• BIST 9104.98
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Çorum'da 2 bin yıllık baraj ve höyük bulundu

Çorum'da 2 bin yıllık baraj ve höyük bulundu
Çorum'da 2 bin 200 yıllık olduğu tahmin edilen 'Örükaya Barajı ve Höyüğü' bulundu. Yapılan çalışmalarla alan, turizme kazandırılacak.

Çorum'un Alaca İlçesi'nde 2 bin 200 yıllık olduğu tahmin edilen 'Örükaya Barajı ve Höyüğü' bulundu. Yapılan çalışmalarla alan, turizme kazandırılacak.

Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, Alaca İlçesi'nde bulunan Örükaya Köyü yakınlarında keşfedilen 'Örükaya Barajı ve Höyüğü'nde Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Emine Sökmen ile Müzeler Müdürü Önder İpek'ten bilgi aldı. 

Yaklaşık 2 bin 200 yıllık olduğu belirtilen 'Örükaya Barajı ve Höyüğü'nün turizme kazandırılması için desteğe hazır olduklarını söyleyen Çorum Valisi Necmeddin Kılıç şunları söyledi;,

"Örükaya Barajı ve Höyüğü'nde başlatılan çalışmalarla beraber yeni bir turizm destinasyon alanı kazanmış olduk. Ben üniversitemizi tebrik ediyorum. Yaklaşık 2 bin 200 yıllık olduğu belirtilen baraj ve höyüğün turizme kazandırılması için gerekli desteği vermeye hazırız"

 

Sürdürülen arkeolojik çalışmalar hakkında bilgi veren Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Emine Sökmen ise bölgedeki çalışmalara 15 gün önce başladıklarını, Örükaya'da Hellenistik döneme ait olduğu tahmin edilen yaklaşık 2 bin 200 yıllık baraj ile bir höyük bulunduğunu belirterek şöyle devam etti;

"Yaptığımız kazı çalışmalarında Hellenistik dönemden Demir Çağı'nın ortalarına kadar bir yerleşim olduğunu anladık. Çok ilginçtir ki burada bendin öngörüldüğü tarihiyle ilgili bir döneme rastlamadık. 

Bent belki Hellenistik dönemde yapılmıştır. Bu sorunun cevabının çalışmalarımız ilerledikçe bulacağız. Bendin iç dolgusundan alınacak taş örneklerinde yapılacak analizler Hellenistik mi, Roma mı, bize bir şeyler söyleyecektir diye düşünüyoruz. Taş işçiliği diğer yandan önemli bir veri sağlayacaktır. İlk bakışta Hellenistik gibi görünüyor"

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim