• BIST 8985.79
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Çorum’da İşçilerin, Sendikaya Üye Oldukları İçin İşten Çıkarıldıkları İddiası

Çorum’da İşçilerin, Sendikaya Üye Oldukları İçin İşten Çıkarıldıkları İddiası
Çorum'da bir kağıt fabrikasında çalışan 63 taşeron işçi, sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldıklarını iddia ederek fabrika önünde oturma...

Çorum'da bir kağıt fabrikasında çalışan 63 taşeron işçi, sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldıklarını iddia ederek fabrika önünde oturma eylemi başlattı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren fabrika önünde toplanan işçilerin bekleyişleri sürüyor. Siyasilere seslenen işçiler yaşanan krizin sona ermesi ve tekrar iş başı yapmaları için destek istedi.

Selülöz İş Sendikası işyeri temsilcisi Zekeriya Palamut, geçtiğimiz yıl Mayıs ve Haziran aylarında 63 işçinin sendikaya üye olmasıyla birlikte toplu sözleşme yaşandığını belirterek, "Bu toplu sözleşme sonucunda en son geldiğimiz nokta arabulucu, grev kararıdır. 31 Aralık 2015 tarihiyle birlikte arkadaşlarımızın tamamının işten atılmasıyla grev kararını yaşayamadık. Burada sendikaya karşı yapılan bir cezalandırma var. İş kanunlarına göre sendika sosyal bir haktır. Yönetimin bu tür uygulamasına biz karşıyız. Dikiş konfeksiyonunda bütün arkadaşlarımızla çalışıyorduk. Sendikaya üye olduktan sonra makineler kiraya alındı. 63 kişi işsiz kaldı. Bize 15 kişiyi kadroya çekeceklerini, diğer 15 tane de sözleşmeli işçi ihtiyaçlarının olduğunu söylediler. Mücadelemiz devam ediyor" dedi.

Fabrika genel müdüründen kendilerini muhatap alarak açıklama yapmasını isteyen Palamut, "Biz sonuna kadar buradayız. 15 kadro varsa bu 15 kadro üzerinde nasıl değerlendirme yapıldı en azından bunun açıklamasını yapsınlar. Yıllardır böyle bir şey yokken neden bugün böyle bir şey yaşandı. Muhatap alınmıyoruz. 15 kişiyle bu fabrikada çarkların dönmeyeceğini kendileri de biliyor. İş akitlerimizin feshedilmesine sendika üyeliğimizin neden olduğunu düşünüyoruz. Bugüne kadar hiçbir şey olmadı. Taşeron firmada sözleşmenin yıl sonunda bittiğini dile getiriyor. Makineler kiraya verildi bu şekilde de devam ediyor. Devletin verdiği asgari ücret bin 300 lira. Bizimde istediğimiz rakamlar bu düzeyde idi. Burada devlet bir nevi işverenin yükünü hafifletti. Ama nedense bir direnme var. İşten çıkarılan 63 kişinin tamamı taşeron işçi. Bundan sonraki süreçte kişi üzerinden pazarlık istemiyoruz. Biz işimize devam etmek istiyoruz" diye konuştu.

Ali Devrik adlı işçi ise, çalışanların hepsinin Çorum'un öz evladı olduğunu belirterek, "Milletvekillerimize, valimize sesleniyorum. Burada aileleriyle birlikte 200 kişi ekmek bekliyor. Biz onurlu bir mücadelenin peşindeyiz. Kimsenin ekmeğinde gözümüz yok. Biz işimizi istiyoruz. Bu fabrika rekorlar kırdıysa biz bunu tüm çalışanlarla birlikte yaptık. Bu insanlar emeğinin karşılığını alsın neden 63 kişi dışarıda kalsın. Suriyeliye, Iraklıya sahip çıkıyoruz kendi insanımıza sahip çıkmıyoruz. Biz işyerimizi seviyoruz. Ekmeğini yedik. Hiçbir zaman idarecilerimizi suçlamıyoruz. Sadece beraber görüşelim, anlaşalım kimse zor durumda kalmasın. Bu çocukların çoğu kirada oturuyor. Hepimizin amacı ekmek yemek. Çorum insanı emeğiyle para kazanıyor. Haram yemez helalin peşindedir. Biz helal lokmamızın peşindeyiz" ifadelerini kaydetti.

Ömer Soyutemiz adlı işçi de, 10 yıldır fabrikada çalıştığını belirterek, emeklerinin karşılığının peşinde olduklarını söyledi. Kendilerine ses verilmesini, bir açıklama yapılmasını istediklerini kaydeden Soyutemiz, maddi ve manevi olarak destek beklediklerini ifade etti.

Taleplerinin devletin asgari ücret politikası ile aynı olduğunu savunan Soyutemiz, "Bu makinelerin dilinden biz anlıyoruz. Hepimiz emeğimize kulak verilmesini istiyoruz. Birisi gelsin oluyor veya olmuyor desin" dedi.

Zafer Çağdaş adlı işçi ise, istedikleri maaş zammı ile asgari ücret zammının aynı olduğunu dile getirdi.

Çorum’da İşçilerin, Sendikaya Üye Oldukları İçin İşten Çıkarıldıkları İddiası

Çorum’da İşçilerin, Sendikaya Üye Oldukları İçin İşten Çıkarıldıkları İddiası

Çorum’da İşçilerin, Sendikaya Üye Oldukları İçin İşten Çıkarıldıkları İddiası

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim