit kostümlerinin bulunduğu minyatür bebeklerin daha da geliştirilmesi ve her kesime ulaşması için projelerle desteklenmesi gerekiyor.

Okul Müdürü Halise Akay, Hitit bebeklerinin hazırlanmasında okul öğretmenleri ve öğrencilerinin çok büyük katkılarının olduğunu söyledi. Hitit bebeklerinden bir örneğini milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu'na gönderdiklerini dile getiren Akay, yapılan çalışmadan mutluluk duyduğunu dile getiren Ceritoğlu'nun yakın ilgi gösterdiğini belirtti.

Çorum’un Folklorik Kültürü Hitit Bebeklerle Tanıtılacak

Çorum’un Folklorik Kültürü Hitit Bebeklerle Tanıtılacak

Çorum’un Folklorik Kültürü Hitit Bebeklerle Tanıtılacak

Çorum’un Folklorik Kültürü Hitit Bebeklerle Tanıtılacak

Çorum’un Folklorik Kültürü Hitit Bebeklerle Tanıtılacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim